Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Εύβοια μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ευβοίας ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός σε κοινή συνέντευξη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, στον 96.5 fm stereo στην εκπομπή του Δημήτρη Αποστόλου.

«Δεν ανήκουμε στον ίδιο χώρο με τον συνάδελφο βουλευτή, αλλά ο τόπος προέχει και η συνεργασία είναι πάντα ωφέλιμη» είπε μεταξύ άλλων ο κ Πνευματικός.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα αιολικά πάρκα. «Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν βεβαίως και οι ΑΠΕ είναι χρήσιμες και ζωτικής σημασίας στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού φυσικού κάλλους της περιοχής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Πνευματικός. «Να μην δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ ούτε να τις δεχόμαστε a priori».

Ο κ Πνευματικός αναφέρθηκε στα πρόσφατα έργα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι ακούει με πολλή προσοχή τις αντιδράσεις αυτές και πως ενδεχομένως κάποια έργα να είναι “βαριά” για συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που θα προκύψει και κατά την διαδικασία.

«Υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Η διαδικασία έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας, πολλά στάδια εξέτασης κάθε επένδυσης ενώ έχει τη δυνατότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η τοπική κοινωνία να ακουστεί στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

«Ο στόχος είναι η χρυσή τομή. Θέλουμε νέες ΑΠΕ και όλα τα οφέλη που μπορούν να φέρουν στις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι οι νέες δουλειές και η μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά όχι χωρίς αυστηρό έλεγχο και τήρηση όλων των προδιαγραφών» επεσήμανε.

Υπενθύμισε και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και την προτεραιότητα που δίνεται από την κυβέρνηση αλλά και πανευρωπαϊκά στην “πράσινη” βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών αιολικών πάρκων, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα -όπως το κόστος, το ότι είμαστε κατεξοχήν νησιωτική χώρα- που αυτά παρουσιάζουν. Επιφυλάχθηκε και παρότρυνε την έρευνα και μελέτη για τέτοιες επενδύσεις.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε τέλος και στα μικρά έργα ΑΠΕ που δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί, στην Εύβοια, το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί «κορεσμένο» με απόφαση της ΡΑΕ από το 2007. «Πολλοί συμπολίτες μας έχουν επενδύσει χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν. Είναι μονάδες με μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, και ερευνούμε αυτή τη στιγμή αν μπορεί αυτή η διαδικασία να ξεμπλοκάρει και να συνδεθούν με το σύστημα» σημείωσε.

Ακολουθείστε μας στο Google News