Από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 μπαίνουμε σε lockdown για 3 εβδομάδες. Τα νηπιαγωγεία αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα είναι κλειστά.

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, που θα περιλαμβάνουν και την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:00 την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ στην ενημέρωση ήταν παρών και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κλείνουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα συνεχίσουν την λειτουργία τους τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει για τα σχολεία κατά την διάρκεια του λοκντάουν.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα. Ανοικτά θα μείνουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί. Θα ισχύσει δηλαδή, ένα «μεικτό» σύστημα, και παρά το γενικό lockdown θα συνεχίσουν να λειτουργούν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δομές.

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS στο 13033 – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.

Στο πιστοποιητικό-βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφονται: Η διεύθυνση της σχολικής μονάδας – Η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Κλείνει η εστίαση στην Εύβοια και σε όλες τις περιοχές που άνηκαν στην πρώτη κατηγορία υγειονομικού κινδύνου καθώς και τα εμπορικά καταστήματα. Ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εστίαση (καφέ – ψητοπωλεία – πίτσα – εστιατόρια) μόνο με παράδοση στο σπίτι. Η διαφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο. Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, ενώ με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε λύκεια και πανεπιστήμια κι ενδεχομένως και στα γυμνάσια.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

Ανακοινώνεται ότι:

  • Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί
  • Το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά,
  • Οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ
  • Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι.

Στα 800 ευρώ το επίδομα για όσους είναι σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο

Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τρία οικονομικά μέτρα.

1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί 534.

2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Δεκέμβριο

3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000, είπε ο πρωθυπουργός.

οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
• 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Mε SMS στο 1303, με τον κωδικό 4, θα μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν ή να παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, μαζί με σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Επίσης, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

Ακολουθείστε μας στο Google News