Σχετική ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων του λαού του Αλιβερίου κατά της καύσης τυποποιημένων απορριμμάτων από την Τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ – LAFARGE,
αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο ότι αυτή η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη.
Στις συνθήκες αυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας 800 ΜW στο Αλιβέρι.
Το γεγονός αυτό προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενα διάστημα.
Τα περί ανάπλασης της περιοχής και προστασίας του περιβάλλοντος που λέγονται από στελέχη της ΔΕΗ και υποστηριχτές της μονάδας του Λιθάνθρακα έχουν θέση δολώματος και υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού της περιοχής. Άλλωστε υπάρχει πολύχρονη εμπειρία από τις αρνητικές συνέπειες του παλιού Λιγνιτωρυχείου και τις καταστροφές στην περιοχή Μαρμαρένια.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ ζητάει, για τις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου, έκταση που ανήκει στο Δήμο Ταμυναίων και προορίζεται για σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, για δενδροφύτευση που είναι αναγκαία γι’ αυτή την πυρόπληκτη περιοχή προκαλεί επίσης αντιδράσεις.
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την απελευθέρωση της Ενέργειας και τη δράση της ΔΕΗ Ανώνυμης Εταιρείας, που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.
Με αυτή την πείρα αντιπαλεύουν τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για το αναπτυξιακό σχέδιο που διαφημίζουν για την περιοχή του Αλιβερίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
α) Αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να αγνοεί την εκφρασμένη θέληση των κατοίκων του Αλιβερίου και θα επιτρέψει την εγκατάσταση Λιθανθρακικής μονάδας.
β) Αν θα πάρει μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον.