Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μεγάλες αλυσίδες super market, όπως «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» και «ALDI».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»

Πρόσφατα, η εταιρεία αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Η εργοδοσία της εταιρείας, χρόνια τώρα, έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, χτυπούν, καταργούν τα εργατικά δικαιώματα.
Τώρα που η οικονομική καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν με σφοδρότητα στην εργατική τάξη. Προχωρούν σε απολύσεις, καθυστερούν δεδουλευμένα, καθυστερούν επιδόματα αδείας, αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, κλπ.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 4.000 εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα. Το αίτημα της εταιρείας για την υπαγωγή της στο ν. 3588/2007 περί πτώχευσης, ενώ ως γνωστόν ήταν και είναι κερδοφόρα, φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο τους εργαζόμενους, γιατί είναι αμφίβολη η καταβολή των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντί τους.
Ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας,
– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να πάψει η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, να αποδοθούν στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται, να αποτραπούν οι απολύσεις και να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή, με πλήρη δικαιώματα εργασία;
– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, λόγω του κλεισίματος καταστημάτων της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης;
 
Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «ALDI»

Η εταιρεία αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «ALDI» ανακοίνωσε, ότι θα αποχωρήσει σταδιακά από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι» οι 700 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία για τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται και καθορίζει το καπιταλιστικό κέρδος.
Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι λόγοι της αποχώρησης από τη χώρα και οι στοχεύσεις της εταιρείας, εκατοντάδες εργαζόμενοι βιώνουν με τραγικό τρόπο την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του μέλλοντός τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπου η ανεργία καλπάζει.
Σύμφωνα και με καταγγελίες εργαζομένων, η εταιρεία σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει τις απολύσεις.
Ερωτάται ο Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και η προστασία των ανέργων, που ενδεχομένως θα προκύψουν, εφόσον η εταιρεία έχει δείξει τις προθέσεις της για το επόμενο διάστημα.
 
Οι βουλευτές
Γιώργος Μαυρίκος
Θανάσης Παφίλης
Γιώργος Μαρίνος