Ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας με τη Νέα Δημοκρατία Σίμος Κεδίκογλου, απαντά στα ερωτήματα που του έθεσε το Eviaportal.gr ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Τελικά το μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το μνημόνιο;

Στην οικονομία ισχύει σε πολλές περιπτώσεις ο κανόνας του domino. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το αίτιο και το αιτιατό είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η διεθνής οικονομική κρίση αποκάλυψε τα δομικά και χρόνια προβλήματα της οικονομίας μας. Το μνημόνιο ήταν αναγκαία συνθήκη για την δανειακή σύμβαση και το κούρεμα σημαντικού μέρους τους χρέους μας. Τα μέτρα του μνημονίου ήταν βίαια και η προσαρμογή πολύ απότομη. Η δική μας κριτική έγκειται στην αρχική διαπραγμάτευση των όρων του πρώτου μνημονίου. Χρειαζόταν μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής και πολύ ηπιότερα μέτρα.

 
Τι δεν κάναμε σωστά και έχουμε φτάσει μετά από 5 χρόνια να συζητάμε ακόμα την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

Η πιθανότητα εξόδου της χώρας μας απο το Ευρώ για εμάς απλά δεν υφίσταται. Θα είναι πιθανότητα μόνο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα και σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία. Αν κανείς αναλύσει προσεκτικά τα όσα ανεύθυνα και χωρίς ίχνος σοβαρότητας έχουν ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα απο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθεί γιατί η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο εξόδου απο το Ευρώ. Δεν υπάρχουν δανεικά ή κούρεμα χρέους χωρίς δεσμεύσεις. Εμείς αντίθετα εγγυόμαστε όχι μόνο την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ αλλά και στην οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη. Τα πρώτα σημάδια είναι ενδεικτικά οτι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν ήδη καρπούς. Τα επόμενα χρόνια θα είναι σαφώς καλύτερα για όλους τους Έλληνες. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος ή ανεύθυνη επιλογή. Το σταυροδρόμι είναι κρίσιμο και οι επιλογές που έχει να κάνει καθένας μας απολύτως σαφείς.

 
Γιατί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγήκαν ή δείχνουν να βγαίνουν από την κρίση και εμείς δεν το έχουμε καταφέρει; Υπάρχει κάποιο παράδειγμα να ακολουθήσουμε;

Πεποίθηση μου είναι οτι η Ελλάδα βγαίνει απο την κρίση. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές και όλη αυτή η πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απο τις ευρωεκλογές και μετά τα σημάδια της ανάκαμψης θα ήταν ακόμα εμφανέστερα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την εξυγίανση όλων των βασικών μακρο-οικονομικών δεικτών δεν αποτελούν δείκτες αποκομμένους απο την πραγματική οικονομία. Το τελευταίο έτος η ρευστότητα στην αγορά αυξήθηκε, η ανεργία έστω και οριακά μειώθηκε, μικροί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ εμφανίστηκαν και η λεγόμενη ψυχολογία της αγοράς μετά απο τόσα χρόνια ύφεσης πραγματικά βελτιώθηκε. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει χαράξει το δρόμο της εξόδου απο την κρίση. Αρκεί ο δρόμος αυτός να μην ανακοπεί βίαια μετά τις εκλογές.

Δεν πιστεύω προσωπικά σε ξενόφερτα υποδείγματα.Αποδείχτηκε αυτό απο το πρώτο μνημόνιο. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και κατά συνέπεια τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι σαφώς προσαρμοσμένα στη δυναμική, τα χαρακτηριστικά και τις παθογένειες της εθνικής οικονομίας.
 
Αναφέρετε τις τρεις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει σελίδα η Εύβοια.

Για την Εύβοια, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, καταφέραμε αρκετά. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί το πρώτο μεγάλο έργο μετά από την Υψηλή Γέφυρα, η νέα περιφερειακή οδός της Χαλκίδας προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατείται, η απορρόφηση του μισού εθνικού προϋπολογισμού για λιμενικά έργα στην Εύβοια που θα επιτρέψει την έλευση κρουαζιερόπλοιων στην Αιδηψό, την Κύμη και την Κάρυστο, η χωροθέτηση υδατοδρομίων για πτήσεις υδροπλάνων και πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα που θέτουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα της Εύβοιας.
Είναι όμως όλα αυτά αρκετά; Σίγουρα όχι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η αναζήτηση και εδραίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, μιας νέας αναπτυξιακής συνθήκης ικανής όχι μόνο να βγάλει οριστικά την χώρα από την κρίση αλλά να διασφαλίσει την ευημερία των πολιτών της και τον επαναπατρισμού του πολυτιμότερου κεφαλαίου της που είναι οι νέοι αυτής της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα της Εύβοιας είναι το άνοιγμα της στον κόσμο. Εστιάζοντας στα μοναδικά της χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Εύβοια μπορεί με σωστή στρατηγική και στοχευμένες δράσεις να ανοιχτεί στον κόσμο και να εδραιώσει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό προφίλ εστιάζοντας σε τρεις άξονες:

α) Τουρισμός: Η Εύβοια μπορεί να γίνει «η Χαλκιδική της Αθήνας» και ένας διεθνής τουριστικός προορισμός με διευρυμένη τουριστική σαιζόν. Τα έργα υποδομής που υλοποιούνται (οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια) σε συνδυασμό με την προώθηση συγκεκριμένης ταυτότητας (brand) που να συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την πρωτογενή της παραγωγή, τις πολλαπλές δυνατότητες για δραστηριότητες (μονοπάτια, φαράγγια, θαλάσσια σπορ, αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικές πηγές κ.α.) μπορεί να καταστεί ένας μοναδικός προορισμός για «ταξίδια εμπειρίας» προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

β) Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα: Η Εύβοια παράγει μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα, μέσα στην κρίση δεκάδες μικρές πρότυπες παραγωγικές μονάδες κατάφεραν με όπλο την καινοτομία να καταγράψουν εξαγωγές και να μπουν στις διεθνείς αγορές. Με στοχευμένη υποστήριξη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα και των υπηρεσιών μπορούν να δημιουργηθούν και να παράξουν αξία για τα τοπικά τους οικοσυστήματα. Η λογική ενός σύγχρονου «ευβοϊκού καλαθιού» ποιοτικών προϊόντων δύναται να βάλει συλλογικά την Εύβοια στις διεθνείς αγορές.

γ) Μεταφορές και logistics:  τα νέα σύγχρονα λιμάνια που κατασκευάζονται σε συνδυασμό με την ελκυστική γεωγραφική θέση του νομού και την ύπαρξη έτοιμων δομών αποθήκευσης και φύλαξης προϊόντων από επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητα τους, μπορούν με ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό να προσελκύσουν στην Εύβοια επενδύσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα των μεταφορών και logistics.

Αυτά είναι τα ζητήματα που έπρεπε να μας απασχολούν και ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Αντί αυτού επικράτησε ο λαϊκισμός, οι υποσχέσεις και η μικροπολιτική.
 
Τι χρειάζεται η Ελλάδα την 26η Ιανουαρίου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών;

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα προκύψει μέσα απο ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν μπορεί να προκύψει αν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της φαυλοκρατίας επικρατήσουν. Τα κράτη που προόδευσαν είναι αυτά στα οποία υπήρχαν ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρας μας. Ελπίζω στην επόμενη βουλή να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα και στα βουλευτικά έδρανα να βρίσκονται άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα συμβάλουν σε αυτόν τον ώριμο και δημιουργικό διάλογο που απαιτεί πλέον η εθνική και ιστορική συγκυρία.