Ο Δήμος Κύμης τίμησε μια γυναίκα με μεγάλη δράση και προσφορά στην επιστήμη και τον άνθρωπο. Την Κουμιώτισσα, ομότιμο καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δόκτορα Ελένη Δεληγεώργη-Πολίτη.

Η Ελένη Δεληγεώργη-Πολίτη γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με μέντορα τον Γεώργιο Παπανικολάου, ειδικεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κυτταρολογία και παθολογοανατομία. Πολλές ήταν οι διακρίσεις και τα βραβεία που της απονεμήθηκαν. Ύστερα από μεγάλο μόχθο και προσπάθεια έτυχε της καθολικής αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας, με το επίτευγμά της στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του θυρεοειδούς, με την μέθοδο της βιοψίας με λεπτή βελόνη. Για το επίτευγμά της αυτό τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο Παπανικολάου, το οποίο της απενεμήθη στο 27ο διεθνές συνέδριο της διεθνούς ακαδημίας παθολογοανατομίας το 2008. Υπηρέτησε επί 30 έτη την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκοντας και εκπαιδεύοντας φοιτητές και ιατρούς στην ιστοπαθολογία και κυτταρολογία.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Την εκδήλωση, που έγινε στα μέσα Αυγούστου στο θεατράκι του Λαογραφικού Μουσείου της Κύμης, οργάνωσαν ο Δήμος Κύμης και το Ινστιτούτο Παπανικολάου και τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο ναύαρχος Νίκος Παπάς, καθηγητές πανεπιστημίων, φίλοι και συνάδελφοι της τιμώμενης, η πρόεδρος του Δ.Σ. Αρετή Μπάτσα, οι αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε το θέατρο για να τιμήσει με την με την παρουσία του την λαμπρή αυτή Κουμιώτισσα επιστήμονα.

Με την εκδήλωση αυτή ο Δήμος Κύμης εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων, οι οποίες στόχο έχουν να παρουσιάσουν στους δημότες της Κύμης και ολόκληρου του νομού προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, που με την προσφορά και την παρουσία τους τιμούν και τον τόπο καταγωγής τους.

Στην εκδήλωση αυτή η κ. Δεληγεώργη εξέφρασε την επιθυμία και το αίτημα προς την πολιτεία, για την δημιουργία ενός κυτταρολογικού και παθολογοανατομικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο Κύμης, που θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Δημάρχου Κύμης Δημήτρη Θωμά, ο οποίος, με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, καλωσόρισε την πολύπλευρη αυτή προσωπικότητα, όπως είπε, με τις σημαντικές διακρίσεις στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο. Τιμούμε, τόνισε, την επιστήμονα, που διδάσκει στους νέους γνώση και ευθύνη, και τον άνθρωπο, για την προσφορά της στο συνάνθρωπό της. Τιμούμε την συμπατριώτισσά μας, που το 1983, ημέρα της επετείου για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γεωργίου Παπανικολάου, πέτυχε, ως πρόεδρος της παθολογοανατομικής εταιρείας, την δωρεάν καθιέρωση του test pap στην Κύμη. Τιμούμε την συμπατριώτισσά μας, που σήμερα προσπαθεί, με όλες της τις δυνάμεις, για την δημιουργία Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου στην Κύμη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Παπανικολάου, ενός κέντρου Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Έρευνας για τον καρκίνο, μέλος του οποίου είναι και η κ. Δεληγεώργη, στην αγορά από τον Δήμο της οικίας Παπανικολάου και στην δημιουργία Μουσείου, στην φιλοξενία στην Κύμη Ιατρικών Συνεδρίων, καθώς και στην επίσκεψη του Δημάρχου, ύστερα από πρόσκληση, στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ο Γ.Ν. Παπανικολάου, για να παρακολουθήσει τις εργασίες ετήσιου συμποσίου προς τιμήν του Παπανικολάου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Φοίτος, συγγενής της τιμώμενης. Ο κ. Φοίτος τόνισε ότι θα ήταν ματαιοπονία να μιλήσει μέσα σε λίγα λεπτά για το επιστημονικό και κοινωνικό έργο και πολύ περισσότερο για το ερευνητικό έργο της κ. Δεληγεώργη, που είναι πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και στάθηκε σε μερικούς αποφασιστικούς σταθμούς της καριέρας της, όπως η συνάντησή της με τον Γεώργιο Παπανικολάου, οι σπουδές της στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Βοστόνης και της Φιλαδέλφειας, η συμμετοχή της σε πλήθος συνεδρίων, η δημοσίευση ενός μεγάλου αριθμού πρωτότυπων εργασιών διδασκαλίας και εργαστηριακών ασκήσεων, η δημιουργία τεσσάρων παθολογοανατομικών εργαστηρίων, εκ του μηδενός, στο Αρεταίειον Νοσοκομείο, ενός εργαστηρίου της Εθνικής Τράπεζας και δύο εργαστηρίων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήταν η αναγνώριση του έργου της από την διεθνή κοινότητα και η δημοσίευση του έργου της το 1999, με τίτλο «Άτλας παθήσεων του θυρεοειδούς αδένος με βιοψία λεπτής βελόνης». Το 2009 ανακηρύχτηκε η πρώτη γυναίκα επιστήμων για το 2008.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και μεταμόσχευσης οργάνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην τόσο καρποφόρα συνεργασία που είχε μαζί της σε θέματα μεταμόσχευσης του ήπατος. Η συνεργασία μας, είπε, ήταν άριστη και υψηλού επιπέδου και τα συμπερασματικά τελικά αποτελέσματα ήταν σημαντικά και μοναδικά, καθώς δεν υπήρχε διεθνής βιβλιογραφία. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε, ότι είναι ευτύχημα για το πανεπιστήμιο Αθηνών να έχει στους κόλπους του μια ιδιαίτερη προσωπικότητα όπως η κ. Δεληγεώργη, που προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και την εμπειρία της για πολλά χρόνια.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε η τιμώμενη κ. Δεληγεώργη, η οποία, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την οργάνωση της εκδήλωσης και τους ομιλητές για τα κολακευτικά τους λόγια, καθώς και τον κόσμο που της έκανε την τιμή να βρίσκεται εκεί, τόνισε, ότι από μικρό παιδί είχε την επιθυμία να σπουδάσει και να προσφέρει στον άνθρωπο, ότι αυτή η δυνατότητα της δόθηκε μέσα από την ιατρική επιστήμη και ότι αυτή η τιμητική διάκριση ανήκει και σε όλη της οικογένεια. Εκείνος που επηρέασε την ζωή της ήταν ο Γ. Παπανικολάου, ο ιατροφιλόσοφος, όπως τον χαρακτήρισε. Τόνισε ακόμη, ότι είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του Δήμου για την δημιουργία του Ινστιτούτου, όπως εξ ίσου σημαντικός είναι και ο στόχος να ενταχθεί η Κύμη στο δίκτυο των πόλεων υγείας. Στο σημείο αυτό κατέθεσε και την δική της άποψη, τονίζοντας, ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον μεγάλο γιατρό είναι να κάνουμε ένα βήμα προς την πρόληψη, με την δημιουργία στο νοσοκομείο της Κύμης ενός κυτταρολογικού παθολογοανατομικού εργαστηρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει, είπε, να συμβάλουν όλοι οι πολίτες, οι φορείς, η πολιτεία και οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, αφού ο κ. Μαρκόπουλος είναι και από τον τόπο μας. Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε, ότι μπορεί η ίδια να οργανώσει αφιλοκερδώς ένα τέτοιο εργαστήριο, αφού, όπως είπε, διαθέτει την εμπειρία. Κλείνοντας, τόνισε ότι η τιμή που της απέδωσε η ιδιαίτερη πατρίδα της αποτελεί για την ίδια μεγάλη ευθύνη στη συνέχιση των προσπαθειών της.

Την δέουσα τιμή απέδωσε στην επιστήμονα κ. Δεληγεώργη και ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ στην σύντομη ομιλία του. Ακολούθησε μία ταινία με αναφορά στο έργο της κ. Δεληγεώργη και στις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει κατά την διάρκεια της καριέρας της. Τέλος, ο Δήμαρχος Κύμης προσέφερε στην τιμώμενη ενθύμιο που αποτελείτο από τις δυο προτομές του Ιπποκράτη και του Γ.Ν. Παπανικολάου, φτιαγμένες από ασήμι.