Δυο δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη 27 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, στην Αθήνα, αφού από τη Χαλκίδα μόνο, ξεκίνησαν 9 πούλμαν για να πάνε στην Αθήνα. Η μία ήταν η προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους στα κεντρικά γραφεία της ΑΓΕΤ στην Παιανία και η άλλη η αυθόρμητη συγκέντρωση τους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Αρχικά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΑΓΕΤ στην Παιανία. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν και στήριξαν η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας και Λιβαδειάς, το Συντονιστικό των Σωματείων Τιτάν, το Σωματείο Τσιμέντων Χάλυψ, το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου Χαλκιδέων, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ευβοίας, τα Σωματεία της Ιντερκέμ, της Σέλμαν και του λιμένος Σέλμαν, της Βιομέκ, του λιμένος Τσιμέντων Χαλκίδας, το σωματείο του πρώην Τσαούσογλου, η ΑΓΕΤ Βόλου, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και πολλοί άλλοι. Ακόμα δυναμικό παρόν έδωσαν ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο κ. Νίκος Γεωργάτος, η κ. Ραχήλ Μακρή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και πολλοί άλλοι τοπικοί και μη φορείς.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας και την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων που έχουν γίνει, ενώ κύριο αίτημα ήταν και η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ενδεικτικά ο κ. Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου των Τσιμέντων Χαλκίδας, δήλωσε ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Ή εμείς ή αυτοί. Δεν θα τους επιτρέψουμε να πάρουν τίποτα μέσα από το εργοστάσιο, ούτε μία βίδα. Θα τους αποτρέψουμε και ας χυθεί αίμα».

Από την άλλη ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δήλωσε ότι : «Όλοι μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε. Και όταν λέμε όλοι μαζί εννοούμε να βγούμε όλοι την ίδια ώρα και στιγμή σε έναν αγώνα χωρίς λήξη, αφού οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που λειτουργούν τα πάντα. Οι 24ωρες απεργίες είναι μόνο για το «θεαθήναι». Πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε και να ξεκινήσουμε ένα συνεχή αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε και να τους νικήσουμε».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Ραχήλ Μακρή, Τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Νομού Κοζάνης αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι από τη στιγμή που θεωρούν ότι το εργοστάσιο της Χαλκίδας δεν είναι βιώσιμο ας παραδώσουν και τις άδειες λειτουργίας του. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έπαιζαν επαναστατικά τραγούδια από τα μεγάφωνα, ενώ τα συνθήματα δεν είχαν τελειωμό. Σημαντικό ρόλο «έπαιξε» και η συνοδεία τυμπάνων και σφυριχτρών αλλά κυρίως η δύναμη όλων εκείνων που πήγαν να διαμαρτυρηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη φορά το ψήφισμα δεν κατατέθηκε στους αρμόδιους της Lafarge, αφού μπορεί οι Πρόεδροι Σωματείων Τσιμέντων να δημιούργησαν 8 μελή αντιπροσωπεία με τη συνοδεία των κ.κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρη Αναγνωστάκη, με κύριο στόχο την άμεση επαφή με τους υπεύθυνους αλλά εκείνοι (σ.σ. συμβούλιο Lafarge) για άλλη μια φορά δεν τους δέχτηκαν και έτσι το θυροκόλλησαν στην είσοδο της εταιρείας. Επιπλέον για άλλη μια φορά τα ΜΑΤ περίμεναν καρτερικά περιφρουρώντας το κτίριο.

Με το πέρας της θυροκόλλησης ακολούθησε μια μικρή αλλά καθόλου αδύναμη πορεία έξω από τα γραφεία της Lafarge με τα συνθήματα όπως «Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Lafarge δεν θα περάσουν», «Πάρτε πίσω τις απολύσεις, το Τσιμεντάδικο θα λειτουργήσει πάλι», «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» καθώς και το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» να ακούγονται δυνατά και το κτίριο της Lafarge να «παίρνει φωτιά» από τα δυναμιτάκια.

Με το τέλος της πορείας αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα αυτή τη φορά στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Έτσι 9 πούλμαν ξεκίνησαν και πήγαν στην Αγία Παρασκευή όπου οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τους υποδέχτηκαν πολύ θερμά και τους έδωσαν το λόγο να ακουστούν και να εκφράσουν τα προβλήματα τους.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ηλίας Κούκουρας αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας κάνοντας παράλληλα συσχετισμό με την ΕΡΤ αφού όπως είπε: «Και εσάς σας κλείσανε με τη διαφορά ότι εσάς σας έκλεισαν έτσι ξαφνικά ενώ εμάς το κλείσιμο μας ήταν μεθοδευμένο. Από εμάς δεν θα πάρουν τίποτα και αν θέλουν σύγκρουση θα την έχουν. Οι ψυχές μας θα μείνουν στο εργοστάσιο. Η στήριξη της κοινωνίας είναι η δύναμη μας και πρέπει η κοινωνία να σηκωθεί από τον καναπέ της. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι ηγέτες και εμείς η δύναμη», προκαλώντας πολλά χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκόμενους και συνθήματα όπως το «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Έπειτα το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο της Χαλκίδας για τη στήριξη του δηλώνοντας ότι: «Ήρθε η ώρα ή να γονατίσει μπροστά μας η Τρόϊκά ή να σηκωθεί και να φύγει. ΑΓΕΤ, απολυμένοι Κατσέλη, ΕΡΤ θα ξεκινήσουμε τον αγώνα για την ανατροπή. Η ΕΡΤ έχει αφεντικό το λαό και εμείς οι εργαζόμενοι βγάλαμε επιτέλους τα δεσμά», με τους παριστάμενους να φωνάζουν συνεχώς το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη τους φοβηθείς ήρθε η ώρα της ανατροπής». Ακολούθησαν τραγούδια από τον Παντελή Θαλασσινό, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο Εθνικός Ύμνος από τη Κρατική Ορχήστρα που βρισκόταν αρχικά στην ΕΡΤ.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ενδεχομένως να μπορούν να μεταφέρουν όλα τα μηνύματα, όπως τα βίωσαν σήμερα όσοι βρέθηκαν στη διαμαρτυρία στην Παιανία και στην ΕΡΤ.

 

 

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι με τη σημερινή δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στα Τσιμέντα Χαλκίδας και των άλλων εργοστασίων της Εύβοιας, απέδειξαν ότι η Εύβοια γενικά και η Χαλκίδα ειδικά έχει φωνή και δύναμη και πρέπει επιτέλους να φανεί και εκτός νομού….

Ακολουθείστε μας στο Google News