Η 1η Μάη είναι μια μέρα διπλής γιορτής. Είναι η γιορτή της Άνοιξης αλλά κυρίως είναι Ημέρα Τιμής και Μνήμης των αγώνων των εργαζομένων, μέσα από τους οποίους κατακτήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα για σταθερή εργασία, ασφάλεια, δίκαιη αμοιβή και υγεία. Οι βασικές, δηλαδή, προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή ζωή.

Σήμερα σε μια περίοδο σύνθετων υγειονομικών, οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων συνεχώς υποχωρούν και εν πολλοίς, καταρρέουν.

Στους κύκλους της ιστορίας το αίτημα για τον επανακαθορισμό τόσο των ωρών της εργασίας όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων εμφανίζεται ξανά και ξανά, κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο.

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την προσπάθεια της “απελευθέρωσης” από έναν αόρατο εχθρό. Με ενότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία θα προκύψει η ελπίδα για τα δύσκολα άλματα του μέλλοντος.

Οι λόγοι για εγρήγορση και συνέχιση των αγώνων των εργαζομένων παραμένουν δραματικά επίκαιροι.

Ελπίζω να είναι η τελευταία Πρωτομαγιά που θα εορταστεί με αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, με χαμένες θέσεις εργασίας και “κλειστές” επιχειρήσεις (λόγω συνθηκών), γιατί η εργασία είναι συνταγματικό καθήκον και ηθική υποχρέωση.

Καλή Πρωτομαγιά!

Χρήστος Δ. Παγώνης
Τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων

Ακολουθείστε μας στο Google News