«Το Αλιβέρι δεν αντέχει άλλη ρύπανση με το λιθάνθρακα», υποστηρίζει ο Κ.Χαϊνάς και δίνει τη δική του απάντηση στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, για τον Λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

Μεταξύ άλλων ο Κ. Χαϊνάς αναφέρει στην απάντησή του τα παρακάτω:
«Η διεύθυνση επικοινωνίας της ΔΕΗ ΑΕ με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της απαντά στο άρθρο μας για το «όραμα» της. Αντιπαρέρχοντας τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς τους για το πρόσωπό μου, μένω στην ουσία των επιχειρημάτων τους και απαντώ στα πιο βασικά σημεία.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

1. Για το μονόλογο
Οι επικοινωνιολόγοι της ΔΕΗ πρέπει να ξέρουν κάτι που το μαθαίνουν οι πρωτοετείς των σχολών επικοινωνίας, όταν κάποιος εκφράζει τις απόψεις του δημόσια, αυτό δεν λέγεται μονόλογος αλλά δημόσιος διάλογος. 2. Για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής Αλιβερίου
Μας λένε οι επικοινωνιολόγοι της ΔΕΗ ότι «τόσο η περιβαλλοντική συμπεριφορά των υφισταμένων Μονάδων, όσο και η ποιότητα περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθείται και καταγράφεται συστηματικά» και καταλήγουν : «Από τα αποτελέσματα της παραπάνω συστηματικής παρακολούθησης, δεν προκύπτει καμία υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής από τη λειτουργία των υφισταμένων Μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου».
Δεν κάνουν όμως τον κόπο να μας ενημερώσουν με στοιχεία ποιά είναι αυτή η ποιότητα περιβάλλοντος που μας έχουν διασφαλίσει για την περιοχή Αλιβερίου. Και συγκεκριμένα γιατί δεν μας λένε :
– Για τους αέριους ρύπους, τι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου και διοξειδίου του θείου έχουν οι μονάδες στα καπναέρια ;
Αφού λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί δεν μας λένε συγκεκριμένα στοιχεία και ξεμπερδεύουν με μια γενικόλογη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ; (!) Και αν πραγματικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα γιατί η πρόσφατη απόφαση (16-9-2008) του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας φυσικού αερίου, σας υποχρεώνει να πάρετε πρόσθετα μέτρα για τις υπάρχουσες μονάδες ΙΙΙ και IV που αφορούν την διαχείριση των στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων και μια σειρά άλλα μέτρα ;
Επίσης δεν έχει σημασία για τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής, αν η συμβολή της ΔΕΗ στην ρύπανση είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από άλλες βιομηχανίες. Σημασία έχει ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση, δεν αντέχει τη μονάδα λιθάνθρακα.
3. Για τα αιωρούμενα τοξικά σωματίδια PM2,5
Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «Η νέα Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008, θέτει ως οριακή τιμή των PM2,5 τα 25μg/m3 για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και όχι για εκπομπές! Επιπλέον, η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η εν λόγω οριακή τιμή είναι η 1η Ιανουαρίου 2015». (!)
– Αφού οι τιμές σύμφωνα για τους επικοινωνιολόγους είναι πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια γιατί δεν μας λένε τι ακριβώς μετρήσεις έχουν οι ίδιοι για τα αιωρούμενα σωματίδια ;
– Το επιχείρημα περί 13 μετρήσεων σε ένα μήνα, περί έντασης και φοράς του ανέμου που μπορεί να επηρέασε τις μετρήσεις του καθηγητή κου Παπαγιάννη είναι αστείο και δεν χρειάζεται άλλο σχολιασμό.
– Τέλος η αναφορά τους ότι, η ημερομηνία εφαρμογής των ελάχιστων ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία είναι η 1η Ιανουαρίου 2015 ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι η περιοχή του Αλιβερίου έχει πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια, απλά οι επικοινωνιολόγοι της ΔΕΗ μας λένε ότι μέχρι το 2015 μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν – και με το νόμο – την ατμόσφαιρα του Αλιβερίου.
4. Για τα στερεά και υγρά απόβλητα
Στο σημείο αυτό οι επικοινωνιολόγοι της ΔΕΗ ξεμπερδεύουν με το να μας λένε ότι υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν μελέτες. Τι τηρείται απ’αυτά που ορίζουν έχει σημασία. Και όπως γνωρίζουμε δεν έχετε κανένα ειδικό χώρο απόθεσης, ούτε κάποιο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, αλλά έναν χώρο προχείρου εναπόθεσης σε συσκευασία σάκου στο χώρο του παλιού εργοστασίου.
5. Για τους σταθμούς μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων
Πάλι δεν μας λένε για τις μετρήσεις και τα στοιχεία που έχουν, απλά μας λένε ότι διαθέτουν δύο αυτόματους σταθμούς μέτρησης / καταγραφής. Αφού αμφισβητούν τα στοιχεία του καθηγητή κου Παπαγιάννη γιατί δεν δημοσιεύουν τα δικά τους στοιχεία για την ατμόσφαιρα του Αλιβερίου ;
6. Για τις επιδημιολογικές μελέτες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ
Αυτό που μας λένε είναι ότι τα ευρύματα των εξετάσεων που έκαναν στους εργαζόμενους την περίοδο 2003-2004 δεν ήταν ανησυχητικά. Κανένα στοιχείο δεν παραθέτουν κανένα εύρημα δεν αναφέρουν. 7. Για την υδραζίνη, το χημικό μέσο για τη δέσμευση του οξυγόνου
Αναγνωρίζουν την επικινδυνότητά του αλλά θα το αντικαταστήσουν με άλλο μέσο χαμηλότερης επικινδυνότητας το 2010. Και εμείς ρωτάμε γιατί το 2010 και όχι νωρίτερα αφού υπάρχουν άμεσες εφαρμόσιμες λύσεις τις οποίες έχετε ήδη υλοποιήσει σε άλλες μονάδες ;
8. Για τα βελτιωτικά συστήματα καύσης
Εμείς στο σημείωμά μας αναφερόμασταν στις παλιές μονάδες και σε όλες τις δεκαετίες που λειτουργούσαν. Οι επικοινωνιολόγοι μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια πήρανε μέτρα. Δεν αρνείται κανείς ότι τα τελευταία χρόνια, με τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και στις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν παρθεί κάποια μέτρα. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά η ΔΕΗ. Αλίμονο εάν δεν είχαν παρθεί. Η κατάρευση θα ήταν ολοκληρωτική.
9. Για τα έργα που έχει κάνει η ΔΕΗ στο Αλιβέρι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο
Στο σημείο αυτό οι επικοινωνιολόγοι δίνουν ρέστα. Μας λένε ότι παραχώρησαν την εκμετάλλευση της τέφρας που έριχναν στις «Στάχτες», στο Δήμο ο οποίος την πούλησε και κέρδισε εκατοντάδες εκατομύρρια δραχμές!!!
Δεν γνωρίζουμε πόσα εκατομύρρια δραχμές κέρδισε ο Δήμος, αλλά ένα έργο που να θυμίζει τη ΔΕΗ δεν έχει το Αλιβέρι. Να σημειώσουμε ότι οι «Στάχτες» είναι το οικόπεδο που θέλει να κάνει η ΔΕΗ τη μονάδα λιθάνθρακα. Για το γεγονός ότι το οικόπεδο αυτό δεν της ανήκει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ταμυνέων αποφάσισε ομόφωνα να μην παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό από το οικόπεδο αυτό και να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου, δεν λέει τίποτα.
Κύριοι της ΔΕΗ ΑΕ.
Εμείς οι πολίτες και κάτοικοι της Εύβοιας και ιδιαίτερα όσοι μεγαλώσαμε παίζοντας κάποτε στις «Στάχτες» του Αλιβερίου, γιατί δεν γνωρίζαμε, αγωνιζόμαστε για ένα καθαρό περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Οι πατεράδες μας, οι συγγενείς μας έδωσαν τα καλύτερα χρόνια τους στα λιγνιτωρυχεία και στα εργοστάσια της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Πολλοί απ’ αυτούς δεν χάρηκαν τη σύνταξή τους γιατί έφυγαν νωρίς. Το τίμημα ήταν μεγάλο για την περιοχή μας. Δεν έχει νόημα να πούμε τώρα αν αυτό ήταν μεγαλύτερο ή λιγότερο από τα ωφέλη που είχε η περιοχή από τις μονάδες της ΔΕΗ. Γιατί υπήρξαν ωφέλη για την περιοχή. Αν όμως είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι μας, κυρίως η πολιτεία και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, ότι δεν μπορούμε να χειριζόμαστε με τον τρόπο που χειριστήκαμε το περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, πολλά θα ήταν διαφορετικά.
Σταματήστε λοιπόν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αφουγκραστήτε τις πραγματικές διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής. Η δική μας αίσθηση είναι ότι δεν θέλουν το λιθάνθρακα. Εσείς οι ίδιοι μέχρι πρόσφατα δεν είχατε στο ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ, τον λιθάνθρακα. Εσείς οι ίδιοι είχατε αποφασίσει να προχωρήσετε στην αντικατάσταση των παλιών μονάδων του Αλιβερίου με νέες φυσικού αερίου, που είναι λιγότερο ρυπογόνες και αποδεκτές από την τοπική κοινωνία. Και αυτές ξέρουμε όλοι ότι έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα και δεν γνωρίζουμε τους λόγους, αλλά μπορούμε να τους φανταστούμε.
Γιατί λοιπόν κύριοι της ΔΕΗ επιλέγετε ένα καύσιμο που δεν το θέλει η κοινωνία ;»