Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης του έργου «Οδός Ραπταίοι-Ν. Στύρα-Στύρα»

Ελευθέριος Ραβιόλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

Εν τω μεταξύ με αντίστοιχη απόφαση του κ.Σκλιά τροποποιείται η Ένταξη του έργου στο Μέτρο 3.1 του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, με επιλέξιμο προϋπολογισμό 20.811.607,95 Ευρώ, ενισχυμένο κατά 3,5 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον αρχικό. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας. Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή  το εν λόγω έργο αναφέρει τα παρακάτω για έργα και χρηματοδοτήσεις της Εύβοιας:
«Με αυτήν την απόφαση ένα κομβικό έργο για τη Νότια Εύβοια μπαίνει πλέον στο δρόμο της υλοποίησης, αφού απεμπλέκεται η κατασκευή του, ολοκληρώνοντας ένα κεντρικό οδικό άξονα της Νότιας Εύβοιας, προσθέτοντας ακόμη μια σημαντική δράση για το νομό.
Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο για το νομό τομέα της βελτίωσης των οδικών αξόνων σημαντικά έργα για το Νομό Εύβοιας σύντομα παραδίδονται στους πολίτες όπως ο αυτοκινητόδρομος «Σχηματάρι-Χαλκίδα» ενδεικτικού συνολικού κόστους 33,0 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, έχουν ήδη δημοπρατηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι μελέτες του άξονα 077, δηλαδή «Χαλκίδα – Ιστιαία – Λουτρά Αιδηψού» ύψους 9,0 εκατ. Ευρώ, καθώς επίσης και η μελέτη του άξονα «Χαλκίδα – Κύμη» ύψους 3,0 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή με χρήση ώριμων μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δημοπρατήθηκαν τα έργα της Παράκαμψης Βασιλικών (26,0 εκατ. Ευρώ) και η Παράκαμψη Αμαρύνθου (30,0 εκατ. Ευρώ). Γίνεται αντιληπτή η πορεία υλοποίησης και σχεδιασμού βασικών οδικών αξόνων στο νομό Εύβοιας καλύπτοντας κενά δεκαετιών.
Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης Παρέμβασης της Κυβέρνησης στο Νομό Εύβοιας σημειώνεται η εξειδίκευση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την έγκριση χρηματοδότησης 12 έργων υποδομής όπως οδικοί άξονες με έμφαση σε παραμελημένες εδώ και δεκαετίες περιοχές, παρακάμψεις αστικών κέντρων, λιμένες, κ.ο.κ. συνολικού προϋπολογισμού 45,0 εκατ. Ευρώ. Είναι έργα υποδομής τα οποία άμεσα μπορούν να δημοπρατηθούν αφού οι πόροι είναι άμεσα διαθέσιμοι από τη Κυβέρνηση. Το σύνολο, σχεδόν, των προτάσεων που έχουν αρχικά ενταχθεί είναι πρόταση και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.
Το Ειδικό Αναπτυξιακό είναι σε άμεση συμπληρωματικότητα με τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο πλαίσιό του ΕΣΠΑ, αλλά και το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό Εύβοιας το οποίο για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εύβοια ανέρχεται σε 67,0 εκατ. Ευρώ. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί επίσης η κατακόρυφη αύξηση των πόρων στους Ο.Τ.Α. και ο τετραπλασιασμός των πόρων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μόνο η επιστροφή των παρακρατηθέντων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πόρων σε δήμους και κοινότητες της Εύβοιας καταβλήθηκαν ήδη 4.300.626,63 Ευρώ, από τα οποία για λειτουργικές δαπάνες 2.769.073,83 Ευρώ και για επενδύσεις – έργα 1.531.552,80 Ευρώ.
Το αμαρτωλό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004» κλείνει οριστικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων από Εθνικούς Πόρους για αθλητικά έργα κολλημένα πριν από το 2004 όπως το Ε.Α.Κ. Χαλκίδας, το Κλειστό Γυμναστήριο Βασιλικού, το Κλειστό Γυμναστήριο Αλιβερίου, οι αθλητικοί ξενώνες στο Δήμο Διρφύων, κ.ο.κ. Συνολικά 19 έργα κλείνουν με διαθέσιμες πιστώσεις για έτος 2009 ύψους 4,7 εκατ. Ευρώ.
Σημαντικά έργα στο τομέα της υγείας μπαίνουν σε φάση υλοποίησης όπως το νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας το οποίο πρόσφατα θεμελιώθηκε, προϋπολογισμού 69,0 εκατ. Ευρώ και η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με κόστος 2,2 εκ ευρώ. Να σημειώσουμε ότι και στα δύο έργα έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.
Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιασθεί και υλοποιούνται ήδη στο τομέα του τουρισμού, ενώ δεν είναι καθόλου αμελητέες οι παρεμβάσεις στο τομέα της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου Για το νομό Εύβοιας ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 76.673.000,00 Ευρώ.
Είμαστε ήδη σε διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση μελετών και την έναρξη υλοποίησης έργων σε πυρόπληκτες περιοχές με αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 13 εκατ. Ευρώ. Η αποδοχή χρηματοδότησης της πρότασης της Κοινότητας Λιχάδας για υλοποίηση αντιπλημμυρικού έργου ύψους 182.000,00 Ευρώ εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία.
Μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μεμψιμοιρίες και μικρόπνοες στρατηγικές οδηγούμε με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον την Εύβοια στο δρόμο της ανάπτυξης. Με σχέδιο και προγραμματισμό η Κυβέρνηση συμπληρώνει καθημερινά και σταθερά τα ελλείμματα υποδομών που όφειλαν να έχουν καλυφθεί εδώ και τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, εδώ και πολλές δεκαετίες».