Κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα στην αρμόδια επιτροπή, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο έρχεται να διορθώσει μια σειρά από προβληματικά άρθρα του ΠΚ που είχε ψηφισθεί επί κυβέρνησης Σύριζα και είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο. Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης καυτηρίασε την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση ένα τόσο σπουδαίο νομοθέτημα στο μεσοδιάστημα μεταξύ της προκήρυξης των εκλογών και την διάλυση της βουλής.

Στην συνέχεια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε δύο κατηγορίες του νέου Σ/Ν, στον τομέα της διαφθοράς και σε αυτόν των αδικημάτων τρομοκρατίας. Σχετικά με τον πρώτο, αναφέρθηκε στον υψηλό δείκτη διαφθοράς που είχε η χώρα μας στην έκθεση διεθνούς διαφάνειας για το 2018, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την εκ νέου μετατροπή του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας σε κακούργημα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το θέμα της τρομοκρατίας, με την Νέα Δημοκρατία να είναι αποφασισμένη να δείξει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους αντικοινωνικά φαινόμενα, σε αντίθεση με τον Σύριζα που επέδειξε νοσηρή ανοχή. Η πολιτική αυτή δημιούργησε ένα αίσθημα ανομίας, με διεθνείς εκθέσεις να επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα η αναρχική εξτρεμιστική δράση αποτελεί προθάλαμο της τρομοκρατίας. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ποινών στα σχετικά αδικήματα.