Ο Δήμαρχος Κονιστρών, κ.Δημήτρης Παπαναστασίου με δελτίο τύπου τάσσεται υπέρ της απόφασης για δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου Δήμου στην περιοχή και καταδικάζει την προσπάθεια για δύο Δήμους, με τη χρήση ψευδών εγγράφων και ψηφισμάτων. Η ανακοίνωση του Δημάρχου έχει ως εξής:

Την 14/05/2010 κατετέθη στην Ελληνική Βουλή προς ψήφιση, το Νομοσχέδιο για το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Μετά από την διαβούλευση που έγινε για την περιοχή μας, προβλέπεται η δημιουργία ενός Δήμου, με την συνένωση των 5 Δήμων Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμυνέων με την επωνυμία «Δήμος Κύμης – Αλιβερίου», έδρα το Αλιβέρι και ιστορική έδρα την Κύμη σύμφωνα με το άρθρ. 6 παρ. 3 Ν. 3463/06. Με την ψήφιση του Νομοσχεδίου γίνεται ένα μεγάλο βήμα, στην προσπάθεια για αλλαγή των σχέσεων Κράτους – Πολίτη, εξυπηρέτησης των πολιτών στον τόπο τους και δρομολόγησης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Από την στιγμή όμως που ετέθη επιτακτικά η δημιουργία μικρών Δήμων, εκ των οποίων ο ένας θα ήταν ο μικρότερος του Νομού με γερασμένο πληθυσμό που φθίνει πληθυσμιακά, με πρόσχημα στην τοπική κοινωνία την «έδρα» του νέου Δήμου, για να μπορεί ευκολότερα να την κινητοποιήσει – και μάλιστα με δεδομένη την προεκλογική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην συνένωση ΟΤΑ με δημιουργία μεγάλων Δήμων – ήταν προφανές ότι το αίτημα αυτό ικανοποιούσε προσωπικές επιδιώξεις.

Όμως η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής αντέδρασε, στηρίζοντας δυναμικά την δημιουργία ενός μεγάλου Δήμου, αρνούμενη να υποκύψει σε εκβιασμούς και να συνδράμει σε ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία έχουν καταστήσει την ευρύτερη περιοχή ουραγό στις εξελίξεις. Έτσι, υλοποιείται ένα αίτημα των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων των τεσσάρων (4) Δήμων, πολλών αντιπροσωπευτικών φορέων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, που πιστεύουν βαθύτατα ότι μόνο μέσα από ένα Δήμο πληθυσμιακά επαρκή και οικονομικά αυτάρκη, μπορεί να βγει η περιοχή από το τέλμα της υπανάπτυξης, της ερήμωσης, της ερημοποίησης, της ανεργίας και της φτώχειας. Οι αδιέξοδες κινητοποιήσεις και η επαναστατική γυμναστική που έχουν επιβάλλει στους κατοίκους του Δήμου Κύμης, για τη δημιουργία μικρού Δήμου με πρόσχημα να είναι «έδρα» η Κύμη, απ’ αυτούς που θέλουν τις συνενώσεις στα μέτρα τους, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι εξυπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις και δεν έχουν αναπτυξιακά κίνητρα. Διότι αν οι καθοδηγητές αυτών των κινητοποιήσεων είχαν ως κίνητρο το συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής, ακόμα και αν συνοδευόταν από την υπέρμετρη αγάπη για τον τόπο τους, θα μπορούσαν να προτείνουν έναν μεγάλο Δήμο με «έδρα» την Κύμη. Άλλωστε για πολλά χρόνια στην πράξη έτσι λειτούργησε η ευρύτερη περιοχή, αφού η Κύμη ήταν έδρα της επαρχίας Καρυστίας, όπου λειτουργούσαν κάποιες Κρατικές και Νομαρχιακές υπηρεσίες και οι πολίτες των υπολοίπων τεσσάρων (4) Δήμων εκεί μετέβαιναν για επίλυση προβλημάτων τους που είχαν σχέση με τις υπηρεσίες αυτές. Παρόλα αυτά όχι μόνο ανάπτυξη δεν υπήρχε αλλά ούτε ΚΕΠ δεν έγινε δυνατό να λειτουργήσει.

Αντί λοιπόν να κάνουν μια τέτοια πρόταση που θα εύρισκε πολλούς υποστηρικτές και υπήρχε εμπεδωμένη αντίληψη στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, προτίμησαν να χωρίσουν σε τιμάρια την ευρύτερη περιοχή που για χρόνια λειτουργεί σαν ενιαίο σύνολο, γιατί προφανώς τα κίνητρά τους δεν ήταν αναπτυξιακά και τοπικιστικά αλλά η προσωπική τους επιβίωση.

Άλλωστε τα διάφορα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σε έγγραφα και ψηφίσματα είτε είναι ψευδή, είτε τους δίνεται λάθος ερμηνεία, είτε από μόνα τους δικαιολογούν την αναγκαιότητα του μεγάλου Δήμου. Συγκεκριμένα:

1. Πράγματι η Κύμη λειτούργησε για πολλά χρόνια ως έδρα της επαρχίας Καρυστίας και της ευρύτερης περιοχής. Άρα η ευρύτερη περιοχή για χρόνια λειτουργεί σαν ενιαίο σύνολο και επομένως ο μεγάλος Δήμος έχει καταστεί συνείδηση των κατοίκων. Θα πάψει άραγε αυτή η αντίληψη όταν η έδρα δεν είναι η Κύμη; Έχει τόσο μεγάλη σημασία που θα στεγάζεται ο Δήμαρχος;
2. Πράγματι το λιμάνι της Κύμης έχει χαρακτηρισθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως «εθνικής σημασίας». Άραγε θα σταματήσει να είναι τώρα στα πλαίσια του μεγάλου Δήμου; Μήπως θα το ρυμουλκήσουμε σε άλλο μέρος; Ή μήπως θα σταματήσει να είναι Εθνικής σημασίας στα πλαίσια του μεγάλου Δήμου;
3. Πράγματι στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ., εξαγγέλθηκε προεκλογικά η χρηματοδότηση προμελέτης για νέο οδικό άξονα Χαλκίδας – Κύμης. Κανείς όμως δεν ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ανάθεση προμελέτης.
4. Πράγματι ο Δήμος Κύμης διαθέτει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για τα έργα του ΕΣΠΑ. Τέτοια επάρκεια όμως στον Νομό έχουν και οι Δήμοι Χαλκιδέων και Μεσσαπίων. Άραγε γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι Δήμαρχοι των Δήμων αυτών έχουν στηριχθεί από την Ν.Δ.; Γνωρίζουν επίσης πόσα έργα του ΕΣΠΑ εκτελούν; Και σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν ότι η «Διαχειριστική Επάρκεια» ήταν εφεύρημα της Ν.Δ. το οποίο μετά τις εκλογές κατήργησε η Ε.Ε.;
5. Πράγματι είναι σωστό το επιχείρημα κάποιων ότι «δεν μπορούν οι άλλοι Δήμοι να καθορίζουν με ποιους θα συνενωθεί ο Δήμος Κύμης;» Όμως αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για τους ίδιους; Δηλαδή μπορεί ο Δήμος Κύμης να καθορίζει με ποιους θα συνενωθούν οι άλλοι Δήμοι;
6. Πράγματι ο νέος Δήμος «γίγαντας» που προτείνεται με το σχέδιο Καλλικράτης είναι πληθυσμιακά ο 2ος στον Ν. Εύβοιας, ο 5ος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο 109ος σε όλη την Ελλάδα. Είναι επομένως εις βάρος της περιοχής μια τέτοια επίλυση ή μήπως είναι πράγματι εφαλτήριο για μια αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, την οποία θα διεκδικήσει από θέση ισχύος; Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά εξαρτώνται από τις νέες Δημοτικές Αρχές και από τη δυνατότητα που θα έχουν να εφαρμόσουν στην πράξη την αποκέντρωση (υπηρεσιών, πόρων και προσωπικού).

Όσο για τις υπογραφές που συνοδεύουν τα διάφορα έγγραφα και ψηφίσματα, πέραν των διαψεύσεων που έκαναν διάφοροι φορείς, προκαλεί απορία το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τα ονόματα πολλών αποδήμων και ομογενών. Μήπως όμως θα έπρεπε να έχουν άποψη και οι ιθαγενείς και μάλιστα για θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα;