Μία ακόμα δυναμική συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας. Συμπαραστάτες σε αυτή τη συγκέντρωση είχαν το Εργατικό Κέντρο, Σωματεία, εργαζόμενους και απολυμένους από εργοστάσια της Εύβοιας, όπως η Σέλμαν, η Ιντερκέμ, η Λάρκο, το Σωματείο Τσιμέντων Χάλυψ, το Δίκτυο Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας, την ΕΛΜΕ Ευβοίας και αρκετό κόσμο.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουλίου, το προγραμματισμένο συλλαλητήριο αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας 9 λεωφορεία ξεκίνησαν από Χαλκίδα, για το Ραδιομέγαρο.

Στο σημερινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, συμμετείχαν και γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και η Μελίνα Ασλανίδου, ενώ το κρητικό συγκρότημα του Αχιλλέα Δραμουντάνη, ήρθε από την Κρήτη αφιλοκερδώς, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ηλίας Κούκουρας, αφού ανέφερε ότι μέχρι τώρα η Lafarge έχει απολύσει 42 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις για απελευθέρωση των απολύσεων, αρκέστηκε στο να δηλώσει τα εξής: « Σε όλα τα εργοστάσια Τσιμέντων κυριαρχεί ένα κλίμα τρομοκρατίας (σ.σ. απόλυση 2 εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βόλου, επειδή δεν δέχτηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς) με κύριο σκοπό την άμεση εξόντωση μας. Όλη η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πυρκαγιά. Σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά πρέπει να ανάψει από μια σπίθα. Αν δεν το κάνουμε θα καταντήσουμε να είμαστε στην ουρά αύριο στα εργοστάσια και θα παρακαλάμε για δουλειά. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα, ο δρόμος της αντίστασης, αυτός ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε μέχρι τη νίκη».

Μαζί με τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας παρών ήταν και ο κ. Νίκος Κουλουμπαρίτσης, πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, ο οποίος για την ιστορία, ήταν Πρόεδρος επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ως μπροστάρης στους αγώνες τότε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «εκδιώχθηκε» από το αξίωμα του Προέδρου και ο οποίος συμπαρίσταται και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στον αγώνα των Τσιμεντάδων Χαλκίδας. Στην παραπάνω φωτογραφία είναι μαζί με τον κ. Στέλιο Ανδρεάδη, Αντιπρόεδρο του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας, με τον οποίο τους συνδέει μια στενή φιλία και ο οποίος δήλωσε ότι: «Αυτοί που βοήθησαν στο διωγμό του τότε ήταν φίλοι, συνεργάτες και συμμαθητές του».

Από την άλλη οι τραγουδιστές, δήλωσαν όλοι τη συμπαράσταση τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όσο και στον αγώνα που δίνουν όλοι εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά σε καθεστώτα ομηρίας. Ενδεικτικά, ο Αχιλλέας Δραμουντάνης δήλωσε ότι: «Είναι μεγάλη μας τιμή που είμαστε μαζί σας και θα είμαστε συνεχώς», τραγουδώντας λίγο πριν αποσυρθεί το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά», για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του με τη φράση, «Πάνω από όλα είμαστε Έλληνες», τραγουδώντας μαζί με τους παριστάμενους τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθως ο Αγάθωνας Ιακωβίδης τραγούδησε 8 ρεμπέτικα δημοσιογραφικά τραγούδια, με τον κ. Πάνο Σαββόπουλο να εξηγεί την ιστορία του κάθε τραγουδιού και τη Μελίνα Ασλανίδου, να κλείνει το πρόγραμμα, «ταξιδεύοντας» με την φωνή της, όσους βρέθηκαν σήμερα στην ΕΡΤ, δηλώνοντας παράλληλα ότι: «Είμαι και εγώ εδώ, είμαστε όλοι ένα».

Σημαντικό στοιχείο επίσης της σημερινής διαμαρτυρίας ήταν και οι μαύρες σημαίες, οι οποίες συμβόλιζαν τη διαμαρτυρία όλων για τα καθεστώτα ομηρίας στους χώρους εργασίας και γενικά το μαύρο που «έριξε» η κυβέρνηση στην ΕΡΤ, το μαύρο που «έριξε» στα Τσιμέντα και το μαύρο που «ρίχνει» συνεχώς και ανεξαιρέτως σε όλους τους εργασιακούς τομείς.

Παρ΄όλη όμως τη «μαυρίλα», ένα ευχάριστο σημείο της σημερινής βραδιάς ήταν και η συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, στους Κρητικούς χορούς καθώς και η συμμετοχή των παριστάμενων, οι οποίοι «έγιναν ένα» με τους Κρήτες χορευτές.

Κάπως έτσι πέρασε η ώρα, με τους παριστάμενους να ανανεώνουν το ραντεβού τους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, να ευχαριστούν από καρδιάς για τη σημερινή δυναμική στήριξη. Το πιο σημαντικό από όλα όμως που ειπώθηκε από όλους σχεδόν είναι ότι, ο μόνος δρόμος ανατροπής όλης αυτής της κατάστασης είναι ο αγώνας και η ενότητα, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και μια εκ των ομιλητών: «Εκείνοι μπορεί να είναι 150 και κάτι, εμείς όμως είμαστε εκατομμύρια»!

Τα λόγια είναι περιττά αφού οι φωτογραφίες «μιλάνε» από μόνες τους, ενώ το βίντεο αποτυπώνει τη δυναμική είσοδο των Τσιμεντάδων και των άλλων εργαζόμενων της Εύβοιας στην ΕΡΤ.

 

Ακολουθείστε μας στο Google News