Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις χωματερές στη Νότια Εύβοια και ζητά ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων απο τους αρμοδίους.

Ελευθέριος Ραβιόλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

Από το τέλος του 2009 με απόφαση της Νομαρχίας Ευβοίας όλες οι χωματερές στην Καρυστια πρέπει να κλείσουν, έτσι ουσιαστικά οι Δήμαρχοι είναι με το ένα πόδι στο αυτόφωρο.
Πέρασε πολύτιμος χρόνος ανεκμετάλλευτος με ευθύνη όλων των φορέων αυτοδιοίκησης και έτσι η Νότια Εύβοια είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδος που υπάρχουν ΧΑΔΑ ακόμα.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Ευβοίας κ.Μούτσου Δημάρχου Στυρέων ζητά ενημέρωση για την διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή για τον ΧΥΤΥ ,για προγράμματα ανακύκλωσης κλπ.
Όμως δεν μένει στην ενημέρωση μόνο αλλά ζητά και συνεργασία με τον φορέα για να βοηθήσει σε προγράμματα ενημέρωσης ,στην ανακύκλωση αλλά και στην αξιοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης με τις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πχ WWF ,Greenpeace, Μεσόγειος SOS κλπ.
Τέλος ο Σύλλογος θα έχει συναντήσεις και με άλλες ομάδες πολιτών ,Συλλόγων ,επιτροπών κλπ ,αρχίζοντας τον κύκλο επαφών με την Επιτροπή Αγώνα του Γαβαλά, Αγ. Γεωργίου και Αυλωναρίου , γιατί οι πολίτες πρέπει να έχουν ενημέρωση και συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλο και κρίσιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα ,αυτό της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η επιστολή του Συλλόγου είναι η παρακάτω:

Προς:
κ. Πρόεδρο
Σύνδεσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας
Δημαρχείο Στυρών
Στύρα

Κ. Πρόεδρε
Ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας ότι από 28-12-2009 έχει απαγορευτεί η καθολική απόθεση σκουπιδιών σε όλους τους ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας, και ταυτόχρονα πως σε όλους τους Δήμους και στην Κοινότητα της ίδιας περιοχής έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ.
Παράλληλα, από τη δημόσια ενημέρωση (ΜΜΕ), έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Σύνδεσμος σας, ως Ειδικός Φορέας διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Νότιας Εύβοιας, είναι ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της κατασκευής ΧΥΤΥ στην περιοχή μας (Νότια Εύβοια). Ωστόσο όμως, επί του θέματος, μικρή και ασαφή πληροφόρηση διαθέτουμε για τις αποφάσεις και ενέργειές σας.
Η αγωνία όλων για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών σε όλη την Επαρχία Καρυστίας είναι δεδομένη. Επίσης η υπεύθυνη πληροφόρηση πρέπει να αντικαταστήσει επί τέλους την παραπληροφόρηση και τις εικασίες.
Ο Σύλλογος μας έχει πεδίο δράσης την περιοχή Αλιβερίου. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι στο βαθμό πού η σωστή και ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι αντικείμενο και της δική μας δράσης.
Με αυτά τα δεδομένα και μετά την αποδοχή από όλους τους μέχρι σήμερα εμπλεκόμενους ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Νότια Εύβοια βρίσκεται στο σημείο μηδέν, παρακαλούμε να αποδεχτείτε πρόταση συνεργασία μας και τη συμβολή μας στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος αυτού. Προς τούτο λοιπόν επιζητούμε να ορίσετε ημερομηνία συνάντησης για ενημέρωσή μας το συντομότερο δυνατόν.