Ο Χρήστος Παγώνης δίνει στο Eviaportal.gr την πρώτη του συνέντευξη, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να διεκδικήσει το Δήμο Χαλκιδέων. Επιδιώκει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει, πως κάτι δεν πάει καλά με το Δήμο, κάνει την κριτική του στη Δημοτική Αρχή και τονίζει πως δεν θα ήθελε στις πλάτες του το βάρος των αντάρτικων συνδυασμών.

Ο Χρήστος Παγώνης είναι ίσως από τους ελάχιστους που έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και χαίρουν της εκτίμησης και της συμπάθειας ανθρώπων απ’ όλους τους κομματικούς χώρους. Ίσως γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκε μαζί της για να πετύχει κάτι σε προσωπικό επίπεδο και αυτό οι πολλοί του φίλοι το γνωρίζουν. Έτσι και τώρα, πιστεύοντας ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει επιδιώκει να σηκώσει από τον καναπέ ανθρώπους που αγαπούν τη Χαλκίδα και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν, προκειμένου να μην επιπλέψουν για άλλη μια φορά φελλοί. Έχει διάθεση, έχει όραμα και γνωρίζει καλά τα προβλήματα της Χαλκίδας. Το δηλώνει και δεν απομένει παρά να του δώσει το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα. Από ‘κει και πέρα ο ίδιος τονίζει, ότι οι ανίκανοι πρέπει να πάνε σπίτια τους και ο καθένας απλά ας το σκεφτεί και ας πράξει… Ο Χρήστος Παγώνης θα παλέψει ως τέλους όπως πάντα και αν τελικά οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι για το διαφορετικό, απλά θα ξαναπιάσει το μπουζούκι του και θα τραγουδήσει με τους συναδέλφους του στην υπηρεσία του, παρέα… Γιατί ο Χρήστος Παγώνης δεν περιμένει να ζήσει από την πολιτική ή μέσω αυτής. Ζωή έχει και μάλιστα καλή, αλλά δεν παύει η ενασχόληση με τα κοινά να αποτελεί έρωτα…
Και αν οι συνάδελφοί του, που τον γνωρίζουν καλύτερα του αφιέρωναν στίχους του Καβάφη το 2004 που ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, δεν μπορεί παρά και  το eviaportal να του θυμίσει «Το Πρώτο Σκαλί», τώρα που οραματίζεται το Δήμο Χαλκιδέων:
«Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει να ‘σαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος. Εδώ που έφθασες λίγο δεν είναι. Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει. Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο πρέπει με το δικαίωμα σου να’ σαι πολίτης εις των ιδεών την πόλι».
Κι αν όλα δεν πάνε κατ’ ευχήν για τον ίδιο και όσους πιστεύουν σ’ αυτόν, απλά θα δανειστούμε και πάλι την αφιέρωση των συναδέλφων του για καλή επάνοδο στην υπηρεσία του και τους στίχους του «Βασιλεύς Δημήτριου», όπως τότε μετά τις εκλογές του 2004:
«Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
ο βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
είχε ψυχή) καθόλου — έτσι είπαν —
δεν φέρθηκε σαν βασιλεύς. Επήγε
κ’ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
και τα ποδήματά του πέταξε
τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ’ απλά
ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
που όταν η παράστασις τελειώσει,
αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται».

Άλλωστε ξέρει κι ο ίδιος καλύτερα πως ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας δεν τελειώνει σε μια εκλογική μάχη μιας νύχτας, αλλά είναι καθημερινή μάχη προσωπική απο το μετερίζι του καθενός.

Περί πολιτικής και οικονομικής κατάστασης
EVIAPORTAL.GR:
Πώς κρίνετε την πολιτική κατάσταση σήμερα;
Απαντ.: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι η χειρότερη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια τουλάχιστον που η δική μου η γενιά θυμάται. Περνάμε βέβαια μια δημοσιονομική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Η σημερινή κρίση προέρχεται κυρίως από την δημοσιονομική πειθαρχία, την οποία έχει επιβάλλει εν πολλής η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθείτε από την κυβέρνηση. Αν δείτε σε όλους τους τομείς, υγεία, παιδεία, ασφάλεια της χώρας η κατάσταση είναι τραγική. Η κρίση δημιουργήθηκε κυρίως από τις Τράπεζες, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει και όλο το χρήμα και δυστυχώς αυτοί που χρηματοδοτούνται σήμερα είναι οι ίδιες οι Τράπεζες. Αυτοί που δημιούργησαν και το μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία είναι που έχουν και το όφελος από τις όποιες χρηματοδοτήσεις. Αντίθετα οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Θα γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα θέμα ανασφάλειας στη χώρα. Δεν υπάρχει αστυνομία πια έχει διαλύσει. Αν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε ότι ο Βουλγαράκης δήλωνε το 2004 ότι έχουμε την καλύτερη αστυνομία και αυτό ήταν εκτίμηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεσσεράμισι χρόνια μετά έχει διαλύσει εντελώς η αστυνομία.

EVIAPORTAL.GR: Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Απάντ.: Οφείλεται κυρίως στην αποστρατεία όλων εκείνων των ικανών στελεχών που είχαν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά όλα τα στελέχη εκδιώχθηκαν από νευραλγικές υπηρεσίες ή αποστρατεύτηκαν, με αποτέλεσμα ένα κομματικό κράτος να εγκατασταθεί και στην αστυνομία, χωρίς να έχει καμία δυνατότητα πάταξης του εγκλήματος αποτελεσματικά. Και αυτό παρατηρείται σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Δέστε τι έγινε στην οικονομία. Το ΣΔΟΕ το 2004 καταργήθηκε και τώρα προσπαθούν να συγκροτήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεδομένου ότι η αισχροκέρδεια χτύπησε κόκκινο.

EVIAPORTAL.GR: Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι σε μια καλή φάση πλέον, ώστε να κυβερνήσει, με τα δεδομένα προβλήματα της χώρας;
Απαντ.: Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, έχουν να προτείνουν μια λύση – πράγμα πρωτοφανές για αντιπολίτευση. Έχουμε έτοιμο πρόγραμμα και παράλληλα έχουμε πει πως αυτή η κατάσταση της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση της αγοράς για να υπάρξει ρευστότητα, όχι μέσα από δημοσιονομικές πειθαρχίες. Πιστεύουμε πως μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν έργα και κάποια στιγμή θα επανέλθει η ανάπτυξη.

EVIAPORTAL.GR: Πιστεύετε δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει το βάρος των προβλημάτων της οικονομίας της χώρας και να κάνει ένα βήμα ισορρόπησης της κατάστασης;
Απαντ.: Το πιστεύω απόλυτα. Και η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη διεθνή σοσιαλιστική και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι μόνο με αναπτυξιακή πολιτική, την πράσινη ανάπτυξη και τις προτάσεις μας θα μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο στην κρίση.

EVIAPORTAL.GR: Ποια είναι η άποψή σας για πρόωρες εκλογές; Απαντ.: Η ζημιά που παθαίνει η χώρα κάθε μέρα από μια γενική απραξία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτό το κόστος που θα έχει με τη διεξαγωγή των εκλογών. Μη ξεχνάτε ότι το 2007 προκηρύχθηκαν εκλογές ενώ όλη η χώρα καιγόταν, δήθεν για τον προϋπολογισμό… Τέλος πάντων όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο μας.

EVIAPORTAL.GR: Με δεδομένη την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος;
Απαντ.: Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα είναι η επιδίωξη. Η επιδίωξή μας είναι να έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Όμως έχει δηλώσει διά κορυφαίων του στελεχών του, ότι και αυτοδυναμία να πάρει θα προσελκύσει τα κόμματα της αριστεράς, κυρίως τον Συνασπισμό, με τον οποίο νομίζω έχουμε πολιτική συγγένεια, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος.

EVIAPORTAL.GR: Εσείς βλέπετε δηλαδή κοινά σημεία με τον Συνασπισμό;
Απαντ.: Βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση τουλάχιστον.

EVIAPORTAL.GR: Η Εύβοια θα αντέξει από την οικονομική κρίση;
Απαντ.: Δεν ξέρω αν η Εύβοια βιώνει την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό, όπως άλλοι Νομοί. Πιστεύω ότι την κρίση, την βιώνει περισσότερο η περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Και αυτό γιατί στον τόπο μας η αποβιομηχάνιση έγινε μια άλλη περίοδο, που συμπτωματικά(;) ήταν κυβέρνηση πάλι η Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 90 – 92 έγινε η μεγαλύτερη αποβιομηχανοποίηση της περιοχής, με χιλιάδες άνεργους. Αυτό το οικονομικό κράχ το πλήρωσε ο νομός μας. Αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουμε καμινάδα εδώ, δυστυχώς. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απασχόλησης, έγινε βέβαια και εσωτερική μετανάστευση, ενώ κανένα πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, ώστε να υπάρξει μια οργανωμένη, στοχευμένη, μεθοδευμένη ανάπτυξη για το Νομό.

EVIAPORTAL.GR: Πάντως η ανάπτυξη ενός τόπου έχει να κάνει και με την παρουσία των τοπικών παραγόντων και όχι μόνο της κυβέρνησης. Κατά πόσο διεκδικούν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
Απαντ.: Έχει και αυτό τη σημασία του σαφώς. Όμως κοιτάξτε, ενώ γίνετε μια αποκέντρωση στα λόγια, πολλές φορές μένει στα χαρτιά. Όταν έχεις μια αποκέντρωση, αλλά δεν έχεις πόρους να υλοποιήσεις προγράμματα, δεν σου δίνονται πολλά περιθώρια για δράση. Επιπλέον οι αυτοδιοικητικοί έχουν έναν μόνιμο βραχνά στη λήψη αποφάσεων, που είναι η περιφέρεια, η επίτροπος, που μπορεί να μην σου επιτρέψουν την υλοποίησή τους, λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων αγκυλώσεων. Είναι έτσι μπερδεμένα τα πράγματα, ώστε να μη γίνεται τίποτα. Έχουμε ένα κράτος διεφθαρμένο, δεν έχει καμία δομή, το έχουν έτσι φτιάξει για να μη γίνεται τίποτα, ή για να γίνεται αυτό που θέλει ένας μηχανισμός. Θα σας πω μόνο ότι το 2004 έγραψα ένα άρθρο για το ποια είναι τα προβλήματα της πόλης και μέχρι σήμερα το μόνο που έχει γίνει είναι ότι γκρεμίστηκε ο ΑΣΑΧ. Και ρωτάς τι θα γίνει με όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην πόλη, όπως ο κόμβος στην Αρέθουσα; Και λένε, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, δεν είναι αρμοδιότητα της Νομαρχίας, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Από το 1995 έχει ωριμάσει το έργο της παράκαμψης του Βασιλικού… Τι αθλιότητα είναι αυτή! Και έχουμε βρει την ευκολία… δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Για να λυθούν όλα αυτά χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια. Πρέπει οι τοπικοί φορείς να επιμείνουν και αναδείξουν το πρόβλημα. Δεν γίνεται όλα να τα συζητάμε σε κλειστά γραφεία. Γι’ αυτό και ο κόσμος έχει χάσει την αξιοπιστία του στην πολιτική. Πιστεύω, πως η πολιτική αξιοπρέπεια πρέπει να ξαναέρθει στο προσκήνιο, για να προσελκύσει και νέους ανθρώπους. Δεν υπάρχει μέλλον στον τόπο. Τώρα είναι η ώρα. Όποιος είναι κλέφτης να πάει στη φυλακή, όποιος είναι ανίκανος να πάει στο σπίτι του, όποιος είναι αδιάφορος να πάει τη βόλτα του και όλοι οι άλλοι να κάτσουμε να δουλέψουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει για τον τόπο μας. Αυτή είναι η προοπτική μας, αυτή είναι η προοπτική των παιδιών μας.

Περί Δημαρχίας Χαλκίδας
EVIAPORTAL.GR:
Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να ενδιαφερθείτε για τον δημαρχιακό θώκο; Τι θεωρείτε ότι έχει ωριμάσει για να διεκδικήσετε τον Δήμο Χαλκιδέων αυτή τη χρονική στιγμή;
Απαντ.: Και η εμπλοκή μου με την κεντρική πολιτική σκηνή και με την τοπική κοινωνία είναι ένας έρωτας για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Κάποια στιγμή δεν ασχολήθηκα με το Δήμο, ενεπλάκην με την κεντρική πολιτική σκηνή και οφείλω να πω ότι με τίμησε η πόλη, γιατί μου έδωσε την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων, στη Χαλκίδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό για μένα στοιχείο. Επιπλέον, κάθε μέρα είμαι έξω. Είμαι από τους ανθρώπους που γυρίζω και συναναστρέφομαι κόσμο, αφουγκράζομαι προβλήματα και δεν σας κρύβω ότι εκατοντάδες άνθρωποι μου χτυπάνε την πλάτη να ασχοληθώ με τα τοπικά πράγματα. Με κολακεύει ιδιαίτερα. Είναι ένα επιπλέον στοιχείο που με ωθεί να έχω ένα ενδιαφέρον για το Δήμο.

EVIAPORTAL.GR: Έχετε γνωρίσει τα πράγματα στον Δήμο, ως Δημοτικός Σύμβουλος και φαντάζομαι έχετε δει πως δεν είναι εύκολα ούτε και η διαχείρισή του. Την διάθεση την έχετε, αλλά έχετε τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθετε;
Απαντ.: Έχω και τη δύναμη και το κουράγιο και αν μου δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσω το Δήμο και τελικά μπορέσω να κερδίσω τις εκλογές, έχω ένα όραμα, μια διάθεση, μια επιμονή να δώσω ένα διέξοδο στα προβλήματα. Θα το προσπαθήσω με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς. Αυτό που με απασχολεί και με προβληματίζει πάρα πολύ σε μια ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές, είναι η διοικητική δομή. Δηλαδή για να επιτελέσεις ένα έργο εξαρτάται από όλο το σύστημα του Δήμου, που θα πρέπει να έχει μια οργάνωση για να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό. Στο μυαλό μου με απασχολεί πολύ αυτό. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα τα επιλέγεις ο ίδιος και τους έχεις εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να δουλέψει και να δουλέψει με στόχους.

EVIAPORTAL.GR: Έχετε θέσει τον εαυτό σας στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν;
Απαντ.: Δείχνω ένα ενδιαφέρον, το οποίο έχω εκφράσει και σήμερα σας το λέω και εσάς με πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι τα προβλήματα της πόλης αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για μένα, η οποία δεν με αφήνει αδιάφορο.

EVIAPORTAL.GR:  Αν το ΠΑΣΟΚ δεν σας δώσει το χρίσμα, δεν θα κατέβετε;
Απαντ.: Δεν θέλω να μπω σ’ αυτό το ζήτημα. Θα επιδιώξω να μου το δώσει.

EVIAPORTAL.GR: Δηλαδή, αν πάρετε το χρίσμα, ο Συνδυασμός σας θα είναι αμιγώς κομματικός;
Απαντ.: Ο καθένας έχει την πολιτική του ταυτότητα και εγώ έχω τη δική μου. Νομίζω ότι μέχρι σήμερα την έχω τιμήσει. Η ανάπτυξη στον τόπο πιστεύω, ότι μπορεί να γίνει μέσα από συγκεκριμένη πολιτική. Από εκεί και πέρα τα κόμματα όταν προτείνουν υποψηφίους, πρέπει να εξετάζεται αν αυτά τα άτομα μπορούν να ανταποκριθούν στο αξίωμα που διεκδικούν και αν έχουν κοινωνική πρόσβαση. Η πορεία μου έχει δείξει τα παραπάνω. Τι πρέπει δηλαδή να κάνουν τα κόμματα, να πάνε να αυτοκτονήσουν; Να πάρουν παιδί του σωλήνα για υποψήφιο; Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος εκλεγεί από τον κόσμο και ασχοληθεί με το Δήμο, οι παρεμβάσεις και αποφάσεις του δεν θα είναι κομματικές, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Άλλωστε και εγώ μέσα στη Χαλκίδα δεν στηρίχθηκα μόνο από συμπολίτες μου συγκεκριμένου κόμματος όλα αυτά τα χρόνια.

EVIAPORTAL.GR: Βλέπουμε όμως ότι και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ενδιαφέρεται.
Απαντ.: Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Αλίμονο, εγώ θα του ντο απαγορεύσω; Κάθε πολίτης έχει αυτό το δικαίωμα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει, ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλον να διεκδικήσει τον Δήμο. Εγώ σέβομαι το δικαίωμα του καθενός και έχω πει και άλλη φορά, όσο περισσότεροι είναι οι διεκδικητές του αξιώματος τόσο καλύτερο θα είναι το μέλλον για την πόλη, καθότι θα αναπτυχθεί μια πολύ καλή συζήτηση με καλύτερα αποτελέσματα… Έτσι είναι το δημοκρατικό παιχνίδι.

EVIAPORTAL.GR: Δηλαδή αν είστε υποψήφιος, θέλετε να είναι πολλοί οι Συνδυασμοί;
Απαντ.: Δεν θα με πείραζε. Και να σας ξεκαθαρίσω ότι η δική μου διεκδίκηση δεν έχει να κάνει με προσωπική αντιπαράθεση με πρόσωπα. Γιατί παρατήρησα ότι το τραπέζι που έκανα πρόσφατα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και έγινε ντόρος. Εγώ απλά θέλησα να καλέσω κάποιους φίλους, που όλο αυτό τον καιρό ήταν κοντά μου, δίπλα μου, μαζί μου, να τους ευχαριστήσω και έκανα αυτό το τραπέζι. Θα μπορούσαν να ήταν 6.000 κόσμος. Δεν το έκανα ως αντιπαράθεση προς κάποιο πρόσωπο.

EVIAPORTAL.GR: Γιατί δεν καλέσατε και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στο τραπέζι σας;
Απαντ.: Γιατί ξέρω ότι δεν θα ερχόταν. Όμως και η ομιλία μου στο τραπέζι δεν είχε σχέση με τα δημοτικά πράγματα, αλλά είχε ως θέμα «γιατί η πολιτική σήμερα χάνει την αξιοπιστία της…». Με λυπούν κάποια πράγματα, γιατί δεν είμαι άνθρωπος που κοιτά το προσωπικό του όφελος. Ο κόσμος ας δει κάτι διαφορετικό. Και αυτό που με στεναχώρησε και στις εθνικές εκλογές είναι ότι ενώ όλοι έλεγαν να ψηφισθούν και να εκλεγούν νέοι άνθρωποι, που θα αγωνιστούν, τίμιοι, σοβαροί, στο τέλος κέρδισαν άλλες απόψεις και πάλι. Αυτό με πίκρανε. Αλλά ατσάλωσε και τη θέλησή μου. Γκόλ αυτοί, σέντρα εμείς, να τους σπάσουμε τα νεύρα…

EVIAPORTAL.GR: Φοβάστε την εμφάνιση ενός αντάρτικου συνδυασμού από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;
Απαντ.: Δεν θα ήθελα να υπήρχε. Η δημιουργία κάποιων συνδυασμών από έναν κομματικό χώρο, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το γευτήκαμε όταν είχαμε δύο ψηφοδέλτια με επικεφαλής τον Στέλιο Μαργαρίτη και τον Ορέστη Παπαστρατή. Δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο περίπου μίση ανάμεσα σε ανθρώπους και οικογένειες και δεν ξέρω κατά πόσο έχουν αμβλυνθεί αυτές οι σχέσεις μετά από τόσα χρόνια. Εμένα οι πλάτες μου δεν αντέχουν τέτοιους διαχωρισμούς ανθρώπων, γιατί θα γίνουν. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σύντροφοί μου και συναγωνιστές για έναν καλύτερο κόσμο, θα βρεθούν αντιμέτωποι. Είναι για μένα θέμα πολιτικής ηθικής. Θα γίνω εγώ η αιτία ή ο οποιοσδήποτε, να δημιουργήσουμε μίση ανάμεσα στον απλό κόσμο; Αυτός είναι ο βασικός λόγος που διαφωνώ με τα αντάρτικα.

EVIAPORTAL.GR: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Χαλκιδέων; Σε τι θα δίνατε προτεραιότητα εσείς;
Απαντ.: Το πρόβλημα δεν είναι ένα, η πόλη έχει μείνει πίσω. Δηλαδή, η πόλη έχει ανάγκη από ένα κυκλοφοριακό. Να υλοποιηθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη για μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα, να συνδέεται αυτή με την κυκλοφορία στις εισόδους – εξόδους της Χαλκίδας. Η καθαριότητα της πόλης, αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ακόμα ένα πρόβλημα, η απομάκρυνση των φυλακών από το κέντρο της πόλης αποτελεί βραχνά για την Χαλκίδα, η ανάδειξη όλων των μεσαιωνικών μνημείων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η πόλη και βυζαντινά μνημεία έχει σημαντικά, τα οποία είναι παραμελημένα. Έχει και σύγχρονα της προβιομηχανικής εποχής κτίρια, όπως είναι η Αρέθουσα και όλη η περιοχή εκεί, που μπορεί να την αναδείξει. Θέλει όμως έργα υποδομής. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ούτε να τα ιεραρχήσεις. Θα πρέπει όλα μαζί να ανοίξουν, για να πούμε ότι υπάρχει προοπτική να αλλάξει όψη η Χαλκίδα και αναπτυξιακή πορεία.

EVIAPORTAL.GR: Που πιστεύετε ότι χωλαίνει η σημερινή Δημοτική Αρχή;
Απαντ.: Νομίζω, ότι υπάρχει μια γενική απραξία. Τίποτα απ’ αυτά τα προβλήματα που σας είπα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Φοβάμαι ότι μαζί μ’ αυτή την απραξία δημιουργούνται και πολλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απ’ όσο ακούω. Η αγορά διαμαρτύρεται ότι της οφείλονται λεφτά από τον Δήμο Χαλκιδέων και υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής τους. Δεν έχω στοιχεία να σας πω από πού προκλήθηκε αυτό το οικονομικό άνοιγμα και πόσο είναι, όμως αυτό φτάνει στα αυτιά μου. Νομίζω, όμως ότι υπάρχει απραξία. Καλό είναι να γίνονται και πεζοδρόμια και κάποιες μικροπαρεμβάσεις, όλα είναι χρήσιμα. Χρειάζεται όμως η Χαλκίδα μεγάλα και σοβαρά έργα. Χρειάζεται δηλαδή, η δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να προγραμματίσουμε με προοπτική την ανάπτυξη σε μάκρος χρόνου. Εκεί κάπου χωλαίνει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Για παράδειγμα δεν νομίζω να υπάρχει Χαλκιδέος που να μην πληγώνεται από την κατάντια της Αρέθουσας και της ιστορίας της ή του ιστορικού κέντρου της πόλης – η περιοχή της Αγίας Παρασκευής – που το αφήνουμε να πέφτει. Θα έπρεπε να νιώθουμε όλοι ντροπή. Έρχονται ολόκληρα γκρούπ και αναζητούν να δουν που είναι το Σπίτι της Οδού Παίδων! Και εμείς έχουμε αφήσει στη μοίρα του ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Χαλκίδας. Σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας τέτοια κτίρια ή μνημεία έχουν αξιοποιηθεί. Αλλά είπαμε όλοι έχουν βολευτεί πίσω από το «Φταίει ο άλλος και όχι εμείς». Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε λύσεις; Εδώ έχουμε αφήσει και καταστρέφεται το μοναδικό άλσος της πόλης, όπου ο καθένας βάζει χέρι και κανείς δεν το προστατεύει…Αλλά σας είπα και πριν, πως είναι θέμα δυνατοτήτων… οι ανίκανοι ας πάνε σπίτια τους. Γιατί η πολιτική έγινε και αναξιόπιστη και από πολλούς που ασχολήθηκαν μ’ αυτή. Δηλαδή κάποιος ολοκληρώνει έναν επαγγελματικό κύκλο, θεωρείται κάπου φτασμένος και σου λέει δεν το ρίχνω τώρα και στην πολιτική! Η πολιτική όμως δεν είναι πλάκα, Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Ο καθένας πετάγεται και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Καιρός ν’ αλλάξει αυτό