Από την Παρασκευή 3 Απριλίου έως την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Ιερέων της Τοπικής μας Εκκλησίας, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη Βόρειο Εύβοια για να συναντήσει και να ενισχύσει τους εκεί χριστιανούς.

 

Την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκε κατά σειρά το Γυμνάσιο – Λύκειο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Ιστιαίας, προσκεκλημένος των παιδιών και των Καθηγητών, οι οποίοι με πολύ προθυμία, αγάπη και σεβασμό δέχθηκαν τον Επίσκοπο στα Σχολεία τους για να τους μιλήσει, να τους ευλογήσει και να διανείμει σε όλους από μία Καινή Διαθήκη και άλλες αναμνηστικές ευλογίες.
Το απόγευμα της Παρασκευής, καταρχήν προήδρευσε των εργασιών του Δ.Σ. του παραρτήματος Ιστιαίας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στη συνέχεια χοροστάτησε και ομίλησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιστιαίας, με συμμετοχή πολλών πιστών της Ενορίας.
Το Σάββατο του Ακαθίστου 4 Απριλίου το πρωί λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λουτρών Αιδηψού, συλλειτουργούντων πολλών Ιερέων της περιφερείας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του 25ετούς νέου κ. Χρήστου Νγκέλα, καταγομένου από την Κορυτσά της Αλβανίας και διαμένοντος με την οικογένειά του εδώ και πολλά χρόνια στα Λουτρά της Αιδηψού. Ο νέος Διάκονος π. Χρήστος είναι έγγαμος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και από μικρή ηλικία συνδέθηκε με τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Σταυροφόρο π. Νικόλαο Σακαγιάννη, ο οποίος τον ανέθρεψε πνευματικά.
Στην προσφώνησή του στο νέο Διάκονο ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε την προτροπή του Θεού στον Προφήτη Αβραάμ «έξελθε εκ της γης σου», παραλληλίζοντας την «έξοδο» του π. Χρήστου από τη γενέθλια γη του, της Αλβανίας και την κλήση του στην Αγία Ιερωσύνη, σε ένα τόπο διαφορετικό. Πολλοί ευσεβείς χριστιανοί προσήλθαν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία, αφού τόσο ο π. Χρήστος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του, διακρίνονται για την καλοσύνη και την εργατικότητά τους.
Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι, όπου είχε συνάντηση σχετικά με την επέκταση του Ιερού Ναού και τις γενικότερες ανακαινιστικές εργασίες στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη.
Την Κυριακή Ε΄ Νηστειών 5 Απριλίου το πρωί τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης, με αφορμή Τοπική Εορτή της Παναγίας, της «Δεήσεως» όπως ονομάζεται. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων κι εδώ αρκετών Ιερέων της περιφερείας, τέλεσε και το μυστήριο της εις Διάκονον χειροτονίας του κ. Ναούμ Σταύρου, γόνου της Λίμνης, εγγάμου με τρία τέκνα, κτηνιάτρου και υποψηφίου σπουδαστού του ΙΕΚ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Στην προσφώνησή του στο νέο Διάκονο ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, εξήγησε το νόημα της Διακονίας και τον κάλεσε να είναι πάντοτε με πνεύμα ταπείνωσης και υπακοής στο θέλημα του Θεού, διάκονος των ανθρώπων.
Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Λιμνιάς», ανά τας οδούς της γραφικής Πόλεως της Λίμνης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί.