Απάντηση στο δημοσίευμα της 30 Απριλίου 2020 σε τοπική εφημερίδα δίνει ο Πρέδρος του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας Ανδρέας Παπανδρέου, σε δημοσίευμα με τίτλο: Στήνει “κλουβιά” στην παραλία Ερέτριας. Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο ΟΛΝΕ έχει προχωρήσει σε σύνταξη μελέτης ενιαίου και ομοιόμορφου τύπου κατασκευή στις παραλιακές ζώνες του νομού.

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης:

Ο Οργανισμός λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση των άναρχων, διαφοροποιημένων και πολυποίκιλων κατασκευών στις παραλιακές Ζώνες ευθύνης του όσο και τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της δικαιοδοσίας του στην Εύβοια προχώρησε ως όφειλε βάσει των διατάξεων του Ν. 4504/17 στην σύνταξη μελέτης ενιαίου και ομοιόμορφου τύπου κατασκευής.

Άλλωστε ο Οργανισμός μας ήταν σχεδόν απο τους πρώτους που έσπευσε να συμμορφωθεί σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε ο Ν. 4504/17. Ήταν δε ένα πάγιο αίτημα των περιβαλλοντικών και αυτοδιοικητικών φορέων ο τερματισμός της άναρχης κατάστασης που επικρατούσε στις διαφορετικές κατασκευές των καταστημάτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη εγκρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Εύβοιας όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Η μελέτη με τους διαφορετικούς τύπους ανά χαρακτήρα και θέση της έκτασης ως προς τις εγκεκριμένες οριογραμμές σκοπό έχει την δημιουργία ενιαίων παραλιακών μετώπων μέσα από την αρμονική τους ένταξη στο φυσικό δομημένο περιβάλλον και στην εξασφάλιση βιοκλιματικής συμπεριφοράς, διασφαλίζοντας συγχρόνως την πρόσβαση για πεζούς και ΑΜΕΑ. Η εφαρμογή της μελέτης είναι υποχρεωτική για όλες τις υφιστάμενες νέες κατασκευές εντός Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας και πρέπει να εφαρμοστεί εντός 2 ετών σύμφωνα με την Νομοθεσία. Τυχόν παραβάσεις είτε ως προς τον τύπο της κατασκευής είτε ως προς την έκταση που καταλαμβάνουν θεωρούνται μη νόμιμες και υπεύθυνος θεωρείτε ο εκπρόσωπος του καταστήματος.

Ανδρέας Παπανδρέου

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΝΕ Α.Ε.