Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα
Theodore Roosevelt (αμερικανός πολιτικός  1858-1919)   

Τελειομανής δεν είναι ο άνθρωπος που θέτει  στόχους στη ζωή του και προσπαθεί να τους υλοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί. Το να επιχειρούμε υψηλούς στόχους επιδιώκοντας να φτάσουμε στο ανώτατο βαθμό εξέλιξης μας είναι αποδεκτό.
Πρόβλημα αποτελεί το να μην αντέχουμε την πιθανότητα να αποτύχουμε,  να μην προσπαθούμε από φόβο να μην αποτύχουμε, να εστιάζουμε σε πραγματικές ή επαπειλούμενες αποτυχίες και να είμαστε μόνιμα ανικανοποίητοι είτε γιατί δεν αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας είτε γιατί τις αξιολογούμε ως φτωχές και άνευ σημασίας.
Οι τελειομανείς πιστεύουν, λανθασμένα, ότι οι άλλοι άνθρωποι εκπληρώνουν τους στόχους τους με μικρή προσπάθεια, χωρίς κανένα λάθος, έχοντας αυτοπεποίθηση και ίχνος φόβου. Αυτή η πίστη τους οδηγεί, κατά συνέπεια, να βιώνουν τους εαυτούς τους σαν ανίκανους και ‘άχρηστους’. Θεωρούν τις δικές τους προσπάθειες ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να στερούν από τον εαυτό τους κάθε φυσιολογικό αίσθημα ικανοποίησης (π.χ.”δεν χάρηκα με την προαγωγή γιατί θα μπορούσα να την είχα πάρει δύο χρόνια νωρίτερα”). Έτσι αγωνίζονται όλο και πιο πολύ να τα καταφέρουν τέλεια, χωρίς να ικανοποιούνται ποτέ από το αποτέλεσμα, χωρίς να λένε ένα ‘μπράβο’ στον εαυτό τους. Αυτή η έλλειψη ικανοποίησης είναι στην ουσία που μπλοκάρει ακόμα περισσότερο τα κίνητρα, τους στόχους τους και το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. “γιατί να προσπαθήσω αφού ξέρω ότι και να τα καταφέρω δεν θα είμαι τέλεια ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ; “). 
Η αυτοεκτίμηση όσων ‘κυνηγούν την τελειότητα’ εξαρτάται αποκλειστικά από το έργο που παράγουν καθώς και από τη συνολική απόδοση τους (π.χ. “νιώθω καλά με τον εαυτό μου μόνο όταν καταφέρνω να κάνω τα πράγματα με επιτυχία”). Έχουν  επίσης μια εξαιρετικά εύθραυστη αυτοεκτίμηση, γεγονός που κάνει τις σχέσεις τους με τους άλλους να είναι ‘φορτισμένες με συγκρούσεις’. Ζητούν πολλά από τον εαυτό τους και ταυτόχρονα απαιτούν και από τους άλλους ανάλογη τελειότητα (π.χ. “παλεύω να είμαι ο καλύτερος στην δουλειά μου και δεν ανέχομαι η κόρη μου να είναι του 15 στο σχολείο”). Κατά συνέπεια νιώθουν συχνά ματαιωμένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι, εξουθενωμένοι και μόνοι μέσα στις σχέσεις τους.   
Ο φόβος της απόρριψης, η τάση τους να ψάχνουν την αιτία της απόρριψης ανάμεσα στις πράξεις τους και μαζί οι ενοχές που εσωτερικεύουν τους κάνουν  να αντιδρούν βίαια στη κριτική των άλλων. Η υπερευαισθησία τους στην κριτική και την απόρριψη αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε μορφή οικειότητας και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης (π.χ. “φοβάμαι να πω τη γνώμη μου όταν είμαι με άλλους μήπως και κάνω λάθος και με κοροϊδέψουν, προτιμώ λοιπόν να μην κάνω παρέες”). Έτσι στερούνται την άνευ όρων αποδοχή και αγάπη που κατά βάθος την έχουν ανάγκη. 
Η τάση των τελειοθηρικών να θέλουν να τα πετύχουν ‘όλα και τέλεια’ συνήθως τους οδηγεί να πραγματοποιούν  πολύ λιγότερα από όσα θα μπορούσαν. Το γεγονός αυτό και μαζί ο φόβος της αποτυχίας δημιουργούν ψυχολογικές δυσκολίες που μπορεί να καταλήξουν σε άγχος και κατάθλιψη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική υγεία. Για παράδειγμα οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μόνιμη απειλή για όσους ζουν υπό την πίεση ενός συνεχούς και αυξανόμενου στρες, είναι υπερβολικά προσηλωμένοι στις επιδόσεις τους, ανταγωνιστικοί και ανυπόμονοι, εξάπτονται εύκολα, απογοητεύονται γρήγορα και κυρίως τους λείπει πάντα ο ελεύθερος χρόνος και δεν ικανοποιούνται με τίποτα και ποτέ. 
Συζητώντας με τελειοθηρικά άτομα βλέπουμε ότι ο τρόπος σκέψης τους συνοψίζεται στη φράση : “όλα ή τίποτα”. Χωρίζουν όλες τις εμπειρίες τους σε δύο κατηγορίες: Ή είναι ‘χάλια’ ή είναι ‘τέλειες’. Κάνουν γενικεύσεις και συνηθίζουν να βγάζουν το δογματικό συμπέρασμα ότι ‘ένα αρνητικό γεγονός, μια αποτυχία, ένα λάθος, θα επαναλαμβάνονται έπ’ άπειρον’, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν υπερβολικό φόβο και άγχος (π.χ.”αφού δεν πέρασα με την πρώτη στον Α.Σ.Ε.Π. φοβάμαι ότι δεν θα περάσω ούτε την επόμενη”).
Η ‘διχοτομική σκέψη’ τους, και η αυστηρή – επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους, δεν τους επιτρέπει να δημιουργούν ισορροπημένες και βαθιά συναισθηματικές σχέσεις.  
Τα πράγματα θα ήταν πολλοί καλύτερα αν οι κυνηγοί της τελειότητας προσπαθούσαν:
α) Να ανατρέψουν τη συνήθεια τους να αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τη ζωή από τη σκοπιά του ‘όλα ή τίποτα’, βλέποντας ότι οι ενδιάμεσοι σταθμοί και οι λεπτομέρειες έχουν εξίσου σημασία και δίνουν ικανοποίηση.     
β) Να βιώσουν ότι η αυτοεκτίμηση τους και η ευχαρίστηση που μπορούν να νιώσουν, δεν εξαρτώνται αναγκαστικά από το τέλειο αποτέλεσμα που πρέπει να παρουσιάσουν. 
γ) Να τολμήσουν να μην είναι τέλειοι, δείχνοντας επιείκεια στον εαυτό τους και εστιάζοντας στο ποιοι είναι και όχι στο πόσο τέλεια κάνουν τα πράγματα. Τα λάθη και οι αποτυχίες αποτελούν μέρος μόνο της ταυτότητας του εαυτού. Εστιάζοντας στις αποτυχίες δεν αναγνωρίζουν τους τομείς εκείνους που έχουν πετύχει. Μεγαλοποιώντας την αποτυχία και τις συνέπειες της νιώθουν ανήμποροι να τη διορθώσουν, να την αποδεχτούν ή να επαναλάβουν τη προσπάθεια με νέους τρόπους.              
δ) Να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης, αποδοχής και ασφάλειας προκειμένου να αρχίσουν να μην φοβούνται  τα λάθη τους, την αποτυχία, τις αδυναμίες τους. Να νιώθουν ότι ανήκουν στις σχέσεις με τα θετικά και τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά, που όλα μαζί τους κάνουν να είναι ξεχωριστοί και σημαντικοί για τους άλλους.    

Αν σταματούσαμε να κυνηγάμε την ευτυχία θα περνούσαμε πάρα πολύ καλύτερα!” Edith Wharton (αμερικανίδα συγγραφέας,1862-1937).
Το ίδιο ισχύει και για την τελειότητα. Όταν πάψει να είναι αυτοσκοπός θα νιώσετε περισσότερο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι, γιατί  ευτυχία δεν είναι το μέρος που θα φτάσετε αλλά ο τρόπος που θα ταξιδέψετε!    


Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900