Ο Κώστας Μαρκόπουλος, βουλευτής Νομού Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απέστειλε γραπτό ερώτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου.

Ελευθέριος Ραβιόλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

Η Επιστολή αναφέρει:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη

Θέμα: παροχή διευκρινήσεων σχετικά με το, υπό επεξεργασία, σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κατάργηση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων στον Νομό Ευβοίας και ειδικότερα του Ειρηνοδικείου Καρύστου.

Η συνεχιζόμενη φημολογία περί καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Καρύστου, στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των, «υπολειτουργούντων» Ειρηνοδικείων της χώρας, προκάλεσε τεράστια έκπληξη και έντονη αγανάκτηση στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας. 

Το Ειρηνοδικείο Καρύστου όχι μόνον δεν υπολειτουργεί, αλλά αντιθέτως έχει εντονότατη δικαστική δραστηριότητα, η οποία προκύπτει και αποδεικνύεται από τον όγκο των αστικών και ποινικών υποθέσεων που εκδικάζονται ετησίως, όπως επίσης και από την λειτουργία του ως Προανακριτικό Γραφείο.

Επισυνάπτεται για την ενημέρωση σας αναλυτικός πίνακας της δικαστηριακής ύλης του Ειρηνοδικείου κατά τα έτη 2007 – 2010, το οποίο, σημειωτέον, υφίσταται από το 1868.

Επιπροσθέτως, θέτω υπόψιν σας την παράμετρο της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, αφού το Ειρηνοδικείο Καρύστου είναι το μόνο στην Νότια Εύβοια, καλύπτει την ευρύτατη περιοχή από τον Καφηρέα έως τα όρια με το Αλιβέρι και η μετακίνηση προς την πλησιέστερη επόμενη έδρα Ειρηνοδικείου απέχει, κατά προσέγγιση, 3 ώρες.

Εξάλλου, δεν υπάρχει επαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση κατά την έναρξη και μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευση σε άλλη έδρα, στην οποία θα πρέπει να μετακινούνται ετησίως, κατά προσέγγιση 3.000 πολίτες.

Κατά συνέπεια, η τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου, υποβαθμίζει την περιοχή, ταλαιπωρεί και επιβαρύνει με επιπλέον οδοιπορικά και δικαστικά έξοδα τους κατοίκους της και εν κατακλείδι τους στερεί την δυνατότητα να απευθύνονται στα όργανα της δικαιοσύνης σε βαθμό ουσιαστικής αρνησιδικίας.         

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κος Υπουργός

Εάν,
1. προτίθεται, αγνοώντας τα προαναφερθέντα, να καταργήσει το Ειρηνοδικείο Καρύστου και με ποιο αιτιολογικό;

2. γνωρίζει ότι ο Δήμος Καρύστου είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει, δωρεάν, ιδιόκτητο κτίριο που θα αφαιρεί το κόστος εκμίσθωσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

3. ισχύει ότι η πολιτική συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων είναι απαίτηση της Τρόικας και προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τέτοιου είδους λανθασμένες και ανθελληνικές απαιτήσεις;

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ


Αριθμός αποφάσεων Ειρηνοδικείου  Καρύστου κατά τα έτη 2007-2008-2009-2010

ΕΤΟΣ 2007

Αριθμός αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων: 108
Αριθμός πολιτικών αποφάσεων: 69
Αριθμός αποφάσεων Πταισμάτων: 302
Αριθμός αποφάσεων Μονομελούς Πλημ/κείου: 657
Αριθμός προανακριτικών παραγγελιών: 33
Διαταγές Πληρωμής: 18

ΕΤΟΣ 2008

Αριθμός αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων: 125
Αριθμός πολιτικών αποφάσεων: 49
Αριθμός αποφάσεων Πταισμάτων: 190
Αριθμός αποφάσεων Μονομελούς Πλημ/κείου: 938
Αριθμός προανακριτικών παραγγελιών: 71
Διαταγές Πληρωμής: 27

ΕΤΟΣ 2009

Αριθμός αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων: 117
Αριθμός πολιτικών αποφάσεων: 80
Αριθμός αποφάσεων Πταισμάτων: 256
Αριθμός αποφάσεων Μονομελούς Πλημ/κείου: 874
Αριθμός προανακριτικών παραγγελιών: 120
Διαταγές Πληρωμής: 108

ΕΤΟΣ 2010

Αριθμός αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων: 118
Αριθμός πολιτικών αποφάσεων: 32
Αριθμός αποφάσεων Πταισμάτων: 193
Αριθμός αποφάσεων Μονομελούς Πλημ/κείου: 963
Αριθμός προανακριτικών παραγγελιών: 119
Διαταγές Πληρωμής: 33