Επειδή και η πολιτική ένα μικρό πεδίο μάχης είναι, όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα μπαίνουν στο παιχνίδι λόγω στρατηγικής και περισσότεροι… λεγεωνάριοι. Ενδιαφέρον λοιπόν είχε η συνέντευξη τύπου του Δ.Αναγνωστάκη, όχι γι’ αυτά που ο ίδιος ξαναείπε… αλλά για το «χώσιμο» του Χρ.Λάμπρου στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του…. Ήταν η σειρά του, μετά τον κ.Κούκουρα.  

Το κάλεσμα του Δημήτρη Αναγνωστάκη για τη συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής, προκαλούσε την περιέργεια όλων, αφού διαβεβαίωνε πως θα σκάσει βόμβα και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους….. Ωστόσο, ο πρώην Δήμαρχος προτίμησε να απαντήσει στις κατηγορίες – καταγγελίες του Θανάση Ζεμπίλη, περί παρανομιών και μαύρης τρύπας στη ΔΕΥΑΧ κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, μέσω του Χρήστου Λάμπρου…. (όταν ο κ.Λάμπρου κατά την τοποθέτησή του κατέκρινε όσους κρύβονται πίσω απο υπογραφές υπηρεσιακών… ) Ο κ.Χρήστος Λάμπρου, για όσους δεν γνωρίζουν, είχε διατελέσει Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κατά την δημοτική περίοδο του Δημήτρη Αναγνωστάκη και υπήρξε από τους έμπιστους και στενούς υπηρεσιακούς συνεργάτες του πρώην Δημάρχου.
Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του στη συνέντευξη τύπου ξένισε τους παριστάμενους, αλλά και ενόχλησε το γεγονός ότι ο Δ.Αναγνωστάκης που είχε και την πολιτική ευθύνη την προηγούμενη τετραετία δεν μπόρεσε να απαντήσει ο ίδιος στις προκλήσεις του Θανάση Ζεμπίλη, την ίδια ώρα που καταγγέλλει πιθανή άγνοια επί των ζητημάτων της ΔΕΥΑΧ του πολιτικού προϊσταμένου. Επιπλέον, η παρουσία – έκπληξη του Χρήστου Λάμπρου, τουλάχιστον δεν περιορίστηκε σε παρουσίαση κάποιων τεχνικών ή και οικονομικών (έστω) στοιχείων, που θα βοηθούσαν την κατανόηση των θεμάτων της ΔΕΥΑΧ, αλλά επεκτάθηκε και σε κριτική και μάλιστα άκρως σκληρή και προς διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΧ (συνάδελφοί του γαρ) και προς τα πολιτικά πρόσωπα της σημερινής δημοτικής αρχής και ακόμα ακόμα… ήταν αυτός που άσκησε κριτική για το αν τα έργα σήμερα είναι πολλά ή λίγα και αν έχουν σταματήσει ή όχι…. Σε όλα αυτά ο Δ.Αναγνωστάκης ήταν απλά δίπλα του και όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει αναλώθηκε σε χαρακτηρισμούς… ιδιαίτερης ευφυΐας για το Δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη. Μάθαμε βέβαια, ότι σαφώς και θέλει να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στο διευρυμένο Δήμο Χαλκίδας.
Και επειδή τα νέα στην πόλη κυκλοφορούν πολύ γρήγορα, πολλοί ήταν αυτοί (από διαφόρους πολιτικούς χώρους), που κατέκριναν την παρουσία του κ.Λάμπρου στη Σ/Τ του Δ.Αναγνωστάκη, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν είναι πολιτική στάση και αντιμετώπιση των θεμάτων της πόλης.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημεία από τις τοποθετήσεις του κ.Χρήστου Λάμπρου, που άνοιξε και τη Σ/Τ καθώς και του Δημήτρη Αναγνωστάκη. Τα συμπεράσματα δικά σας:

Χρήστος Λάμπρου

1. «Αποφεύγω τις συνεντεύξεις τύπου όπως ο διάολος το λιβάνι. Επειδή όμως στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΔΕΥΑΧ κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, παρακάλεσα τον κ.Αναγνωστάκη να δώσω σήμερα κάποιες απαντήσεις…»
2. «
Σύγκρινε τις δύο 4ετίες και χρησιμοποίησε συγκεκριμένους δείκτες, παρουσιάζοντας το σήμερα ως καλύτερο, με λιγότερες υπερωρίες, λιγότερες άδειες σε σχέση με το 2006. Παρέλειψε ο κ.Ζεμπίλης όμως να πεί ότι προχωρήσαμε σε πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ δέκα ατόμων».
3. «Επιβάρυνε την επιχείρηση οικονομικά…. Για αποδείξεις δαπανών και προσλήψεις μέσω εργολάβων έφτασε το ποσό σε σύνολο τα 2 εκ. ευρώ».
4. «Ο κ.Ζεμπίλης υποστήριξε πως σήμερα τα έργα είναι πιο πολλά, περίπου τα διπλάσια από την προηγούμενη τετραετία…. Οι αριθμοί έχουν πολλές αναγνώσεις… ανάλογα με τι θέλει να πετύχει ο καθένας…. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο τρόποι ανάγνωσης».
5. «Για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΧ καταφέρνει να σταματήσει όλα της τα έργα.
Είναι μισή αλήθεια, ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Σταμάτησαν γιατί η ΔΕΥΑΧ δεν έχει να πληρώσει ΦΠΑ και το μερίδιό της (Το ΠΕΠ πληρώνει) και οι εργολάβοι έχουν στραφεί κατά της επιχείρησης».
6. «Για την περίφημη μαύρη τρύπα των 158.000 ευρώ
της ΔΕΥΑΧ. Όταν παρέδωσα, μίλησε για κέρδος 3εκ.100χιλ ευρώ. Αν έχει κάτι, να πάει στον εισαγγελέα. Κανένας τότε δεν έκανε τίποτα. Τώρα μετά από τρία χρόνια ο κ.Ζεμπίλης το παρουσίασε ότι δε δικαιολογείται με τίποτα. Ενώ οι αποδείξεις δαπανών είναι νόμιμη ή οριακά νόμιμη διαδικασία, εμείς είμαστε παντελώς παράνομοι… λέει ο Δήμαρχος. Απαντώ λοιπόν, πως η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν παντελώς νόμιμη. Σχετικό υπόμνημα έδωσα στον κ.Μπαντούνα για να ενημερώσει και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ. Θα παρακαλέσω τον νομικό κ.Ζεμπίλη, να το διαβάσει και αν δει κάτι επιλήψιμο να το πάει στον εισαγγελέα και να μην το περιφέρει…. Επίσης υπάρχουν παραστατικά για τα πάντα. Υπάρχουν καταστάσεις για το ποιος δούλεψε και πού και τι πήραν. Δεν υπάρχει πρόβλημα όπως επιμένει ο κ.Ζεμπίλης. Είναι νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα έργα.»
7.  «
Είμαι στη ΔΕΥΑΧ από το 1983. Σήμερα περνάει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Όταν ανέλαβε ο Ζεμπίλης, τον ενημέρωσα με επιστολή μου για τις επιλογές που είχε κάνει. Ανάλογες επιστολές έστειλαν και ο Ν.Παλαιολόγος και ο κ.Κούκουρας. Επίσης και ο κ.Αναγνωστάκης έκανε σχετικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν εν γνώσει του Δημάρχου το πρόβλημα».
8. «Υπάρχει προσπάθεια να κουκουλωθεί το πρόβλημα στη ΔΕΥΑΧ. Η Επιχείρηση θα παρουσιάσει ζημιές πρωτοφανείς στα 27 χρόνια λειτουργίας της, αν γίνει σωστός ισολογισμός του 2009». 9. «Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση: στην πρόσληψη προσωπικού μέσω αδιαφανών διαδικασιών (εργολάβοι – αποδείξεις δαπανών), που έφτασαν το κόστος στα 2εκ. ευρώ. Στη προγραμματική συμβάση που υπέγραψε με ΕΣΔΑΚΕ… Εδώ πρόκειται για μνημείο ανευθυνότητας για το 2009 και παράδειγμα προς αποφυγή. Επίσης στις προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο Χαλκιδέων και στην εκτέλεση έργων από τη ΔΕΥΑΧ. Κάποια έργα δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της Επιχείρησης και παρουσιάζουν κατασκευή αγωγού ομβρίων, ώστε να μπορέσει να το εκτελέσει εξ ολοκλήρου η ΔΕΥΑΧ. Η ευελιξία της Επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το Δήμο. Ωστόσο οι συμβάσεις αυτές έγιναν με τέτοιο τρόπο, που η Επίτροπος δεν τις εγκρίνει και οι εργολάβοι δεν μπορούν να πληρωθούν».
10. «
Δηλώνω ότι δε θα ξαναβγώ σε Σ/Τ και αν κάποιος έχει κάτι εναντίον μου να πάει στον εισαγγελέα. Το ίδιο θα κάνω και εγώ».
11. «Το σχόλιο μου για το δημόσιο βίο: Είμαι απογοητευμένος από τους πολιτικούς που παρουσιάζουν το άσπρο – μαύρο… Απογοητευμένος, όταν όσοι διορίστηκαν σε μια θέση τα έκαναν μπάχαλο και αντί να πάνε σπίτια τους, διορίζονται σε άλλες θέσεις…. Για να τα κάνουν και εκεί μπάχαλο…. Απογοητευμένος, που κάποιοι κάνουν τα ζητήματα γαργάρες και κρύβονται πίσω από τις υπογραφές των υπηρεσιακών».
12. «Ο Δήμαρχος δεν έκανε σωστές επιλογές στη Διοικητική Ιεραρχία της ΔΕΥΑΧ. Για μένα ένας Γεν.Διευθυντής θα πρέπει να μπορεί να λέει και «όχι» και να μην είναι «yes man». Αναφέρομαι στην κυρία Ζαχαρού. Και μπορεί άλλος να έχει την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη της ούτε η κ.Ζαχαρού».

Δημήτρης Αναγνωστάκης

1. «Είμαι ευτυχής και περήφανος που είχα συνεργάτη τον κ.Λάμπρου» τόνισε ο Δ.Αναγνωστάκης απαντώντας για το κατά πόσο χρεώνεται ο ίδιος όσα είπε νωρίτερα ο Χρ.Λάμπρου.
2. «Δεν μπορώ να κρίνω τη διοικητική επάρκεια σήμερα κάποιου στελέχους. Εγώ όταν ήμουν Δήμαρχος έκανα τις επιλογές μου», απαντά σχετικά με την κ.Ζαχαρού και τη δήλωση του κ.Λάμπρου.
3. «Σαφώς και θα είμαι υποψήφιος» δήλωσε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
4. «Είναι πάγια τακτική μου να μην ποινικοποιώ την πολιτκή, αλλά εφόσον προκαλούμαι και απειλούμαι, δεν μπορώ να κάνω ότι ψιχαλίζει. Τη Δευτέρα θα πάω έναν ογκώδη φάκελο στον εισαγγελέα για τη ΔΕΥΑΧ, αλλά δεν θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά».
5. «Μικρό βατοπαίδι
χαρακτήρισε τη ΔΕΥΑΧ ο ομοϊδεάτης του κ.Ζεμπίλη, ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος».
6. «Αντί 1 εκ. ευρώ η Ευβοϊκή Πίστη ενέκρινε στη ΔΕΥΑΧ 300.000 ευρώ
και μάλιστα όχι ομόφωνα, αλλά με 5-4 ψήφους – εμένα αυτό με βάζει σε υποψίες – και έπειτα δεν ήξεραν να μου απαντήσουν αν είναι δάνειο ή εκχώρηση…. Με επιτόκιο 9% για πέντε χρόνια. Αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως εκχώρηση μόνο αν υπογράψουν όλοι οι Δήμοι και ο Δήμος Διρφύων δεν έχει υπογράψει, ούτε νομίζω ο Δήμος Μεσσαπίων».
7. «
Η λογική του συμψηφισμού και οι άλλοι τα ίδια έκαναν πέφτει στο κενό. Να συγκρίνει ΔΕΥΑΧ με ΔΕΥΑΧ και ΔΕΠΑΧ με ΔΕΠΑΧ κατά τις δύο τετραετίες…»
8. «Δε θα υποχωρήσουμε σε απειλές και εκφοβισμούς»
9. «Το θέμα της ΔΑΡΙΓΚ το φωνάζαμε από το 2008 και τελικά ήρθε τώρα να μας πει να το αγοράσουμε. Μεγάλο θέμα είναι και αυτό με το Τάγμα Πεζοναυτών. Πήγε ο Νομάρχης στο Υπ. Δικαιοσύνης για το εφετείο και ο Δήμος Χαλκιδέων πού ήταν;…»
10. «
Ο Ζεμπίλης μιλάει για οικονομική ευρωστία του Δήμου για πρώτη φορά. Σαφώς και υπάρχει, αφού έχει πάρει δάνεια. Άλλωστε το ’06 δεν ξόδεψε (ΣΑΤΑ), το ’07 δεν ξόδεψε, το ’08 δεν ξόδεψε, το ’09 δεν ξόδεψε, λογικό να μαζευτούν το 2010 χρήματα. Είναι ο Δήμαρχος των δανείων».
11. «
Οι πολίτες στην καθημερινότητά τους δεν ήταν καμία βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ακόμα και για την πλατεία της Πυροσβεστικής οι πολίτες διαμαρτύρονται».
12. «Για το ΧΥΤΑ μιλάμε από το 2007 εμείς…. Δυστυχώς έγινε πάλι χωματερή…
Αν δεν ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός, το καλοκαίρι η Χαλκίδα θα έχει πρόβλημα με τα λύματα».
13. «
Σωστά βγήκε και μίλησε για το αντιπλημμυρικό έργο στέλεχος του ΣΥΝ. Το είχαμε βάλει και εμείς. Εμένα δε μου είχε γνωστοποιηθεί έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αρτάκης, αλλά παρέμβαση στα ΚΕΤΕ. Τα πεζοδρόμια μπήκαν μετά…. Εσφαλμένη μελέτη, διπλή δαπάνη..»
14. «
Είναι επικίνδυνοι οι άνθρωποι για την πόλη».
15. «Τις προγραμματικές συμβάσεις ΔΕΥΑΧ – Δήμου τις ψηφίζαμε, γιατί είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα που έρχονται στην πόλη»
16.  «
Η ΔΕΥΑΧ είναι ευέλικτη. Αλλά αυτοί είναι τόσο λίγοι, τόσο ελλειποβαρείς, ανεύθυνοι, που τις προγραμματικές συμβάσεις με Δήμο τις κάνουν λαθεμένα και η πόλη κινδυνεύει να χάσει λεφτά».
17. «Το τραγικότερο όλων, πως η σύμβαση ΔΕΥΑΧ – ΕΣΔΑΚΕ για το 2009, δε θα εγκριθεί από Ελεγκτικό Συνέδριο, καθότι δεν έκαναν προσυμβατικό έλεγχο, γιατί είναι πρόχειροι.»
18. «
Απείλησε ο ανυποχώρητος, ο δε γνωρίζω τίποτα, κ.Ζεμπίλης, πως θα μας κάνει μήνυση. Αυτό θυμίζει τον Λαζόπουλο «Μηνύστε μας, μηνύστε μας»… μόνο γέλιο προκαλεί».
19. «Σ’ ότι αφορά το πλαστό έγγραφο… τα είπαμε, σας κοινοποιήσαμε και τα πρακτικά του Δ.Σ. για να φανεί η αλήθεια…. Ο .Κούκουρας δεν υπογράφει το έγγραφο, αλλά δεν αναιρεί το περιεχόμενό του και έδωσε και παραπάνω στοιχεία όταν κλήθηκε από το γραφείο του κ.Κακλαμάνη, στη βουλή, για την εξέταση του θέματος
20. «
Χαρακτηρίζει σκευωρούς και εγκληματίες του λευκού κολάρου. Εμείς ούτε λευκά κολάρα έχουμε, ούτε κολλαρισμένα, αλλά δουλεμένα…»
21. «Το θέμα της ΔΕΥΑΧ δεν ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009, αλλά από το 2007
. Τον Ιούνιο του 2007 είχαμε δώσει Σ/Τα στα γραφεία μας και είχαμε αναφερθεί στα έγγραφα του κ.Παλαιολόγου και την επιστολή του κ.Λάμπρου. Είχαμε πει πως έρχονται τρία θέματα που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΔΕΥΑΧ. Είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι τότε».
22. «
Αν δεν γνώριζε τι γίνεται, τότε να μην ήταν Δήμαρχος. Να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν εξυγιανθεί η ΔΕΥΑΧ θα είναι σοβαρό εργαλείο για την πόλη».
23. «Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΧ είναι απελπιστική και τραγική. Το άνοιγμα στους προμηθευτές αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ και αν συνυπολογίσουμε τα άκοπα τιμολόγια, την απαλλοτρίωση στο Νησάκι Πασσά, το ΦΠΑ και τα διάφορα, τότε στη χειρότερη η τρύπα της ΔΕΥΑΧ φτάνει τα 5 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν τολμούν να την πούν. Φοβούνται γι’ αυτό μεταθέτει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον».

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε πως δε θα ξαναμιλήσει για τη ΔΕΥΑΧ, αλλά έπεται η συνέχεια με την απάντηση που θα δώσει ο Θανάσης Ζεμπίλης σ’ όλα τα παραπάνω….