Ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για δημοψήφισμα:

Οι εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010, παρά τις προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δημοψήφισμα κατά του μνημονίου και δεν μπορούν να είναι τέτοιες. Ούτε ασφαλώς θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Είναι κυρίως εκλογές επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας για το Πρόγραμμα Καλλικράτης και την διοικητική μεταρρύθμιση. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι απλώς ανακάτεμα της τράπουλας και των πολιτικών ρόλων, είναι πρωτίστως εγχείρημα για την ευημερία του πολίτη και την αναγέννηση της Ελλάδας. Μεταρρύθμιση και κυρίως προοδευτική αναδημιουργία του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, των αιρετών που θα στελεχώσουν τους νέους θεσμούς, ως εντολοδόχοι των πολιτών και όχι ως επαγγελματίες επιβάτες της εξουσίας. Μεταρρύθμιση με ανακάτεμα της τράπουλας αλλά με τα ίδια πάντα τραπουλόχαρτα στα χέρια δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απλώς αναδιάταξη του κατεστημένου συστήματος εξουσίας. Είναι λογικό κανείς να προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα του, τουλάχιστον για την κρατούσα λογική του πολιτικού κόσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διατήρηση των κεκτημένων, των πρακτικών, των αντιλήψεων, των «συστημάτων» υπηρετεί τους στόχους της μεταρρύθμισης, δηλαδή την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Αλλά τα «συστήματα εξουσίας» λίγο νοιάζονται για τους στόχους της μεταρρύθμισης. Την αυτοσυντήρησή τους επιδιώκουν.
Σήμερα όμως, έξω από τα «συστήματα» και τους μηχανισμούς κάτι κινείται στην κοινωνία των πολιτών και όταν κάτι κινείται, αργά ή γρήγορα, θα γίνει κίνημα, κίνημα συμμετοχικής δημοκρατίας, κίνημα πολιτικής ηθικής, κίνημα για την βιώσιμη ανάπτυξη, για καθαρό νερό, για ασφαλείς δρόμους, για δρόμους προόδου. Κίνημα Αλλαγής και Αναγέννησης. Έρχεται η στιγμή που όλα αρχίζουν.