Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ εν όψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή, αποφάσισε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του κινήματος, που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Στο κυβερνών κόμμα, πάντως, υπάρχουν στελέχη που βλέπουν «ανίερες» συμμαχίες ανάµεσα σε εκπροσώπους της αξιωµατικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», από την Τετάρτη και ώς την Κυριακή ολόκληρο το στελεχικό δυναµικό της κυβέρνησης και του κινήµατος, µηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουµένου, θα συστρατευθεί στην προσπάθεια να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τις χαµένες του δυνάµεις στον πρώτο γύρο και παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσµα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα στελέχη θα µετάσχουν σε εκδηλώσεις είτε στις έδρες περιφερειών είτε στις µεγάλες πόλεις για να στηρίξουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, δεδοµένου ότι, όπως εκτιµήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις συγκρότησης άτυπου αντικυβερνητικού µετώπου απέναντι στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόµµατος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ευρύτατη συζήτηση για τον προγραµµατισµό που θα ακολουθηθεί ώς το τέλος του χρόνου προκειµένου το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το αποτέλεσµα των εκλογών και να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, αναλύθηκαν µε στοιχεία οι προοπτικές που έχει ανά περιφέρεια το Κίνηµα στο β’ γύρο και υποστηρίχθηκε ότι µε τα πιο αισιόδοξα στοιχεία µπορεί να κερδίσει τουλάχιστον 7 εκλογικές περιφέρειες. Όπως αναφέρθηκε, µε σχετική άνεση µπορεί να κερδίσει τις περιφέρειες ∆υτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, µε µια σχετική δυσκολία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και µε υψηλό βαθµό δυσκολίας της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου.

Για τις υπόλοιπες ειπώθηκε ότι το κόµµα θα δώσει τη µάχη του, µε στόχο να προσεγγίσει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, και ειδικά για την Αττική όπου θα δοθεί η «µητέρα όλων των µαχών», τονίστηκε ότι θα κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κοµµατικός µηχανισµός µε επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Αν και δεν εξειδικεύθηκε το είδος των παρεµβάσεων του κ. Παπανδρέου, αρµοδίως έγινε γνωστό ότι θα αποφύγει τις δηµόσιες οµιλίες και θα πραγµατοποιήσει επισκέψεις σε κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα της Περιφέρειας Αττικής περιοχές.

«Ανίερες συμμαχίες»

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, κάνουν λόγο για «ανίερες» συµµαχίες ανάµεσα στη Νέα Δηµοκρατία και τα κόµµατα της Αριστεράς, εν όψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα Νέα, κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι από την εποµένη του πρώτου γύρου συντελούνται υπόγειες διεργασίες ανάµεσα σε εκπροσώπους της αξιωµατικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης, µε όχηµα τη διάθεση για αντιµνηµονιακή διαµαρτυρία των ψηφοφόρων, που έχει όµως ως στόχο την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Τις εκτιµήσεις αυτές ενισχύει η στάση των δύο κοινοβουλευτικών κοµµάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ).

Για παράδειγµα, ο ΣΥΝ δεν παίρνει θέση ούτε υπέρ του κ. Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, παρ’ ότι πολλά πρώην στελέχη της Κουµουνδούρου κατέβηκαν µαζί του στον δηµοτικό συνδυασµό.

Επίσης, ο Συνασπισµός ο οποίος σε ορισµένους δήµους συνεργάστηκε µε το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποφεύγοντας µ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει σαφή θέση.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ήδη από το βράδυ της περασµένης Κυριακής έστειλε μήνυµα καταψήφισης των υποψηφίων που αναµετρώνται στον δεύτερο γύρο, είτε µε επιλογή άκυρου είτε με λευκό.

Η γενική γραµµατέας του κόµµατος Αλέκα Παπαρήγα συµπεριέλαβε στη γραµµή καταψήφισης και τους υποψηφίους της Νέας ∆ηµοκρατίας, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιµένουν ότι κάτω από τις γραµµές συγκροτείται ένα νέο αντιµνηµονιακό µέτωπο δυνάµεων, όπως το ΚΚΕ και η Ν∆ που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.

πηγή: www.in.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News