H ομάδα πολιτών για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί η επιστολή:

Τρεις αποφάσεις, δυο της αρχαιολογίας, μια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αδειοδοτούν ξανά την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα (α’ ζώνη)! Χωρίς να ενημερώνουν τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την οικολογική αξία και αρχαιολογική σημασία του υγρότοπου.

Στις 8/12/2021 η Πολεοδομία Χαλκίδας ανακάλεσε τις δύο άδειες μικρής κλίμακας για την κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών 600 και 800 MW. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληροι μήνες και συγκεκριμένα στις 24-2-2022 ώστε η η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας να ανακαλέσει και αυτή τις αδειοδοτήσεις, η ίδια που είχε δώσει (27-9-2021) σήμα διακοπής εργασιών επειδή οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς να ποτέ να ειδοποιηθεί για αυτές, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

Με την πεντάμηνη καθυστέρηση έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία ώστε να γίνουν δοκιμαστικές τομές και έναν μήνα μετά εισηγήθηκε θετικά προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας με το σκεπτικό ότι με τη συνένωση όμορου οικοπέδου που κατέθεσε η εταιρεία «η οπτική όχληση από τις αρχαιολογικές θέσεις δεν διαφέρει σημαντικά», ενώ «τα πλαίσια των φωτοβολταϊκών στο σύνολο των γηπέδων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,20 μέτρα σε ύψος και τα γήπεδα θα πρέπει να δενδροφυτευτούν προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου».
Από πότε έχει η αρχαιολογία την κατάλληλη γνώση (και την αρμοδιότητα) να πει τι δέντρα χρειάζεται να φυτευτούν σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, χωρίς να διαταραχθεί; Το αγροτικό τοπίο, αυτός ο πολύτιμος πόρος, δεν αξίζει προστασίας από παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του; Δεν προκαλείται καμία ενόχληση στο βλέμμα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ; Δεν θα επηρεαστεί η πλούσια ορνιθοπανίδα του Κολοβρέχτη (που φιλοξενεί το σπάνιο και απειλούμενο είδος της χαλκόκοτας) από τις αντανακλάσεις των κάτοπτρων;

Αφού αντιληφθήκαμε ότι γίνονται δοκιμαστικές τομές ως πρωτοβουλία πολιτών καταθέσαμε αίτηση (20-1-2022) για να ενημερωθούμε. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ μας έχουν απαντήσει. Γιατί;

Ενώ έχει ανακαλέσει τις άδειες, η εφορεία αρχαιοτήτων εισηγείται (23-3-2022) θετικά προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας. Το συμβούλιο συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 18-4-2022, χωρίς η ημερήσια διάταξή του να αναρτηθεί στο ίντερνετ για να ενημερωθούν οι πολίτες (!). Για όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις και την επόμενη η ημερήσια διάταξη αναρτήθηκε στο ίντερνετ. Για ποιον λόγο «ξέχασαν» αυτήν που αφορούσε τον Κολοβρέχτη; Το συμβούλιο λέει ομόφωνα «ναι» (ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ). Γνωρίζουν τα 11 μέλη του συμβουλίου πού βρίσκεται ο Κολοβρέχτης; Αναγνωρίζουν την σημασία των αρχαιολογικών του θέσεων (Βάρκα, Γλύφα, Μπαϊράμ Αγάς) που μας αφηγούνται πώς συμβίωναν άνθρωποι και φύση από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα; Τον έχουν επισκεφτεί ή με μια απόφαση, τον «θυσιάζουν» στον βωμό των ενεργειακών συμφερόντων;

Στις 8-6-2022 ακολουθεί η απόφαση (ΤΡΙΤΗ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς η οποία, με κάποιες προϋποθέσεις, υπάγει το φωτοβολταϊκό των 600 MW σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), όπως ζήτησε η εταιρεία. Η ίδια υπηρεσία – από το 2020 – είχε δώσει τρείς βεβαιώσεις απαλλαγής από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΕΠΟ) για φωτοβολταϊκά στη β΄ ζώνη, κάτι το οποίο πληροφορηθήκαμε αφού χρειάστηκε να διαμαρτυρηθούμε έξω από το μέγαρο της Π.Ε. Εύβοιας στις 3-11-2021.

Για την υπαγωγή σε ΠΠΔ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ρώτησε στις 8-3-2022 τη Νομική Υπηρεσία Εϋβοιας. Γιατί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩΣ), με αποδυναμωμένη επί της ουσίας την τοπική διεύθυνση της Εύβοιας δεν ρωτά το προφανές, αυτό που έχουμε επισημάνει από την αρχή: η εταιρεία ΕΣΠΑΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ 2,4 MW ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ αφού δεν επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν πολλές εταιρείες εμπορίας ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, για να παρακάμψουν ό,τι απέμεινε από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι η γνωστή τακτική της σαλαμοποίησης των έργων, για τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και κάλλιστα θα μπορούσε να επαναληφθεί στην περίπτωση του Κολοβρέχτη.

Δεν βλέπει την κατάτμηση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Αρκείται, με γραφειοκρατικό τρόπο, να μετράει τις αποστάσεις μεταξύ των φωτοβολταϊκών και αποφεύγει την ουσία.

Ακολουθείστε μας στο Google News