Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών απλά επιβεβαίωσε το αυτονόητο… το εξασθενές χρώμιο δεν υπάρχει μόνο στο νερό του Δήμου Μεσσαπίων, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα, φυσικά…. Αφού με το ίδιο νερό ποτίζονται…

Άραγε, θα συνεχίσουν ορισμένοι να μιλούν για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και πανικού των πολιτών χωρίς λόγο ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;

Καθότι μήνες φωνάζουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου Σύλλογοι και πολίτες για το θέμα του μολυσμένου νερού στα Μεσσάπια και κάποιοι το αντιμετώπιζαν ελαφρά τη καρδία….
Νέα δεδομένα λοιπόν στην υπόθεση και επιβεβαιωμένα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει πλέον στα χέρια της η Νομαρχία Εύβοιας και παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη.

Η μελέτη λοιπόν επιβεβαιώνει το πρόβλημα του Δήμου Μεσσαπίων, αφού οι έρευνες που έγιναν δείχνουν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε πηγάδια και γεωτρήσεις, καθώς και στα αγροτικά προϊόντα….
Αυτό όμως που δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρά μόνο με μισόλογα, είναι ποιά είναι τελικά η πηγή της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου Μεσσαπίων;
Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς από την πλευρά του τόνισε πως «δεν πρέπει να σπεύσουμε να καταδικάσουμε τη ΛΑΡΚΟ»…..
Την ίδια ώρα όμως καταδικάζουμε την υγεία των πολιτών και των παιδιών μας, έχοντας αφήσει πολύτιμο χρόνο να χαθεί χωρίς να αντιδράσουμε στο κίνδυνο που είχαμε μες στα σπίτια μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο καθηγητής, κ.Μιμίδης.
Εν τω μεταξύ ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Δήμου Μεσσαπίων «ΤΑΝΑΪΣ» με ανακοίνωσή του εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά του Νομάρχη και των υπηρεσιών της Νομαρχίας Εύβοιας, υποστηρίζοντας πως ενώ γνώριζαν το πρόβλημα από το 1997, αδιαφόρησαν και σιώπησαν. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η επιστολή του κ.Νομάρχη στα υπουργεία και τις υπηρεσίες του κράτους αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας. Ο στόχος του Νομάρχη είναι να δηλώσει την παρουσία του μετά από αδιαφορία χρόνων, νίπτοντας δημοσίως τας χείρας του (άραγε με τι νερό; Συμπληρώνω εγώ!)
Αν και γνωρίζει τις μελέτες που έγιναν το διάστημα 1997 – 2002, γνωστοποιώντας την υπερβολική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, φρόντισε αυτός και οι υπηρεσίες του να αποσιωπήσουν τα αποτελέσματα των μελετών και φυσικά αυτούς που ευθύνονται για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα». Επιπλέον παρακάτω στην ανακοίνωσή της η «ΤΑΝΑΪΣ» υποστηρίζει πως «Η Νομαρχία γνωρίζει…. Το σοβαρότερο μέτωπο παραγωγής τοξικής ρύπανσης στα νερά της περιοχής οφείλεται στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. λόγω των ανοιχτών επιφανειακών ορυχείων»….
Από την άλλη ο κ.Χασάνδρας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΓΑΙΑ», υποστήριξε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο πως έχουν δεχθεί μέχρι και φραστικές και σωματικές επιθέσεις από εργαζόμενους επιχείρησης στον Πισσώνα, αλλά και από την ΛΑΡΚΟ, όταν είχαν πάει να πάρουν δείγματα για έρευνα.
Να σημειωθεί ότι η «ΓΑΙΑ» σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Λυκείου Ψαχνών πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 11.00 το πρωί, εκδήλωση ομιλία για την τοξική μόλυνση και τις επιπτώσεις της στην περιοχή και τους κατοίκους. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Λυκείου.

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε τις επιφυλάξεις και τους φόβους που εξέφρασε ο κ.Μιμίδης για το έργο του Φράγματος των Ψαχνών, με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει…. αν θα συγκεντρώνει καθαρό νερό ή νερό με μέταλλα;;; Πάντως ο κ.Μπουραντάς τόνισε πως το έργο πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία αφού πρόκειται για επιφανειακά νερά προς άδρευση…..

Έχει αξία να δείτε τα ρεπορτάζ που έχουν γίνει και οι ανακοινώσεις που έχουν βγει τους τελευταίους ειδικά μήνες σχετικά με το εξασθενές χρώμιο, αλλά και πόσο καθησυχαστικοί ήταν οι αρμόδιοι επί του προβλήματος. (Διαβάστε στα σχετικά, προηγούμενα ρεπορτάζ)