Πριν κάποια 24ωρα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ακύρωσε τον χαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ως διατηρητέο μνημείο. Αυτή η απόφαση χαροποίησε πολλούς αλλά ταυτόχρονα γέννησε προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου της. Άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν της Χαλκίδας, στο χώρο της άνθισαν πολλά επαγγέλματα και τεχνίτες που έβγαζαν τα απαραίτητα προς το ζην. Μέχρι και πριν κάποια χρόνια, στο πρόσφατο παρελθόν, έσφυζε από ζωή και αρκετοί πολίτες έκαναν εκεί τα καθημερινά ή εβδομαδιαία ψώνια τους.

Μετά το χαρακτηρισμό της ως διατηρητέο μνημείο, η Δημοτική Αγορά εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, φτάνοντας μέχρι σήμερα, να αποτελεί την ντροπή της πόλης της Χαλκίδας, λόγω σκουπιδιών, ναρκωτικών και τόπο συνάντησης ιερόδουλων γυναικών.

Επανερχόμενοι στο θέμα του αποχαρακτηρισμού της, αρχικά τέθηκε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων που έλαβε χώρα την Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, αν και ζήτησε εκτενέστερη μελέτη του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις συμβούλων για τις μελλοντικές σκέψεις.

Κάποιοι πρότειναν την άμεση κατεδάφιση της, για να απαλλαγεί το κέντρο της Χαλκίδας, από αυτήν την αθλιότητα. Ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης από την άλλη, ψυχραιμότερος, διευκρίνισε ότι η άμεση κατεδάφιση της δεν είναι εφικτή, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη άδεια. Αναφορικά δε με το θέμα της αγοράς είπε: «Να αποκλείσουμε ιδιωτικά συμφέροντα στην περιοχή, αντιπαροχές ή οτιδήποτε άλλο. Ο χώρος αυτός είναι δημόσιο αγαθό και έτσι πρέπει να διαφυλαχθεί. Η οποιαδήποτε πρόταση γίνει θα είναι ήπια και θα σχετίζεται άμεσα με το ευρύτερο περιβάλλον. Να διατηρηθεί η αγορά, είναι όμως υλοποιήσιμο; Μια στρεμματική έκταση 6 στεμμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί με ήπιες κατασκευές επαναλαμβάνω, όπως είναι η δημιουργία θεάτρου. Δεν είναι ευχάριστο για την πόλη της Χαλκίδας να μη διαθέτει ένα θέατρο. Όσοι ήρθατε στην εκδήλωση του Μανώλη Μητσιά, είδατε τον κόσμο να κάθεται όρθιος ή στα σκαλιά, άλλοι να είναι στο φουαγιέ άλλοι στο προαύλιο και αυτό για μια πόλη των 100.000 κατοίκων και πλέον έναν μητροπολιτικό δήμο, τον 14ο μεγαλύτερο δήμο στην Ελλάδα και να μην μπορεί να καλύψει τις πολύ σημαντικές ανάγκες σε ότι αφορά τον πολιτισμό, όπως είναι ένα θέατρο. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε για δημιουργία εμπορικών κέντρων,Mall κτλ.».

Στον αντίποδα ο κ. Αργύρης Ελληνικός, συμπαραστάτης του Δημότη Χαλκίδας, δήλωσε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα με τίτλο:«Μνήμες από παλιά επαγγέλματα και επιχειρήσεις στη Χαλκίδα», αναφορικά με το θέμα της Δημοτικής Αγοράς τα εξής: «Να γίνει στο μέλλον σύνδεση της νέας δημοτικής αγοράς με το όνομα του Κωνσταντίνου Τζαβάρα,αφού στις παρυφές της δραστηριοποιήθηκαν οι περισσότερες επαγγελματίες που αναφέρονται στο βιβλίο του και σαν προανάκρουσμα για την ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον αποχαρακτηρισμό της ως διατηρητέα».

Ο δρόμος είναι μακρύς και οι βουλές της δημοτικής αρχής ασαφείς προς το παρόν. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπάρξει γιατί όχι και ένα δημοψήφισμα, όπως δήλωσε και ο κ. Χρήστος Παγώνης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ακουστεί και η γνώμη των πολιτών, αφού για πολλούς η Δημοτική Αγορά αποτελεί κομμάτι του τόπου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του.

Σκοπός όμως είναι να βρεθεί άμεσα μια λύση και να μη διαιωνιστεί για άλλη μια φορά το θέμα της Δημοτικής Αγοράς, χωρίς έμπρακτες λύσεις…