Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, ξεκίνησε δυναμικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αποβλήτων συσκευασίας, αλουμινένιων γυάλινων, χάρτινων, πλαστικών συσκευασίων και προχωρά αποφασιστικά πλέον στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως είναι γνωστό, στις 9 του Απρίλη 2012, με συντονισμένες προσπάθειες και στηριζόμενος μόνο στους δικούς του πόρους, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου άρχισε να υλοποιεί την πρώτη φάση ανακύκλωσης των απορριμμάτων στη περιοχή μας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και παρά την άρνηση τω εταιρειών ανακύκλωσης να συνεισφέρουν ανταποδοτικά στη συγκέντρωση και μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης, ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου αγόρασε εκατό (100) μπλε κάδους, τους οποίους τοποθέτησε στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο και στις έδρες των πρώην Δήμων και με δικά του οχήματα και δικά του έξοδα μεταφοράς μεταφέρει τα υλικά στο Σχηματάρι και τα παραδίδει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Δήμου, η διανομή πληροφοριακού υλικού αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών λειτούργησε θετικά και τα αποτελέσματα ήταν άριστα πέρα από κάθε προσδοκία.

Έτσι ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αποκομιδή και την μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης στο Σχηματάρι μία φορά την εβδομάδα, η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, επέβαλλε την καθιέρωση και δεύτερου δρομολογίου και παρά τις οικονομικές επιβαρύνσεις, ο Δήμος δρομολόγησε τη συλλογή Δευτέρα και Πέμπτη.

Οκτώ (8) τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών πάνω από το 10% δηλαδή των απορριμμάτων μας συλλέγεται πλέον και αξιοποιείται.

Η ενεργός και συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα τα επιστρεφόμενα υλικά (δηλαδή τα υλικά που δεν είναι ανακυκλώσιμα αλλά έχουν ριφθεί στους κάδους και επιστρέφονται από την εταιρεία ανακύκλωσης), περιορίσθηκαν, από ποσοστό 50% που ήταν στα πρώτα δρομολόγια, σε ποσοστό 25%. Κάτι που ανταποκρίνεται στο μέσο όρο των επιστροφών που παρατηρείται στη χώρα μας.

Οι δημότες μας κατάφεραν μόλις σε 2 μήνες να θάβουν 5% λιγότερα απορρίμματα!

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου