Οι κάτοικοι των Ψαχνών είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι ίδιοι θα εποπτεύουν για εξασθενές χρώμιο στο νερό. Οι αρμόδιοι ακούν;;;

Τη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών της Εύβοιας πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές της νομαρχίας και του δήμου να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα και να εξασφαλιστεί καθαρό νερό για τους πολίτες.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Γαία» κ. Νίκος Χασάνδρας, οι κάτοικοι αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εποπτείας, προκειμένου να εντοπιστούν οι ρυπαντές.

Τέλος, στη συγκέντρωση συζητήθηκε και το πώς θα αντιμετωπιστούν τα θέματα επάρκειας ύδατος μετά το αναγκαστικό κλείσιμο τριών γεωτρήσεων από όπου υδρεύεται ο δήμος. Προηγήθηκε επιστολή του Νομάρχη Ευβοίας κ. Θανάση Μπουραντά προς τη Δημοτική Αρχή, στην οποία ο νομάρχης αναφέρει ότι στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις εντοπίσθηκε ολικό και εξασθενές χρώμιο πάνω από τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο που είναι το επιτρεπτό όριο.

Ο κ. Μπουραντάς προσθέτει ότι θα επαναλάβει τις μετρήσεις στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι στα Ψαχνά και στις γύρω κοινότητες και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Πέρα απο το εξασθενές χρώμιο, το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών ανίχνευσε στο νερό υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ειδικότερα στα Ψαχνά 31 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και στην Καστέλα 25 μικρογραμμάρια. (Το επιτρεπτό όριο για το νικέλιο στο νερό είναι τα 20 μικρογραμμάρια).