Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο Γ.Μαρίνος στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με την ποιότητα νερού στο Δήμο Μεσσαπίων.

«Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Δήμου Μεσσαπίων και της ευρύτερης περιοχής το ενδεχόμενο να πίνουν μολυσμένο, με εξασθενές χρώμιο, νερό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν εντοπιστεί μολυσμένες πηγές στα Ψαχνά, τη Νέα Αρτάκη και στα χωριά Δάφνη και Καστέλλα. Ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (19-21/5/2009), έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες ολικού και εξασθενούς χρωμίου σε γεωτρήσεις της περιοχής.
Αποτελεί κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δοθεί μια επίσημη απάντηση για τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής παρά μόνο για τα ποσοστά ολικού χρωμίου, παρόλο που οι πιέσεις από τους δημότες και τους τοπικούς φορείς είναι έντονες.
Αποτελεί έγκλημα σε βάρος χιλιάδων οικογενειών το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι το νερό που πίνουν και ποτίζουν τις καλλιέργειές τους είναι ασφαλές για την υγεία.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε,
1. Άμεσα να ελεγχθούν οι ύποπτες πηγές με ευθύνη του κράτους και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας.
2. Να γίνει εκτεταμένη έρευνα για την ποιότητα του νερού της περιοχής Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης. Να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη εξασθενούς χρωμίου, ή άλλων βλαβερών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
3. Να γίνει συστηματικός έλεγχος για τα αγροτικά και λοιπά διατροφικά προϊόντα της περιοχής. Να εξασφαλιστεί πως σε κάθε περίπτωση θα αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν τυχόν υποστεί ζημιά.
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μόλυνση να εντοπιστούν τα αίτια και να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και να διασφαλιστεί πως θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υδροδότηση της περιοχής με καθαρό νερό, με ευθύνη του κράτους, χωρίς το κόστος αυτό να επιβαρύνει τους κατοίκους».