Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κατέθεσε ο Δ. Πιπεργιάς σχετικά με τη συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από την πόλη της Νέας Αρτάκης, που έχει αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων της.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής, επισημαίνει ότι καθημερινά διέρχονται από την Νέα Αρτάκη πάνω από 300 οχήματα βαρέου τύπου, που έχουν μισθωθεί για να μεταφέρουν πέτρα από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. Η συνεχής διέλευση των φορτηγών έχει προκαλέσει ζημιές στο οδόστρωμα, επιβάρυνση στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό ΧΑΛΚΙΔΑ – ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ – ΨΑΧΝΑ και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα. Επιπρόσθετα τα φορτηγά, προκειμένου να εκτελέσουν περισσότερα δρομολόγια, κινούνται μέσα στην πόλη της Νέας Αρτάκης με ταχύτητα υψηλότερη από την επιτρεπτή.
Ο βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των, βαρέου τύπου, οχημάτων από την πόλη της Νέας Αρτάκης. Παράλληλα ρωτά αν, τα φορτηγά τηρούν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας;
Σημειώνεται ότι ο Δ. Πιπεργιάς, έχει καταθέσει και άλλη ερώτηση για το θέμα αυτό, στη Βουλή, προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος ΑΦΡΑΤΙ – ΠΙΣΣΩΝΑΣ, που θα αποτελέσει εναλλακτική όδευση για τα φορτηγά, ώστε να σταματήσουν να διέρχονται από το κέντρο της Νέας Αρτάκης. Ο βουλευτής, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ αν θα ενεργήσουν προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, η οποία λήφθηκε 1 χρόνο πριν και με την οποία προβλέπεται η μεταβίβαση του ποσού των 6.984.896,82 €, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος ΑΦΡΑΤΙ – ΠΙΣΣΩΝΑΣ.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

 


Θα αναδειχθεί το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς;


Ερώτηση για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, κατέθεσε ο Δημήτρης Πιπεργιάς στη Βουλή.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει ότι το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς είναι από τα πιο αξιόλογα και αξιοθαύμαστα φυσικά μνημεία της Εύβοιας και ένα από δυο απολιθωμένα δάση σ’ όλη την Ελλάδα. Η αξία του φυσικού αυτού μνημείου έχει αναγνωριστεί από την αρμόδια Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, αλλά και από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία η οποία έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και έχει διαπιστώσει την έκταση του απολιθωμένου Δάσους.
Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί, επισημαίνει ο Δ. Πιπεργιάς, πρέπει η περιοχή αυτή να κηρυχθεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 21 του Ν. 1650/1986. Σύμφωνα με τον νόμο για την κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης είναι απαραίτητη η διενέργεια Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (προκηρυχθεί). Παράλληλα, όμως, με την δρομολόγηση των διαδικασιών, που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και μέχρι τη λήξη τους, μπορούν να χρηματοδοτηθούν ήπιες δράσεις και έργα τα οποία αφ’ ενός θα αναδεικνύουν την περιοχή και αφ’ ετέρου θα την προφυλάσσουν και θα την προστατεύουν.
Ο Δ. Πιπεργιάς ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς όπως και αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν ήπιες δράσεις και έργα ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς, έως ότου κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

 

Μεγάλα τα προβλήματα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αυλίδας


Με ερωτήσεις του στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Δημήτρης Πιπεργιάς έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα. Στις ερωτήσεις του ο βουλευτής αναφέρεται στα προβλήματα της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου εξ’ αιτίας του μη ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου, στην ανάγκη να γίνουν επισκευές στις κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως και στις ανάγκες που έχει το θεραπευτήριο σε προσωπικό. Στις ερωτήσεις του βουλευτή απάντησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος.
Για τον διορισμό του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου, ο υφυπουργός αναφέρει ότι τα μέλη του έχουν διορισθεί. Το θέμα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει τα μέλη του Δ.Σ. μετά την ερώτηση του Δ. Πιπεργιά, αφού ο βουλευτής κατέθεσε την ερώτηση του στις 17/11 και ο διορισμός του Δ.Σ. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 295 (τεύχος Ν.Π.Δ.Δ.) στις 24/11.
Όσον αφορά την κτιριακή υποδομή ο υφυπουργός παραδέχεται, την απαράδεκτη κατάσταση των εγκαταστάσεων του Θεραπευτηρίου και σημειώνει ότι, εκπονούνται τεχνικές μελέτες για την συντήρηση του κτηρίου και την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις ύψους 27.000 € από το καθαρό προϊόν του ειδικού κρατικού Λαχείου. Είναι φανερό ότι ο στραγγαλισμός του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων από την κυβέρνηση έχει πλήξει τον τομέα της υγείας και πρόνοιας, η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στα έσοδα του κρατικού λαχείου και όχι στα έσοδα του προϋπολογισμού του κράτους.
Τέλος για την κάλυψη των αναγκών του Θεραπευτηρίου με προσωπικό σημειώνει ότι, θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον με προκήρυξη, μέσω (των χρονοβόρων διαδικασιών) του ΑΣΕΠ.

 


Την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα του Λιμένα Κύμης, ζητά ο Δ. Πιπεργιάς


Την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που έχει υποστεί ο λιμενοβραχίονας στο Λιμάνι της Κύμης, επισημαίνει, ο Δ. Πιπεργιάς, με ερώτηση του στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο βουλευτής τονίζει ότι η ζημιά που έχει υποστεί ένα μεγάλο τμήμα του λιμενοβραχίονα, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής, που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης κακοκαιρίας, θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, γιατί έχει καταστραφεί και η «ασπίδα» του λιμενοβραχίονα, δηλαδή τα βράχια, που έχουν ποντισθεί για την προστασία του, στην εξωτερική του πλευρά, μερικά από τα οποία έχουν παρασυρθεί από τα κύματα και ορισμένα από αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό του λιμένα.
Ο Δ. Πιπεργιάς ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές, που έχει υποστεί ο λιμενοβραχίονας του λιμένα Κύμης.

 


Στο μέλλον (και αν) ή ίδρυση μόνιμης έδρας Εφετείου στη Χαλκίδα


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά για την ίδρυση μόνιμης έδρας Εφετείου στη Χαλκίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μετά από απόφαση του έχει συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την εκπόνηση Πανελλαδικού Σχεδίου Χωροταξικής Κατανομής των Δικαστηρίων Παντός Βαθμού και Δικαιοδοσίας. Επιπρόσθετα ο υπουργός σημειώνει ότι το αντικείμενο της εν λόγω Επιτροπής διευρύνθηκε, ώστε επιπροσθέτως να εκπονήσει σχέδιο ανακατανομής των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα υπηρετούν στα ανωτέρω Δικαστήρια. Για το λόγο αυτό έχει παραταθεί το έργο της, με την υπ’ αριθμ. 86339/21-9-2005 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, έως την 31-3-2006. Κλείνοντας ο υπουργός επισημαίνει ότι η εν λόγω επιτροπή δεν έχει ακόμη παραδώσει το σχετικό πόρισμα και ότι μέχρι τότε η πρόθεση του Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να μην ιδρυθεί κανένα νέο Δικαστήριο.