Σε ένα πιο «ζωντανό» και ουσιαστικό debate Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και εξέθεσαν τις απόψεις για την οικονομία, το μνημόνιο, τη διαπραγμάτευση, τις μετεκλογικές συνεργασίες και το προσφυγικό.

Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εμφανίσεις των αρχηγών στην τηλεμαχία.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ευθύς στις τοποθετήσεις του και σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη έλεγαν πως εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού.
Πηγές της ΝΔ ανέφεραν μετά το debate ότι  «σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε, όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναποφάσιστων. Ήταν διαβασμένος,  σοβαρός αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος, σύγχρονος πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας του».
Όσα είπαν οι δύο αρχηγοί
Η αρχή έγινε με ερώτηση για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών και αν θα υπάρχει κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας  είναι εφικτός, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τις «επιταγές» του Συντάγματος, και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει μια συνεργασία, αλλά μια «παρά φύση» συνεργασία όπως αυτή που ζητά ο κ. Μεϊμαράκης. Κατά συνέπεια θα πρέπει τα κόμματα να δεσμευτούν για την στάση που θα κρατήσουν μετά τις εκλογές κι αν το πρόσημο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι προοδευτικό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η απαίτηση του ελληνικού, που ζητά συνεργασία και ένα νέο σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα .
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση σε τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη για θέματα διαπλοκής, κάνοντας αναφορά στο παρελθόν για υποθέσεις όπως αυτή της Siemens, αλλά και στην κατάθεση Φαλσιανί, ρωτώντας αν το κόμμα του είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τη διαπλοκή.
«Η χώρα πήγε μπροστά, έγιναν και λάθη, όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής.  «Μην μας κάνουν και μαθήματα κατά της διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν κανένα νομοσχέδιο» είπε ενώ  παρουσίασε τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.
Στο τραπέζι βρέθηκε και το θέμα της ανεργίας αλλά και για επενδύσεις στην χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αθέτηση των υποχρεώσεων της. Στη συμπληρωματική ερώτηση της κας Χούκλη για τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι προτεραιότητα είναι να υπάρξουν συνθήκες σταθερότητας και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα, ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά τις απολύσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Στον δεύτερο κύκλο του debate ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με μια παρέμβαση σε τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη και επεσήμανε ότι η ΝΔ ευρωπαϊκά ανήκει στο στρατόπεδο της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, παράταξη η οποία δεν στήριξε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμο. «Το ότι συμμετέχουμε στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας» απάντησε ο κ. Μειμαράκης.
Για το προσφυγικό και τις αποφάσεις της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι καινούριες για τον ίδιο κι ότι οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν κυρίως για την Ιταλία και όχι τη χώρα μας καθώς εδώ το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο λόγω του τρόπου που έρχονται στη χώρα μας οι πρόσφυγες. Συμπλήρωσε δε ότι η εντατικοποίηση της επιτήρησης είναι επιθυμητή σε ότι αφορά την καταδίωξη των διακινητών βεβαίως και όχι των προσφύγων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κα Χριστοδουλοπούλου ότι νόμιζε πως οι μετανάστες λιάζονταν και εξαφανίζονταν και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός των μεταναστών από τους πρόσφυγες.
Στην ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης σύμφωνα με τον κανονισμό του debate, για το πώς θα μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα κι ότι όσοι διαφωνούσαν έφυγαν από το κόμμα.
Αντίστοιχα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση του κ.  Τσίπρα για το πως μπορεί να γίνει μια συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει μετάλλαξη μετά την υπογραφή του μνημονίου. « Δεν σας λέω ούτε για Πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο, φέρατε το μεγαλύτερο κακό μέσα σε λίγους μήνες» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ερώτηση γιατί θα πρέπει οι πολίτες να τον εμπιστευθούν εκ νέου σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση του πάλεψε και αυτό που ζητά από το λαό είναι να συνεχίσουν να παλεύουν μαζί. “Η Ελλάδα έχει αλλάξει και γι’ αυτό η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Τέλος, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθύνθηκαν στους πολίτες, θέλοντας να στείλουν το μήνυμά τους ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου.
Οι καταγγελίες Μεϊμαράκη και το “ύψος” στις οθόνες
Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στο Ραδιομέραγο εμφανώς εκνευρισμένος, λόγω του περιστατικού που είχε προηγηθεί σε μεσημεριανή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο και κατήγγειλε στη διοίκησή της.
Οι συνεργάτες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που έφτασαν πριν από τον ίδιο στο κτήριο όπου διεξήχθη το debate,  όταν ρωτήθηκαν τυπικά «είσαστε καλά;» έστειλαν το… προμήνυμα: «πώς να είναι όλα καλά με αυτά που συμβαίνουν;».
Αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε οτι “όσα ατοπήματα και να κάνει η διοίκηση της ΕΡΤ εις βάρος μου, οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι θα μας δώσουν τη δική τους εμπιστοσύνη”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως “έχετε καταλάβει όλοι τι έγινε, πως συμπεριφέρθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ. Ό,τι και να κάνει, η ΝΔ θα πάει μπροστά” είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Η διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει ότι δεν προβαίνει σε προληπτική λογοκρισία των καλεσμένων στις ενημερωτικές εκπομπές της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμερίζεται τις εκφραζόμενες από αυτούς απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ υπηρετεί απαρέγκλιτα το θεσμικό της ρόλο» αναφέρει σε ανακοίνωσή  της η διοίκηση της ΕΡΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε χαμογελαστός και με το σακάκι στους ώμους του.
Το θέμα που σχολιάστηκε και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ήταν αυτό που άνοιξε ο κ.Μεϊμαράκης, δηλαδή το ότι ο ίδιος φαινόταν πιο κοντός από τον κ.Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν βγήκε έξω, στο ολιγόλεπτο δεύτερο διάλλειμα σχολίασε στους δημοσιογράφους «με ψηλώσανε».
Συνεργάτες πάντως του κ.Μεϊμαράκη, επικρότησαν το σχόλιό του, λέγοντας ότι «είχε πλάκα».
Το «ατύχημα» του Τσίπρα
Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Debate κι ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονταν στο στούντιο σημειώθηκε ένα… ατύχημα με το σακάκι του Αλέξη ΤΣίπρα.
Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χαιρετήσει δια χειραψίας τον πρόεδρο της ΝΔ πιάστηκε το σακάκι του. Κι ενώ ο κ. Τσίπρας έψαχνε να βρει τι τον εμπόδιζε από το να πλησιάσει τον κ. Μειμαράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μείνει με το χέρι απλωμένο. Και οι δύο αρχηγοί αντιμετώπισαν το περιστατικό με χιούμορ…
Πηγή:antenna.gr
Ακολουθείστε μας στο Google News