Έχει πλέον γίνει αποδεκτό από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ότι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση περνά μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Του Γιάννη Μανώλη
Η ανάπτυξη όμως δεν θα έλθει ως μάνα εξ ουρανού, αλλά προϋποθέτει αφενός, μια σοβαρή και αποφασισμένη κυβέρνηση και, αφετέρου, τη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου κινήτρων για επενδύσεις, καινοτομία και κερδοφορία. Όσοι κατά το πρόσφατο παρελθόν επένδυσαν σε ψέματα και μοίρασαν πλουσιοπάροχες υποσχέσεις, κατάφεραν να μας βυθίσουν περισσότερο στην ύφεση και να προσθέσουν επιπλέον βάρη στον ελληνικό λαό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ σε δύο μόλις χρόνια. Και όσο βέβαια παραμένουν στην εξουσία και συνεχίζουν να κυβερνούν κατά αυτόν τον τρόπο, τόσο η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται και θα απαιτούνται περισσότερα μέτρα.
Πρώτη και βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μια σοβαρή κυβέρνηση και ένας αξιόπιστος πρωθυπουργός. Η ακαταλληλότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα στοιχίζουν ακριβά στην Ελλάδα. Η κυβερνητική τους πορεία τούς έχει καταστήσει αναξιόπιστους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης συνεπάγεται δύο βασικά πράγματα: από τη μία πλευρά, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης υφιστάμεθα διαρκώς ήττες, καθώς η πλευρά των δανειστών τοποθετεί όλο και πιο ψηλά τον πήχη των αξιώσεών της, αντιλαμβανόμενη ότι έχει να κάνει με αναξιόπιστους συνομιλητές και, από την άλλη, στο πεδίο των επενδύσεων πολλά επενδυτικά σχέδια ακυρώνονται είτε γιατί οι δυνητικοί επενδυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ειδική στο να προκαλεί πολιτικές κρίσεις και, κατ’ επέκταση, αβεβαιότητα είτε διότι αλλάζει διαρκώς τους κανόνες του παιχνιδιού και τους φορολογικούς συντελεστές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο και να μη διαφαίνονται περιθώρια κέρδους.
Μια ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είχε άμεσα και πολύπλευρα οφέλη όπως: Α) Ανάκτηση εμπιστοσύνης και διαπραγματευτικό κεφάλαιο: το γεγονός ότι έχει αποδείξει –λόγω της θητείας του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- ότι πιστεύει και μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, τον καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή έναντι των εταίρων. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κεφάλαιο σε σχέση με αυτό που διαθέτει ο Τσίπρας και, άρα, σημαντικές αλλαγές στους επιμέρους όρους των δανειακών συμβάσεων όπως είναι η μείωση της φορολογίας. Β) Εγκαθίδρυση κλίματος σταθερότητας για επενδύσεις: όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα σίγουρα θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα. Οι δυνητικοί επενδυτές υπολογίζουν τον παράγοντα “πολιτική σταθερότητα” όταν είναι να λάβουν οριστική απόφαση. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτη και διακατέχεται από το σύνδρομο του “ταξικού εχθρού” έναντι των επενδυτών. Η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα καταστήσει σαφές ότι οι επενδύσεις –προερχόμενες είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό- αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη μείωση της ανεργίας και, εντέλει, την σταδιακή μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που υφιστάμεθα όλοι. Η επιχειρηματικότητα θα σταματήσει δια παντός να θεωρείται “ποινικό αδίκημα”. Γ) Αλλαγή ψυχολογίας: σχεδόν τα μισά οικονομικά στηρίζονται στην ψυχολογία των επενδυτών και των καταναλωτών. Μια νέα σοβαρή κυβέρνηση με όραμα και αποφασιστικότητα θα άλλαζε άμεσα την ψυχολογία της αγοράς.
Η δημιουργία κατάλληλου προτρεπτικού πλαισίου αποτελεί την δεύτερη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: Α) θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν διαφάνεια, λογοδοσία, μείωση των διοικητικών βαρών, επίσπευση των αποφάσεων της δικαιοσύνης και μείωση της κανονιστικής αβεβαιότητας Β) σταδιακή μείωση φόρων και σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να αυξηθούν τα κίνητρα για επενδύσεις και Γ) μείωση ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην εγκαταλείψουν την απασχόλησή τους.
Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και να κάνει την αλλαγή. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές, κάτι που είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να κάνει η τωρινή κυβέρνηση. Συνεπώς, οι εκλογές και ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν τη μόνη λύση για φυγή προς τα εμπρός!
* Ο Γιάννης Μανώλης είναι Πολιτικός Επιστήμων, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. 
Πηγή: Liberal.gr