Διαβάζουμε στο έντυπο, που μοιράζει ο Δήμος, με τίτλο “Ο Δήμος Λαμιέων στην «Ψηφιακή Σύγκλιση»”, ότι “το όραμά μας (είναι) η Λαμία να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες προσφέροντας τεχνογνωσία τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά” και συμφωνούμε απόλυτα. Με αφορμή αυτό το έντυπο και στα πλαίσια της διαφάνειας και του ελέγχου, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της Ψηφιακής Λαμίας και της “ψηφιακής σύγκλισης”.

Με ερώτηση, που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/6/2011, ρωτήσαμε τον Δήμαρχο: ποιά είναι η συνολική δαπάνη του Δήμου για το Ευρυζωνικό Ασύρματο Δίκτυο Λαμίας, γιατί έχει τόσο πολύ περιορισμένες δυνατότητες κάλυψης και ποιες ήταν οι προδιαγραφές λειτουργίας του κατά την παραγγελία και  την εφαρμογή του, τέλος ποιες περιοχές της πόλης καλύπτει ως τώρα και ποιες είναι οι ενέργειες για την βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου και την εξυπηρέτηση περισσότερων δημοτών.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ελάχιστοι είναι οι χρήστες του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου, αφού τις περισσότερες φορές η σύνδεση είναι αδύνατη. Περιορισμένη είναι και η σύνδεση στις κεντρικές πλατείες της πόλης (εκτός από την Πλ. Ελευθερίας). Ο Δήμαρχος απαντώντας στην ερώτηση, και κάνοντας το μαύρο-άσπρο, μίλησε για κάλυψη όλων των κεντρικών σημείων της πόλης και για μεγάλη επισκεψιμότητα από πολυάριθμους!! χρήστες.

Του συνιστούμε να πάρει ένα φορητό υπολογιστή και να προσπαθήσει να συνδεθεί στα σημεία που ανέφερε στην απάντησή του, για να καταλάβει καλύτερα τις αιτιάσεις τις δικές μας και των δημοτών. Αν όμως λειτουργούν αυτές οι κεραίες, καλό είναι να μπουν ταμπέλες σε κάθε HOT SPOT με την ένδειξη “εδώ free wi-Fi” όπως έχουμε συναντήσει σε πολλές άλλες πόλεις”

Με έγγραφο επίσης στις Τεχνικές Υπηρεσίες την 1/7/2011, το οποίο κοινοποιήσαμε και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ρωτήσαμε: ποια έργα έχουν γίνει στα πλαίσια της Κοινωνίας  της Πληροφορίας στο Δήμο Λαμιέων από το 2004 και μετά (ανά Καποδιστριακό Δήμο και προϋπολογισμό των έργων), αν υπάρχουν παρόμοια έργα σε εξέλιξη και αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιός ο προϋπολογισμός τους (ανά έργο και συνολικά)

Με την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το έντυπο του Δήμου καταλήξαμε στη λίστα των έργων(δείτε τα έργα στον παρακάτω πίνακα). Αυτό που φαντάζει εντυπωσιακό είναι, ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί στην πόλη, στα πλαίσια της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» και της «Ψηφιακής Σύγκλισης», 3.235.725,61 ευρώ – αυτά μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, χωρίς τα έργα, που έγιναν στους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, για τους οποίους η Τεχνική Υπηρεσία δεν μας έδωσε στοιχεία. Είναι ένα σημαντικό ποσό, το οποίο μάλιστα δαπανήθηκε από τον Φεβρουάριο 2008 και μετά, όπως δείχνουν οι συμβάσεις.

Σε επίσκεψη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αποκομίσαμε τα εξής:
– “το δίκτυο οπτικών ινών(2,2 εκ ευρώ…) έγινε περισσότερο για τη διασύνδεση των διάσπαρτων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και την μεταξύ τους εξυπηρέτηση”. Ο ΟΤΕ έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο δίκτυο οπτικών ινών εδώ και χρόνια και πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταξύ τους διασύνδεση με το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”. Μια βελτίωση του δικτύου αυτού θα μπορούσε πιθανόν να καλύψει όλες τις ανάγκες.
– “Πρόκειται να αλλάξει η ιστοσελίδα του Δήμου σύντομα και να αναρτηθεί σε νέα πλατφόρμα από την κατασκευάστρια εταιρεία” Αναρωτιόμαστε πόσες φορές θα αλλάξει η ιστοσελίδα του Δήμου και με τι κόστος κάθε φορά; Πόσο στοίχισε η τελευταία κατασκευή και πόσο θα στοιχίσει η νέα;

Επίσης κρατάμε:
– Τα λόγια του Δημάρχου πως “η Λαμία είναι η 7η πόλη στην Ελλάδα σε ψηφιακή κονδύλια” (Γ. Κοτρωνιάς12/10/2010) και
– ότι η Λαμία συμμετέχει ως μέτοχος στην εταιρεία CitiesNet [Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ (ΨΠΚΕ)]. Την ευθύνη για τη συνεργασία με τη CitiesNet, έχει αναλάβει ένα αξιόλογο team στελεχών του Δήμου
– και οι Ψηφιακές Υποδομές και τα έργα που έγιναν στη Λαμία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δικτύου CitiesNet, είναι είκοσι ένα(21)[δείτε τα παρακάτω] κι εδώ:  (http://www.citiesnet.gr/shareholders/lamia/lamia-infrastructure):

Αυτά όλα είναι μια σαφής απόδειξη ότι πράγματι η Λαμία πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες ελληνικές πόλεις στην απορρόφηση «ψηφιακών» κονδυλίων, πράγματι η Λαμία έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και την «Ψηφιακή Σύγκλιση», αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλό, έως ελάχιστο, διότι:
– δεν παρέχει ΚΑΜΙΑ ψηφιακή υπηρεσία στους δημότες
– έχει ελάχιστα σημεία στην πόλη παροχής ασύρματου ιντερνετ
– δεν έχει λειτουργική ιστοσελίδα
– Δεν έγινε, ούτε φαίνεται να γίνεται το επόμενο διάστημα
κάποια αξιοποίηση του δικτύου των 35 χιλιομέτρων οπτικών ινών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων με την Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ: «Τζάμπα χαμένα λεφτά»! Σε ποιον τα έλεγε αυτά; Διότι, όταν μελετούμε την κατασκευή ενός έργου, έχουμε και την πρόταση αξιοποίησής του, σύμφωνα με την Μελέτη Σκοπιμότητας του έργου. Διαφορετικά δεν το φτιάχνουμε.

Το ίδιο φοβούμαστε πρόκειται να γίνει και με το έργο με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Πολυκαναλικό Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Συνθηκών Κίνησης στο Οδικό Δίκτυο των Καλλικράτειων Δήμων Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, Στυλίδας», το οποίο έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή, κάτι ανάλογο με το «Πληροφοριακό Σύστημα Προβολής – Παρακολούθησης Διαχείρισης και Προστασίας Παράλιων Μαλιακού Κόλπου» της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του κ Χειμάρα.

Εμείς επιμένουμε πως κάθε ευρώ που δαπανάται σήμερα στην πατρίδα μας, στην Περιφέρειά μας, στο Δήμο μας, πρέπει να υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και να αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στους επωφελούμενους.

Αβίαστα έρχονται λοιπόν κάποια ερωτήματα: 
– Τι σημαίνει σήμερα για τον δημότη της Λαμίας «ψηφιακή πόλη»;
– Γιατί καμιά από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των υπευθύνων της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου δεν έγινε πράξη;
– Πόσο καλύτερη είναι η ιστοσελίδα που έχει ο Δήμος από έναν κοινό ιστότοπο;
– Ποια είναι η διαχείριση, ποιος παρακολουθεί τα έργα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», που ήταν σε εξέλιξη στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και την Κοινότητα Παύλιανης και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των έργων;
– Ποια είναι η βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε “η πόλη να επιστρέψει στους δημότες της”, όπως λέει ο ίδιος ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του στην ιστοσελίδα http://www.lamia-city.gr. Δεν μας λέει φυσικά ποιος την απομάκρυνε…

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, ακόμα και εθελοντικά, στη βελτίωση αυτής της εικόνας της «ψηφιακής Λαμίας».

Ακολουθείστε μας στο Google News