Το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα του Δήμου Καρύστου επέλεξε ο Δήμαρχος Μαρμαρίου και υποψήφιος Δήμαρχος του Νέου Δήμου Καρύστου, Νίκος Μανώλης, να κηρύξει επίσημα την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η αίθουσα των 300 καθήμενων και περίπου 150 όρθιων αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Κατά πολύ περισσότεροι ήταν εκείνοι που έμειναν στον προαύλιο
χώρο καθώς ήταν αδύνατο να εισχωρήσουν στην κεντρική αίθουσα. Σε μία πρωτοποριακή εκδήλωση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και νέες τεχνολογίες, ο Νικόλαος Μανώλης έκανε απολογισμό της πορείας του ως Δήμαρχος Μαρμαρίου, δίνοντας παράλληλα και το λογαριασμό δαπάνης για το κάθε έργο. Καθώς ανέλυε τα διάφορα έργα χωρισμένα σε τομεακές ενότητες, οι παρευρισκόμενοι μέσω οπτικοακουστικής παρουσίασης είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν εικόνες σε διαδραστικό περιβάλλον. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα υπήρχε και το συγκριτικό στοιχείο, καθώς προβλήθηκαν διαφάνειες από τα έργα, πριν και μετά την υλοποίησή τους.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κος Μανώλης γύρισε πίσω το χρόνο και συγκεκριμένα στο 1998 όταν εξελέγη Δήμαρχος Μαρμαρίου. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «όταν αναλάβαμε το τιμόνι του νεοσύστατου Δήμου Μαρμαρίου κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Κάποιοι μας χλεύαζαν, μας ειρωνευόντουσαν και υποστήριζαν ότι το πολύ σε 2-3 χρόνια θα αποχωρήσουν οικιοθελώς. Εμείς όχι μόνο δεν φύγαμε, αλλά καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς από αυτούς που δεν μας είχαν πιστέψει να μας ακολουθήσουν. Καταφέραμε να κάνουμε τον Δήμο Μαρμαρίου πρώτο Δήμο στην Εύβοια σε απορρόφηση κονδυλίων για σημαντικά έργα υποδομής. Καταφέραμε να επανεκλεγούμε σε 3 διαδοχικές εκλογές με αυξανόμενα κάθε φορά ποσοστά».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Δημοτικού Μεγάρου και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Δήμου. Τόνισε τη σημασία της κοινωνικής συνεισφοράς και ευχαρίστησε δημόσια του πολίτες που έδωσαν χρήματα για την αποπεράτωση του Δημαρχείου και για την αγορά απορριμματοφόρων οχημάτων. Αναφορικά είπε ότι « αξίζουν συγχαρητήρια και αναγνωρίζονται ως μέγα ευεργέτες. Το ίδιο μοντέλο ευαισθησίας και εθελοντισμού πρέπει να ακολουθηθεί και στο νέο Δήμο Καρύστου, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η συνεισφορά των εχόντων είναι ουσιαστική». Αναφέρθηκε διεξοδικά στην αναμόρφωση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μαρμαρίου και υποστήριξε ότι «φτιάχνοντας ένα δρόμο σε ένα απομακρυσμένο τοπικό διαμέρισμα επωφελείται όχι μόνο η περιφέρεια αλλά και το κέντρο του Δήμου καθώς οι αποστάσεις γίνονται μικρότερες και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών επισκέπτονται συχνότερα το Μαρμάρι, την Κάρυστο ή τα Στύρα για τις αγορές του.

Εάν εκλεγώ Δήμαρχος του νέου Δήμου θα δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στο Οδικό Δίκτυο, γιατί είναι ο γρηγορότερος δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη». Έκανε λόγο για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δαπανηθεί 2.500.000 ευρώ στην ύδρευση και άρδευση. Ήταν θέμα τιμής να κάνουμε αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, γιατί η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.
Στο σύνολο του Δήμου αντικαταστάθηκαν οι παλαιές σωλήνες με καινούργιες έκτασης περίπου 100 χιλιομέτρων. Έλυσε το πρόβλημα πόσιμου νερού, καθώς έγινε ανόρυξη 16 γεωτρήσεων στο σύνολο του Δήμου. Όπως τόνισε «θυμούνται οι Μαρμαριώτες και οι Μαρμαριώτισσες ότι κατά τους θερινούς μήνες είχαμε έλλειψη νερού. Παρά το γεγονός ότι οι μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες υπερδιπλασιάστηκαν καλύψαμε τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού προσφέροντας άριστης ποιότητας νερό». Αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Μαρμαρίου και τόνισε ότι «η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του θα ξαναρχίσει σύντομα τις εργασίες. Πραγματικά, όμως, λυπάμαι γιατί τροχοπέδη στην ολοκλήρωση του έργου είναι κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Είναι αυτοί που με προσφυγές και τεχνάσματα κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση του Βιολογικού Καθαρισμού Μαρμαρίου και βρίσκονται στο πλευρό ενός συνυποψήφιου μου.
Η αξιοπιστία αποτελεί τη μεγαλύτερη αρετή στην πολιτική. Κάποιοι ήδη την έχουν χάσει, καθώς είναι αυτοί που από τη μία κωλυσιεργούν το έργο και από την άλλη υπόσχονται την ολοκλήρωση του. Εγώ δεν θα σας υποσχεθώ ότι θα μεταφέρω τον Βιολογικό Καθαρισμό Καρύστου, όπως ο κος Ραβιόλος, στο Όρος Όχι. Θέλω να είμαι ειλικρινής και θέλω να σας κοιτάω στα μάτια και μετά τις εκλογές». Μίλησε για την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Μαρμαρίου και την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προϋπολογισμού 476. 209 ευρώ. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Μαρμαρίου, στα Λιμενικά έργα και στην μετεγκατάσταση του Λιμένα και στην κατασκευή Μαρίνας. Τόνισε τη σημασία που έχει ο Καθορισμός Χερσαίας Ζώνης Μαρμαρίου και η έγκριση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης, καθώς όπως είπε « οι πέργκολες στην παραλία Μαρμαρίου νομιμοποιήθηκαν και ο φόβος για πρόστιμα και κατεδαφίσεις δεν υφίσταται πλέον. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στις παραλίες Καρύστου και Στυραίων με το ζήτημα αυτό και έχω την εμπειρία να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία στις περιοχές αυτές». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα ζητήματα Παιδείας και Υγείας τονίζοντας ιδιαίτερα το κτηριακό πρόβλημα με τα Δημοτικά Σχολεία Καρύστου και την ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καρύστου και των αγροτικών ιατρείων. Με την υγεία, όπως είπε, δεν παίζουμε και θα απαιτήσουμε την εγκατάσταση ΕΚΑΒ στην περιφέρεια του Δήμου.