Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα της 31ης Αυγούστου, ενώ σε 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και η 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων γιορτάζουν την πανσέληνο και διοργανώνουν εκδηλώσεις σε Χαλκίδα και Ερέτρια. Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, γνωστή και ως «μπλε» σελήνη. 

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η βραδιά που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.

Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Εύβοια:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Στην Ερέτρια, το Αρχαιολογικό μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα με είσοδο ελεύθερη. Στον προαύλιο χώρο του θα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής με έργα του Σπύρου Βασιλείου και άλλων καλλιτεχνών που έζησαν, αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από την Ερέτρια.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει το Ευβοϊκό ωδείο, παράρτημα της Ερέτριας, με νέους  μουσικούς με μια μουσική εκδήλωση από τις 21:30-23:00 γεμάτη τραγούδι συνοδεία πιάνου, τσέλου και κιθάρας.

Φρούριο Καράμπαμπα – Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα το Φρούριο Καράμπαμπα στο λόφο Κανήθου με τον εκθεσιακό χώρο στον δυτικό προμαχώνα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το χώρο και να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση με γλυπτά από το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας κάτω από το φως του φεγγαριού.

Τη βραδιά θα πλαισιώνει το μουσικό ωδείο Χαλκίδας Μαρσύας από τις 20:00 έως τις 23:00 με μουσικά σύνολα από πιάνο, φλάουτο, βιολιά, κιθάρες που θα παίξουν ήχους προκλασικής δυτικής μουσικής που ανθεί από το 13ο/14ο αιώνα έως τον 16ο αιώνα, εποχή που και η πόλη της Χαλκίδας γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη δυτική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Υποδεχτείτε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Thalatta Seaside Hotel στην Αγία Άννα