Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2019, μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «ΑΧΙΝΟΥ» πραγματοποίησαν προκαθορισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ερέτριας, κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο.

Παρόντες από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ερέτριας “Ο Αχινός” ήταν η Σοφία Γκομοσίδου, ο Θανάσης Βοζίκης, ο Γιάννης Ρίπης, η Ζέτα Βεντούρη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Αντώνης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Ερέτριας. Συζητήσαμε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας και επισημάναμε προβλήματα, που χρειάζονται ταχύτερο προγραμματισμό για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Μόνο μέσα σ’ ένα βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον θα ανθίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν:

Η ορθή Διαχείριση των απορριμμάτων

Η Ανακύκλωση, που πρέπει να γίνει η προτεραιότητα στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με τη μέθοδο της «Διαλογής στην πηγή».

Το «Πράσινο Σημείο», απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαλογή στην πηγή.
Κλαδέματα: Είναι απαραίτητος ένας τουλάχιστον αυτοκινούμενος θρυμματιστής κλαδιών, ώστε να θρυμματίζει τους σωρούς των κλαδεμάτων, που συσσωρεύονται, αφού ο Δήμος Ερέτριας αποτελείται κατεξοχήν από κατοικίες με κήπους.

Αποκομιδή αμιάντου και η μεγάλη επικινδυνότητα του καρκινογόνου υλικού.

 

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ερέτριας

Πρόγραμμα δημοτικής/οικιακής κομποστοποίησης

Ο Κανονισμός καθαριότητας, να ορίζει με σαφείς οδηγίες για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων( ποιες μέρες, πού, τηλ. επικοινωνίας, αντίτιμο κλπ.), των κλαδεμάτων, όπως και την αποκομιδή επικίνδυνων υλικών (φύλλα αμιάντου).

Ο Καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων

Για τις ανεμογεννήτριες στον Δήμο

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με την αδειοδότηση-χωροθέτηση- εγκατάσταση κανενός αιολικού πάρκου πάνω στα βουνά της περιοχής, γιατί τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα ως ελάχιστα από την αιολική ενέργεια σε σχέση με την προστασία των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, της ομορφιάς του φυσικού τοπίου των βουνών μας για τις επόμενες γενιές.

Η επαναλειτουργία του ΣΜΑ Ερέτριας

Η Πρόταση του ΑΧΙΝΟΥ για το «Νησί των Ονείρων»: Από το 2016 ο ΑΧΙΝΟΣ έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του Πεζονησίου ως ένα πολυθεματικό πάρκο ψυχαγωγίας, με συγκεκριμένο θεματικό άξονα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας «Ο ΑΧΙΝΟΣ» από το 2007, εδώ και δώδεκα χρόνια, αγωνίζεται στον Δήμο Ερέτριας για ένα καθαρό περιβάλλον και για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στα οικολογικά ζητήματα. Με κάθε Δημοτική Αρχή συνεργάζεται, αναζητά λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας, υποστηρίζει την αεροφόρα ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, αλλά και επαγρυπνεί, παρεμβαίνει με κάθε νόμιμο μέσο μόλις το περιβάλλον απειλείται.

Η εθελοντική προσφορά του Συλλόγου μας, η ενεργή συμμετοχή των μελών μας, οι συνεχείς προσπάθειες και προτάσεις μας για την επίλυση προβλημάτων της πόλης μας, που δυστυχώς παραμένουν πολλά, είναι η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει ν’ αντικαταστήσει τις υπηρεσίες του Δήμου. Επιθυμούμε την αγαστή και ειλικρινή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή για να επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο αποτέλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος για όλους τους συμπολίτες μας.