Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού «αδειάζει» τις εξαγγελίες του Μαρκόπουλου για το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας και γεννά ερωτήματα για το έργο, τη νομιμότητα και τη συμβατότητά του με το χώρο των αρχαίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ Σαμαρά, αδειάζει ουσιαστικά τον (αναρμόδιο) Υπουργό Τουρισμού, κ Μαρκόπουλο, για τις εξαγγελίες του σε σχέση με την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας.

Η επιστολή είναι η παρακάτω:

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προτάσεων επέμβασης σε μνημεία της Εύβοιας («Πρόταση για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας», «Πρόταση ανάδειξης του ιερού της Αρτέμιδος στην Αυλίδα»), τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και την δέσμευση του Υπουργού Τουρισμού για άμεση έναρξη των εργασιών επί του θεάτρου και την εντός 18 μηνών αποπεράτωσή του, με σκοπό την διεξαγωγή παραστάσεων αρχαίου δράματος, οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους αποφάσεις, στο ΚΑΣ εισάγονται μελέτες επεμβάσεων, οι οποίες οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα τις αυστηρές προϋποθέσεις που το ίδιο έχει ορίσει. Η εσπευσμένη εισαγωγή προς γνωμοδότηση ανώριμων προτάσεων για μείζονος σημασίας μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με σύνθετα προβλήματα, πέραν των θεωρητικών(;) κινδύνων για τα ίδια τα μνημεία, διαταράσσει και τον προγραμματισμό των έργων του ΥΠΠΟ που (πρέπει να) καθορίζεται από πλήθος παραμέτρων (σημασία, κατάσταση διατήρησης, γεωγραφική και χωρική διασπορά, κλπ.), με βασικότερες εξ αυτών τις ανάγκες των μνημείων και την ωριμότητα των μελετών επέμβασης. Επί πλέον, ο απόλυτος σεβασμός σε αυτή την ιεράρχηση επιβάλλεται και από τις περιορισμένες διαθέσιμες πιστώσεις (του ΕΣΠΑ ή άλλων πηγών) σε σχέση με το πλήθος των μνημείων της επικράτειας και τις ανάγκες που αυτά έχουν.

Την στιγμή που στο ΚΑΣ δεν έχουν ακόμη εισαχθεί προς έγκριση οι έτοιμες μελέτες ωρίμανσης των Εφορειών, προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά η εξέταση προτάσεων υπό τύπον περιληπτικής έκθεσης ιδεών.

Με την ευκαιρία αυτή θα υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ως θεσμικός παράγων στο τομέα της προστασίας της μνημειακής μας κληρονομιάς, θα παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των παραπάνω προϋποθέσεων, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι θα διατεθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των μνημείων της Ελλάδας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Αθανασούλης
Η Γενική Γραμματέας
Άλκηστη Παπαδημητρίου

Την παραπάνω επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Ερέτριας. Μάλιστα κατόπιν αυτών των πληροφοριών η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

Κατόπιν όλων αυτών απορία και ερωτήματα προκαλούν:

1) Οι (ψηφοθηρικές) δηλώσεις του κ Μαρκόπουλου, που θέτουν ως όριο για την αποπεράτωση της αναστήλωσης, τους 18 μήνες.

2) Το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο Υπουργός σε Δελτίο Τύπου του όσο και το γνωστό και μη εξαιρετέο Βήμα κάνουν λόγο για ύπαρξη και ψήφιση μελέτης, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ!

3) Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από το ΚΑΣ μία περιληπτική έκθεση ιδεών, η οποία ουσιαστικά δεν πληρεί τις προδιαγραφές που το ίδιο το ΚΑΣ έχει θεσπίσει!

Επιπλέον, η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας με νέα ανακοίνωσή της αμφισβητεί τις εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ερέτρια ο κ. Μαρκόπουλος υποσχέθηκε (μεταξύ πολλών-μα πολλών άλλων) την έναρξη των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη που ισχυρίζετο ότι είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αυτό μάλλον γιατί σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό της κυβέρνησης οι εκλογές προβλέποντο για τον Οκτώβριο και κάτι τέτοιο θα ήταν βολικό για τον προσωπικό του εκλογικό σχεδιασμό…

Εύχομαι, πραγματικά, η παραπάνω δήλωση να ήταν αποτέλεσμα μικροκομματικής σκοπιμότητας, να ήταν ένα μικρό και αθώο ψέμα που θα βοηθούσε στην εκλογική διαδικασία, και να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Ο λόγος πολύ απλός! Εργασίες αναστήλωσης σε ένα ιστορικό μνημείο που βασίζονται σε πρόταση μίας (1) σελίδας και όχι σε ολοκληρωμένη μελέτη θα ήταν καταστροφικές για το μνημείο. Με πρόταση μίας σελίδας, άλλωστε, ούτε αποθήκη δεν πάμε να κατασκευάσουμε, πόσο μάλλον να αποκαταστήσουμε αρχαίο μνημείο…

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει ο κ υπουργός να σταματήσει να δέχεται συμβουλές και προτάσεις από «τυπικούς ή άτυπους» συμβούλους του, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με θέματα «πολιτισμού» γιατί μάλλον θα αποβούν μοιραίες τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα μνημεία της Εύβοιας!»

Εν τω μεταξύ να υπενθυμίσουμε, ότι σχετική ερώτηση είχε καταθέσει στον Υπουργό Πολιτισμού αμέσως μετά τις εξαγγελίες Μαρκόπουλου, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ που έθετε ερωτήματα σχετικά με το έργο. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού…

Tο κείμενο της ερώτησης της βουλευτού προς τον Υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής:
«Με δεδομένη την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συνεδρία της 2ας Ιουνίου 2009 της πρότασης για προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας στην οποία αναφέρονται επιγραμματικά σε μια (1) μόνο σελίδα βασικές ιδέες αναστήλωσης του Μνημείου, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου, καθώς επίσης και τις δηλώσεις – εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης στις 21 Ιουνίου στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερέτριας περί εκπόνησης σχετικών έργων, όπως και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν συγκεκριμένων απαντήσεων.
Για παράδειγμα, με βάση παλαιότερες απαντήσεις του ΥΠΠΟ σε ερωτήσεις αναφορικά με την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας, γνωρίζουμε ότι, για την αναστήλωση του Μνημείου, απαιτείται μια πλήρης σειρά μελετών, όπως γεωτεχνική, μελέτη στατική των οικοδομικών μερών του, μελέτη της φθοράς του λίθου και προτεινόμενες επεμβάσεις στερέωσης, μελέτη άρσης ετοιμοροποιών κ.α.
Ομοίως πρέπει να απαντηθούν ζητήματα σχετικά με τη δεύτερη πρόταση που εξέτασε το ΚΑΣ για την ανάδειξη του Ιερού της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, αφού εκείνο που προέχει είναι η αναστήλωση και συντήρηση των μνημείων, όμως απ’ ότι διαφαίνεται, το ΥΠΠΟ προκρίνει την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων και parking από τα οποία μπορεί να επιβαρυνθεί ο αρχαιολογικός χώρος που ήδη υφίσταται τις συνέπειες της λειτουργίας του παρακειμένου εργοστασίου τσιμέντων, αλλά και της γραμμής του ΟΣΕ.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν και
να αναδειχθούν τα ανωτέρω μνημεία, ως αναντίρρητη πολιτιστική αναγκαιότητα και ως απαίτηση των πολιτών του νομού,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Για το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας:
α) Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες που απαιτούνται για το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και βάσει ποιών εγκριτικών γνωμοδοτήσεων του ΚΑΣ;
β) Εάν όχι, ποιο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους, ποιος ο φορέας χρηματοδότησης και ποιο το προβλεπόμενο κόστος τους;
γ) Εφ’ όσον είναι γνωστό από αναστηλωτικές εργασίες σε άλλα παρεμφερή Θέατρα π.χ. Επιδαύρου, Διονυσιακό και Μεγαλόπολης, ότι ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αναστήλωσής τους είναι πολυετής, με βάση ποιες δεσμεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια;
2. Για το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος:
Ποιές μελέτες και ποιά έργα θα εκπονηθούν για την αναστήλωση και συντήρηση του Ιερού της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, από ποιές πιστώσεις θα χρηματοδοτηθούν, με βάση ποιό χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν, και πως διασφαλίζεται η προστασία του αρχαιολογικού χώρου από τις κτηριακές κατασκευές και το parking που προβλέπονται ή άλλους εξωγενείς παράγοντες που ήδη επιβαρύνουν το χώρο αυτό