Σ’ αυτό τον πλανήτη που μας έλαχε να ζούμε, δεν είμαστε μόνοι. Δεν είμαστε εμείς, οι άνθρωποι οι μόνοι ένοικοι αυτής της ποικιλόμορφης πολυκατοικίας που λέγεται Γη. Στο ταξίδι της ζωής μας συναντούμε από πολλά και διάφορα πλάσματα, τα ζώα που διεκδικούν ό,τι κι εμείς: να ζήσουν. Πόσο όμως σεβόμαστε αυτούς τους «συνοδοιπόρους» μας;

Υπάρχουν από τη μια πλευρά οι ζωόφιλοι. Άνθρωποι που σέβονται τα δικαιώματα των ζώων, τα φροντίζουν και συνήθως επιλέγουν να ζήσουν παρέα με ένα ή και περισσότερα κατοικίδια. Η αγάπη τους προς ένα ζώο δεν αποτελεί υποκατάστατο κάποιων προσώπων που τους λείπουν ή έχασαν. Είναι λάθος να πούμε ότι «η τάδε κυρία έχει τόσες γάτες επειδή είναι γεροντοκόρη και δεν έχει πού να διοχετεύσει την αγάπη της».
Αντίθετα, τα ζώα, μέσω της σχέσης που αναπτύσσουν με τους ανθρώπους, διευρύνουν την ικανότητα των τελευταίων να δημιουργούν σχέσεις με ειλικρινή αισθήματα. Η αγάπη είναι μια αστείρευτη πηγή. Όση, οι φιλόζωοι δίνουν στα ζώα, τόσα περισσότερα αποθέματα αποκτούν για τους συνανθρώπους τους.
Υπάρχουν από την άλλη εκείνοι που όχι μόνο δε σέβονται, αλλά καταπατούν βάναυσα κάθε δικαίωμα των ζώων. Η δράση τους είναι ορατή στην καθημερινή μας ζωή, στις γειτονιές, στο δρόμο, και στα πειραματικά εργαστήρια.
Σκεφτείτε καταρχήν τι συμβαίνει στα πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες κάθε τομέα, από την κοσμετολογία ως την ψυχολογία χρησιμοποιούν εκατοντάδες πειραματόζωα για να ελέγξουν μια υπόθεσή τους ή για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος. Τα πειραματόζωα κρατούνται φυλακισμένα στα διάφορα εργαστήρια υπό άθλιες συνθήκες. Τις περισσότερες φορές, το πείραμα περιλαμβάνει το βασανισμό του ζώου, ενώ όχι σπάνια αποβαίνει μοιραίο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα πειραματόζωα δηλητηριάζονται μέχρι θανάτου, πεθαίνουν από την πείνα, ακρωτηριάζονται και διαμελίζονται, τυφλώνονται με χημικές ουσίες, παθαίνουν ηλεκτροσόκ… Κοινό χαρακτηριστικό της σύντομης ύπαρξής τους: η ταλαιπωρία, ο πόνος και ο θάνατος.
Η νομιμοποίηση του βασανισμού τους αποκαλείται «εργαστηριακή έρευνα». Ένας τύπος έρευνας με το πρόσχημα της βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας. Τα δεκάδες παραπλανητικά, όμως, συμπεράσματα που μεταφέρθηκαν από τα πειραματόζωα στον άνθρωπο, οδηγώντας σε πολλούς θανάτους, αλλά και η πλήρης αποτυχία θεραπείας του καρκίνου παρά τα εκατομμύρια πειράματα σε ζώα, είναι δύο από τα βασικά επιχειρήματα των αντιζωοτομιστών, των επιστημόνων εκείνων που αντιτίθενται στη χρησιμοποίηση πειραματόζωων για ερευνητικούς σκοπούς.
Έστω ότι σε κάποιες έρευνες ιατρικού παρεχομένου είναι απαραίτητη η χρήση πειραματόζωων. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα όσα θετικά έχει προσφέρει στον τομέα της υγείας (π.χ ο έλεγχος των παρενεργειών και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου). Το πρόβλημα ωστόσο στη σημερινή εποχή είναι η αλόγιστη εκμετάλλευσή τους. Η κατάχρηση ξεκινάει από τις ιατρικές εφαρμογές και φτάνει μέχρι τα καλλυντικά και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα δοκιμάζονται σε ζώα.
Και σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζονται επάνω σε προϊόντα και ουσίες που βγαίνουν για να ικανοποιηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων και αυτό σημαίνει απώλειες και ζημία, αυτό δείχνει την ύβρη του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Μια σειρά από πειράματα που θα αναφέρουμε παρακάτω έγιναν και γίνονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το πόσο μπορούν να ωφελήσουν την επιστήμη το αφήνουμε στην κρίση σας:
– Ξεκοιλιάζονται έγκυες γάτες για να παρατηρηθεί μέσα από τη φρίκη του πόνου, το μητρικό ένστικτο.
– – Στα ίδια ζώα προκαλούνται σπασμοί για την μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια επιθέσεων.
– – Ζεματίζονται χιλιάδες ζώα για να πάρουν εκκρίσεις συκωτιού -που εμφανίζονται σε περιπτώσεις σοκ- για να μετρηθεί πόσο περισσότερο θα υποφέρουν (σε παρόμοιο πείραμα είχαν χρησιμοποιηθεί 15.000 ζώα).
– – Σκύλοι (από ήρεμες ράτσες) υφίστανται ηλεκτροσόκ μέχρι να φτάσουν στο σημείο να επιτίθενται ο ένας στον άλλον (αυτό, στα πλαίσια ερευνών για τη νεανική εγκληματικότητα!).
– – Άλλα τυφλώνονται με οξέα ή ακτίνες λέιζερ, εμβολιάζονται με θανατηφόρους ιούς, βυθίζονται σε υγρά (για να δουν τις αντιδράσεις πνιγμού), αφήνονται σε ασιτία -δίψα-κρύο και τρελαίνονται από πόνο (υπάρχουν παραδείγματα για γάτες που πεθαίνουν χτυπώντας το κεφάλι τους σε σύρματα των κλουβιών τους μη αντέχοντας τον πόνο ή πίθηκοι που ξεκοιλιάζονται για τον ίδιο λόγο). Κι όλα αυτά για να πάρουμε κάποια στατιστικά διαγράμματα που στην πλειοψηφία τους είναι παντελώς άχρηστα.
Παλιότερα, οι ερευνητές συνήθιζαν να ανοίγουν τον εγκέφαλο του πειραματόζωου και ν’ αφαιρούν ένα τμήμα του, για να διαπιστώσουν τι λειτουργία επιτελούσε το τμήμα που αφαιρέθηκε. Π.χ αν μετά την αφαίρεση το ποντίκι αδυνατούσε να βγει από το λαβύρινθο, συμπεραινόταν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που αφαιρέθηκε ήλεγχε τον προσανατολισμό… Και το χειρουργημένο ποντίκι ήταν πλέον άχρηστο, αλλά και ανίκανο να επιβιώσει με τον εγκέφαλό του κατακρεουργημένο. Αντίστοιχα πειράματα γίνονταν και σε πιθήκους.
Τα πειραματόζωα χρησιμοποιούνται ακόμα και στα πλαίσια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Μια φοιτήτρια της Φαρμακευτικής ενδεικτικά αναφέρει: «Παίρναμε βατραχάκια, ένα ο καθένας και τους βγάζαμε το δέρμα από τα δύο πίσω πόδια τους. Περνάγαμε στους μυς ένα καλώδιο, απ΄ όπου διοχετεύαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ζώα τινάζονταν και τότε τους δίναμε ένα φάρμακο που σταματούσε κάθε αντίδραση τους. Θέλαμε, δηλαδή, να διαπιστώσουμε τι επίδραση μπορούσε να έχει το φάρμακο. Φυσικά το ζώο μετά ήταν άχρηστο και οι βοηθοί του έκοβαν το κεφάλι» .
Κι αν στην περίπτωση των καθαρά ιατρικών πειραμάτων, ο αντίλογος της πρόληψης και θεραπείας των ανίατων ασθενειών είναι ισχυρός, στην περίπτωση της χρήσης πειραματόζωων για την κατασκευή καλλυντικών, τα «γιατί;» πολλαπλασιάζονται. Για να φορέσουμε οι γυναίκες την «υποαλλεργική και δερματολογικά ελεγμένη» μάσκαρα, κάποιες δεκάδες κουνέλια ή γάτες έχουν τυφλωθεί και κατόπιν έχουν θανατωθεί ή εγκαταλειφθεί.
Συμβαίνει κι αυτό: πολλά πειραματόζωα (άχρηστα πλέον καθότι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες), μετά το πέρας του πειράματος (το οποίο όπως αναφέραμε είναι συχνά επώδυνο), εγκαταλείπονται στην τύχη τους, χωρίς κανείς να νοιάζεται για το αν αυτά τα πλάσματα έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν.
Το μέλλον ωστόσο για τα πειραματόζωα δε φαντάζει πια τόσο δυσοίωνο. Η τάση κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα και η προώθηση εναλλακτικών μορφών θεραπείας των ασθενειών αυξάνεται διεθνώς. Η αντίδραση στη χρήση πειραματόζωων ανά τον κόσμο, συγκροτείται σε ιατρικούς – επιστημονικούς συλλόγους στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και αλλού.
Έντονη αμφισβήτηση, όμως, για την αναγκαιότητα πειραμάτων στα ζώα, παρουσιάζεται και στο χώρο των Πανεπιστημίων. Φοιτητές της Ιατρικής κατόρθωσαν να σταματήσουν τη χρήση πειραματόζωων σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Στο Μάρμπουργκ, αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης σε υπολογιστή που ονομάστηκε Mac Frog. Σήμερα, 11 Πανεπιστήμια έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση ζώων, ενώ σε άλλα 7 η χρήση τους είναι προαιρετική.
Στην Ιταλία, ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει σους φοιτητές να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειράματα με ζώα. Στη Σουηδία, υπάρχει μια παρόμοια διευθέτηση – διάταξη από το 1983, ενώ στην Ολλανδία, αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος, δίνεται η δυνατότητα άρνησης πειραμάτων σε ζώα, κατά τη διάρκεια των σπουδών. Την ίδια στιγμή που (βάσει των στοιχείων των αντιζωοτομιστών ερευνητών) διακρίνεται μια τάση συρρίκνωσης των πειραμάτων σε ζωντανούς οργανισμούς, όλο και περισσότεροι ασθενείς και γιατροί ενδιαφέρονται για εναλλακτικά και ολοκληρωτικά θεραπευτικά συστήματα.
Η βαναυσότητα και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων είναι -δυστυχώς- άμεσα ορατές και στην καθημερινή μας ζωή. Ο καθένας από εμάς έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία ενός άτυχου πλάσματος που είτε το παράτησαν οι ιδιοκτήτες του, είτε δολοφονήθηκε με φόλα από κάποιον ενοχλημένο γείτονα, είτε πέθανε από την πείνα και την εξαθλίωση στους δρόμους μιας άσπλαχνης κι απρόσωπης πολιτείας. Ο τρόπος που μια κοινωνία φέρεται στα ζώα αντικατοπτρίζει και τον τρόπο λειτουργίας της. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη το πώς αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο τμήμα των ζώων στην Ελλάδα, τότε συμπεραίνουμε ότι εδώ επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.
Στα δικά μου μάτια η νοοτροπία «θα πάρω στο παιδί μου ένα σκυλάκι για να παίξει» φαντάζει ασύλληπτη. Μετά από λίγο, το παιδί θα βαρεθεί το σκυλάκι, και καθώς οι γονείς του δε θα το έχουν διδάξει ότι ένα κατοικίδιο (πλάσμα με ψυχή κι συναισθήματα και αυτό) συνεπάγεται και ευθύνες. Έτσι το σκυλάκι θα πεταχτεί (κυριολεκτικά) στο δρόμο.
Από κει και πέρα είναι έρμαιο στις διαθέσεις των ασυνείδητων οδηγών (που όταν βλέπουν ένα ζώο στο δρόμο τους δε διανοούνται να πατήσουν το φρένο), των παιδιών (αυτά αρέσκονται να κυνηγάνε τα ζώα, να τους πετούν πέτρες και να τα μετατρέπουν σε στόχους των αεροβόλων τους), και των νευρολογικά διαταραγμένων (που δε θέλουν λέει ν’ ακούν γαβγίσματα μεσημεριάτικα και μοιράζουν φόλες σε κάθε ζώο της γειτονιάς). Ποιος μπορεί ακόμα να ξεχάσει τη φωτιά που έβαλαν οι οπαδοί του Άρη σ’ ένα ασπρόμαυρο (άρα παοκτζή) σκύλο;
Οι βίαιες πράξεις και οι ενέργειες ενάντια σ’ αυτά τα ανυπεράσπιστα ζώα, δικαιολογημένα προβληματίζει. Η βία που ασκείται στον άνθρωπο έχει πάντα αιτίες (έστω αφορμές!) Η βία στα αθώα (ζώα, φυτά, αντικείμενα) είναι καθαρή, αναίτια – κι ίσως γι αυτό τελείως ακατανόητη. Κι όλα αυτά γιατί το γάβγισμα ενοχλεί κάποιους. Αλήθεια, δεν τους ενοχλούν οι κόρνες των αυτοκινήτων και οι συναγερμοί; Μέσα σε σωρούς βρώμικων σκουπιδιών, σε μια βρώμικη πόλη, ενοχλούνται μόνο από τα σκυλιά; Μη νομίζετε βέβαια ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται ειλικρινά κι ανθρώπινα για την προστασία των ζώων. Μέλημά της είναι ν’ απαλλαχτεί γρήγορα από τα αδέσποτα. Η τελική λύση λέγεται φόλα.
Οι φόλες δεν κάνουν διακρίσεις. Αδέσποτα μαζί και οικόσιτα, ακόμα και στειρωμένα με κομμένο αυτί και με λουρί στο λαιμό, βρίσκουν την ίδια μοίρα. Κάποιοι γνωστοί άγνωστοι σπέρνουν τους δρόμους με κομμάτια ψάρια ή κρέας παραγεμισμένα με φυτοφάρμακο. Ο θάνατος είναι αργός και φρικτός, με ατελείωτους σπασμούς. Φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο. Επιχείρηση κάθαρση. Οι πολίτες πρέπει να ζουν σε μια περιοχή απαλλαγμένη από αλήτες γάτους και περιπλανώμενους σκύλους. Έτσι μερικοί αδυσώπητοι γραφειοκράτες παραβιάζουν γραπτούς και άγραφους νόμους. Θυσιάζουν αθώα πλάσματα, στερούν μοναχικούς ανθρώπους από τη συντροφιά τους, δίνουν στα μικρά παιδιά την πρώτη αίσθηση του φριχτού θανάτου.
Κάπου εδώ έρχεται και η δική μας ευθύνη. Κάπου εδώ πρέπει κι εμείς να πάρουμε θέση. Ο αποτροπιασμός μας μπρος σε μια εικόνα ενός εξαθλιωμένου ζώου και το δάκρυ που κυλά με τη θέα ενός κομματιασμένου από διερχόμενο αυτοκίνητο αδέσποτου, δεν αρκούν. Το πρόβλημα είναι στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στα σπίτια μας. Ας συμμετέχουμε κι εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης που κάνουν αρκετοί φορείς.
Οι Φιλοζωϊκές οργανώσεις δεν είναι άλλο, παρά πρωτοβουλίες ιδιωτών, να κάνουν κάτι για τη δυστυχία των άτυχων αδέσποτων. Αυτό που χρειάζεται σε κάθε γειτονιά, είναι να μιλήσουμε με τον γείτονά μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρές ομάδες που να ασχολούνται με τα αδέσποτα, οι οποίες ομάδες θα ασχολούνται αρχικά με το τάισμα των ζώων και με το πέρασμα του χρόνου ίσως μπορέσουν να βρουν έναν κτηνίατρο που να συνεργάζεται, προσφέροντας φθηνότερα τις πρώτες βοήθειες, τα εμβόλια και τις στειρώσεις. Βάζοντας όλοι από λίγα χρήματα κάθε μήνα, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.
Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, προτιμήστε να πάρετε ένα από το δρόμο και μην αγοράσετε. Θα σώσετε μία ζωούλα από βέβαιο θάνατο και θα συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθεια των πραγματικά φιλόζωων, να μην πωλούνται πλέον ζώα σε μαγαζιά, μέσα σε γυάλες και κλουβιά, όπου κακοπερνούν και πολλές φορές πεθαίνουν άρρωστα και αβοήθητα, μέσα στη βρωμιά, επειδή κανείς δεν τα έχει διαλέξει.
Αν δείτε ένα χτυπημένο ή άρρωστο ζώο στο δρόμο, προσπαθήστε να κάνετε κάτι. Προσπαθήστε να το πάτε σε ένα γιατρό, ή αν έχετε τη δυνατότητα να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Στην περίπτωση που καλέσετε κάποιο ζωόφιλο σύλλογο, ενημερώστε τους αν μπορείτε να το φιλοξενήσετε μέχρι να γίνει καλά και το μόνο που θα θέλετε από αυτούς είναι οι γνώσεις τους, ο γιατρός τους, ή κάποιο μέσο για να μεταφερθεί. Μην ησυχάσετε αν απλά καλέσετε κάποια σωματεία και αφήσετε το ζώο, γιατί είναι πιθανό να μην καταφέρουν να έρθουν και έτσι θα μείνει αβοήθητο. Τα περιστατικά στους δρόμους είναι πολλά, οι άνθρωποι που νοιάζονται, δυστυχώς είναι λίγοι.
Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι, για να πετύχουμε καλύτερη συμβίωση μέσα από την προσφορά της εθελοντικής εργασίας. Συνειδητοποιώντας τα προβλήματα, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην απόκτηση φιλοζωϊκής συνείδησης και ευαισθησίας. Αφιερώνοντας ελάχιστο από τον ελεύθερο χρόνο σας, μπορείτε να σώσετε ζωές και να συμβάλλετε μαζί με δεκάδες άλλους συνανθρώπους μας στην καλυτέρευση της ζωής των ζώων, στην χώρα μας.
Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι άψυχα μέσα εξυπηρέτησης και ψυχαγωγίας του ανθρώπινου είδους. Είναι μέρος της φύσης, όπως μέρος της είμαστε κι εμείς. Παιδιά της μητέρας φύσης, αυτό είμαστε όλοι. Είναι χρέος μας να τη σεβαστούμε, αν θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά. Ας πάψουμε επιτέλους να βάζουμε τους ανθρώπους στην κορυφή, είναι μια πράξη το λιγότερο αλαζονική.
Οι πρόγονοί μας δίδαξαν ότι φυσική συνέπεια της ύβρεως είναι η άτις. Δεν ξέρω αν η φύση εκδικείται, τιμωρεί ή αμύνεται….προτιμώ όμως να μη το μάθω. Ας μην οδηγήσουμε τη φύση στα όριά της καταπατώντας οτιδήποτε δικό της. Κι ας σκεφτούμε ότι οι καιροί αλλάζουν και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μπορεί να μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό, αλλά θυμηθείτε το τέλος της «Φάρμας των ζώων», του Τζορτζ Όργουελ : «……Από τους ανθρώπους και τα ζώα, ήταν πια αδύνατο να ξεχωρίσεις ποιος ήταν ποιος.»
Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019