Προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, Δημήτρη Παπαναστασίου στο Αλιβέρι:

Έφτασε επιτέλους η ώρα της κρίσης. Μεθαύριο οι πολίτες όλης της χώρας θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπούν στη διοίκηση των Περιφερειών και των νέων Δήμων. Αυτών που προήλθαν από τη μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Καλούνται να εκλέξουν αυτούς που θα επωμισθούν το βάρος και την ευθύνη της υλοποίησης και της πρώτης εφαρμογής του. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη αυτή η ψηφοφορία.

Το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 01/01/2011, από τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού που θα εκλεγούν στις Δημοτικές Εκλογές των αρχών του Νοέμβρη 2010.

Για να κατορθώσει όμως να υπηρετήσει τους στόχους του και να αλλάξει τις σημερινές εξαρτήσεις και δομές της Ελληνικής Κοινωνίας, χρειάζεται αυτοί που θα εκλεγούν από τις Δημοτικές Εκλογές, να έχουν κατ’ αρχήν πιστέψει στην αναγκαιότητα της ενοποίησης των υπαρχόντων ΟΤΑ, να είναι αποστασιοποιημένοι από τοπικιστικές λογικές, να έχουν ξεπεράσει τις σοβινιστικές αντιλήψεις «περί έδρας» των νέων Δήμων, να διαθέτουν ήθος, εμπειρία, τεχνογνωσία, μόρφωση γενική και εξειδικευμένη, αποδοχή από τους πολίτες και αποτελεσματικότητα.
Πρέπει τέλος οι νέοι Δημοτικοί Άρχοντες, να μπορούν να συνθέτουν διαφορετικές απόψεις, αλλά κυρίως να μην είναι στενές κομματικές επιλογές.

Γνωρίζετε ότι έδωσα, μαζί με πολλούς άλλους, τον αγώνα για την καθιέρωση του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και την δημιουργία στην περιοχή μας μεγάλου, ισχυρού και βιώσιμου Δήμου, που θα μπορέσει να υπηρετήσει πιστά και αυθεντικά τον τόπο μας και τους πολίτες του. Σ’ αυτόν τον αγώνα βρέθηκα στο ίδιο μετερίζι, μαζί με πολλούς άλλους Συνδημότες μας, γυναίκες και άντρες. Όλοι αυτοί που συναποτελούμε τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στεκόμαστε σήμερα με παρρησία μπροστά σας και ζητάμε να μας στηρίξετε για ένα καλύτερο αύριο της περιοχής μας.

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι, σ’ αυτήν την μάχη θα πρέπει να πάρουν μέρος ενωμένοι όλες και όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την προκοπή του τόπου μας και των κατοίκων του. Όλοι αυτοί που απαλλαγμένοι από «εξουσιαστικά σύνδρομα» έχουν διάθεση για προσφορά, ώστε η περιοχή μας που για χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη, να βρει τη θέση που της αξίζει και οι Συνδημότες μας να δουν την περιοχή μας να αναπτύσσεται.

Ήδη αυτήν την περίοδο η Πατρίδα μας και οι πολίτες της, περνούν πολύ δύσκολες μέρες. Έχει διαρραγεί το μέτωπο της κοινωνικής συνοχής και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. Δημιουργούνται πληγές στην Ελληνική Κοινωνία που θα απαιτήσουν χρόνο και προσπάθειες για να επουλωθούν. Σ’ αυτές τις προσπάθειες η επιτυχημένη εφαρμογή του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να αλλάξει προς το συμφέρον των πολιτών την δεδομένη κατάσταση. Σ’ αυτήν την αναμέτρηση, πρέπει να πάρουν μέρος, άνθρωποι με όραμα, δοκιμασμένοι, και με ισχυρή παρουσία, χωρίς κάθε είδους εξαρτήσεις.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σ’ αυτήν την μάχη παίρνουν μέρος και άλλοι Συνδημότες μας. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν όσο το δυνατό καλύτερη επιλογή, σταθμίζοντας λειτουργίες, στάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, αυτοδιοικητικές δυνατότητες και εμπειρίες και τελικά απαντώντας στο βασικό ερώτημα «ποιος μπορεί να υλοποιήσει το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν συμπεριφορές έναντι του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και του νέου Δήμου, να επικυρώσουν ή να ακυρώσουν με την επιλογή τους τα επιχειρήματα «περί Δήμου “γίγαντα”, “αντιλειτουργικού”, “αντιαναπτυξιακού”» και να ακυρώσουν στην πράξη επιχειρήματα «περί διαφορετικότητας» που μας ταλάνισαν αφάνταστα το τελευταίο διάστημα.

Στο νέο Δήμο μας, το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα
– σ’ αυτούς που πολέμησαν τη μεταρρύθμιση, κρυφά και φανερά και με κάθε μέσον και σ’ αυτούς που τη στήριξαν
– σ’ αυτούς που ήθελαν δυο μικρούς και αδύναμους Δήμους και σ’ αυτούς που ήθελαν ένα Δήμο δυνατό και ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες
– σ’ αυτούς που συκοφαντούν, λασπολογούν και εκβιάζουν και σ’ αυτούς που απαντούν νηφάλια και με επιχειρήματα
– σ’ αυτούς που μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι δεν τους ενδιαφέρει το συμφέρον του Δήμου και της περιοχής και σ’ αυτούς που έχουν να επιδείξουν έργο
– σ’ αυτούς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο χώρο της αυτοδιοίκησης και σ’ αυτούς που ανάλωσαν όλη τους τη ζωή στην υπηρεσία της
– σ’ αυτούς που με ψέματα προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες και να υφαρπάξουν την ψήφο τους και σ’ αυτούς που τους λένε την αλήθεια για τα πλεονεκτήματα αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος
– σ’ αυτούς που χώριζαν τους δημότες του νέου Δήμου σε πολιτισμένους, Αρβανίτες και μαυρογόνατους και σήμερα ζητούν την ψήφο τους και θεωρούν την διαφορετικότητα μειονέκτημα και σ’ αυτούς που πάντα μιλούσαν και έκαναν πράξη τη συνεργασία για την πρόοδο του τόπου
– σ’ αυτούς που καπηλεύονται τα έργα άλλων και θυσιάζουν στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων την προσφορά πολιτικών, δημάρχων, κοινοταρχών κλπ, που σε δύσκολους καιρούς αγωνίστηκαν για τον τόπο τους και σ’ αυτούς που τους τιμούν

Δεν νομίζω, λοιπόν ότι το έργο των ψηφοφόρων θα είναι δύσκολο. Ξέρουν ποιους θα απορρίψουν και ποιους θα επιλέξουν. Γιατί γνωρίζουν το συμφέρον του τόπου και το δικό τους.

Ποιοι, όμως είναι αυτοί που σήμερα ζητούν την ψήφο σας;

Ο ένας προβάλει την επαγγελματική του ιδιότητα και την οικογενειακή του επιχείρηση και δεν λέει λέξη για τη δραστηριότητά του σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, γιατί απλούστατα είναι ανύπαρκτη. Όμως εγκαλεί όλους τους άλλους αντί να απολογείται για τις ευθύνες του.

Επικαλείται απλά τη θητεία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο υπονοώντας πως αυτό και μόνο τον κάνει γνώστη των προβλημάτων. Ακόμα, όμως κι αν αυτό ισχύει, δεν φτάνει να γνωρίζεις τα προβλήματα. Πρέπει να προτείνεις και ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Μέχρι σήμερα, όμως, πέρα από γενικόλογες αναφορές, που ο καθένας μπορεί να κάνει, δεν έχουμε ακούσει ούτε τα προβλήματα ούτε τις προτάσεις.

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται πολυετείς εμπειρίες και γνώσεις, όχι γενικές και θεωρητικές, αλλά πάνω στα καυτά προβλήματα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ισχύει το μάθημα «στου κασίδη το κεφάλι».

Μιλά, ο ίδιος για «ασυδοσία που επικρατεί στους Δήμους στη διαχείριση των πόρων» και ισοπεδώνει όλους τους δημάρχους. Ξεχνά ότι κάποιοι παρέλαβαν φτωχές κοινότητες και παραδίδουν σήμερα οργανωμένους Δήμους. Αυτό αποδεικνύει άγνοια των συνθηκών που λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, άγνοια της πραγματικότητας. Και, εν πάση περιπτώσει, μπορεί κάποιοι να λειτούργησαν με αδιαφάνεια και ασυδοσία, αυτό όμως δεν ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Άλλοι, μέσα στον πανικό τους, συνεχίζοντας τη διακίνηση αθλιοτήτων τηλεφωνούν στα σπίτια μεταφέροντας δήθεν κομματικές εντολές για το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Ή ρίχνουν την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύμη, με τις προκλητικές συμπεριφορές και τις πρωτοφανείς αθλιότητες, σε «παράγοντες εντός και γειτνιάζοντες», παίζοντας έτσι συνειδητά το παιχνίδι των πραγματικά υπεύθυνων.

Κι ακόμα έφτασαν στο σημείο να πλαστογραφούν δήθεν δηλώσεις στήριξης από προσωπικότητες της περιοχής, που διαψεύδονται.

Φαίνεται πως ο αγώνας μας για μεγάλο Δήμο τους χάλασε τα σχέδια.

Άλλοι προβάλουν ως έργα τους τα έργα της Περιφέρειας και της Νομαρχίας.

Προβάλουν μειώσεις ανταποδοτικών τελών και αποσιωπούν χαράτσια που επέβαλαν στο ακατάλληλο νερό που ποτίζουν τους δημότες τους, μαζί φυσικά και τους άπορους και πολύτεκνους για την ποιότητα ζωής των οποίων δήθεν κόπτονται.

Προβάλουν σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό, χωρίς δίκτυο.

Αυτοχαρακτηρίζονται για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια στα οικονομικά, όταν εκκρεμούν στη δικαιοσύνη δεκάδες καταγγελίες σε βάρος τους (π.χ. για αναθέσεις έργων πριν από τους διαγωνισμούς), αλλά και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για εξύβριση και ψευδή καταμήνυση. Όταν τους κυνηγάνε για χρέη οι επαγγελματίες της περιοχής, τους εκβιάζουν λέγοντας «ψηφίστε μας για να πάρετε τα λεφτά σας».

Δηλώνουν ότι κατάφεραν να ξεχωρίζουν ως δημοτική αρχή. Εδώ συμφωνούμε. Ξεχώρισαν για τον αυταρχισμό, την αδιαφάνεια, την οικογενειοκρατία και την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες.

Κατάφεραν να φτιάξουν ένα Δήμο με πρωταγωνιστή, όπως λένε, τον πολίτη, αλλά διαμαρτυρόμενο, και μας απειλούν ότι θα συνεχίσουν.


Και μια απορία: γιατί σταμάτησαν να μιλούν για τον «ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο» που είχαν για σημαία τους τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως αντιλήφθηκαν την ουτοπία;

Έφθασαν στο σημείο να διαμορφώνουν τον πολιτικό τους λόγο ανάλογα με την περιοχή που απευθύνονται. Η διγλωσσία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αξιοπιστίας και αυτό πρέπει να σας προβληματίσει όλους και όλες. Αποδεικνύεται έτσι έμπρακτα ότι συνεχίζουν να συντηρούν διαχωριστικές γραμμές σε ένα Δήμο που έχει ανάγκη την ενότητα και την σύμπνοια.

Κάνουν πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες, έχουν προκαλέσει μεγάλη αφισσορύπανση στην περιοχή καταπατώντας βάναυσα την εκλογική νομοθεσία και βέβαια ισχυρίζονται ότι στις εμφανίσεις τους, τους υποδέχονται πλήθος κόσμου όταν στην πραγματικότητα μεταφέρουν χειροκροτητές και υποψήφιους.

Μας εγκαλούν για την μη ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων, αυτοί που επί πέντε χρόνια είχαν τις διασυνδέσεις να το ολοκληρώσουν ή μοίραζαν στους πολίτες το καλοκαίρι νερό με το δελτίο και δεν το έκαναν.

Μας κατηγορούν ότι έχουμε στον συνδυασμό μας “μετριότητες”. Με αυτές τις μετριότητες όμως συνυπέγραφαν για να δεσμευτούν σε κοινή δράση. Και το ερώτημα γεννιέται αυθόρμητα. Θα έπαυαν να ήταν μετριότητες αν τηρούσαν τις δεσμεύσεις και κατέβαιναν σε κοινό ψηφοδέλτιο; Και αν ηγείτο του ψηφοδελτίου η μετριότητα πως θα συμμετείχαν σ’ αυτό; Μήπως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί;


Μας κατηγορούν για έλλειψη επικοινωνίας με τον Δημότη, αυτοί που είχαν συνηθίσει να επικοινωνούν πετώντας ποτήρια γεμάτα νερό. Εκτός αν εννοούν επικοινωνία τα επανειλημμένα εγκαίνια των ίδιων έργων που τα είχαν μάλιστα άλλοι κατασκευάσει.

Μας κατηγορούν ότι το Δημαρχιακό Γραφείο ήταν κλειστό για τους Δημότες και τους συναλλασσόμενους και δεχόμασταν μόνο με ραντεβού. Έχουν δίκιο. Γιατί εμείς λύνουμε τα προβλήματα του οποιουδήποτε με μια απλή αίτηση. Δεν διακινούμε κουπόνια αθλητικών Συλλόγων, για να χρειάζεται άμεση επαφή.

Με επικρίνουν κάποιοι, γιατί σε συνέντευξή μου στο διαδίκτυο δήλωσα ότι “η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος ασυδοσίας και ρουσφετιού”. Μια διαπίστωση που έχουν κάνει επανειλημμένα οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα συνέδριά τους αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη στις ετήσιες εκθέσεις του. Επομένως είναι περιττοί οι αλαλαγμοί. Διότι δεν κομίζουν “γλαύκαν εις Αθήνας”. Απλά δείχνουν πόσο άσχετοι είναι με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αυτά τα φαινόμενα βρίσκομαι σε διαρκή πόλεμο και ακριβώς για να εξαφανίσουμε αυτά τα φαινόμενα, αποφασίσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να ασχοληθούμε με τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές. Για να φέρουμε στο νέο Δήμο τη διαφάνεια, τον προγραμματισμό, την αξιοπρέπεια, την ισονομία, την ισότητα, να πατάξουμε την διαφθορά και να μην επιτρέψουμε σε “όψιμους σωτήρες” ή σ’ αυτούς που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα και σκοτεινές επιδιώξεις να τον αλώσουν.

Με εγκαλούν κάποιοι για ασθενή μνήμη ή συνειδητά ψεύδη. Τους απαντώ λοιπόν. Στα 30 χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά, ήμουν πάντα γνήσιο τέκνο της λαϊκής βούλησης και έθετα πάντα τον εαυτό μου στη λαϊκή επιδοκιμασία. Από όπου και αν πέρασα άφησα ανεξίτηλο σημάδι σημαντικού έργου και η παρουσία μου έδωσε προστιθέμενη αξία σε κάθε δράση. Δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ αρεστός σε ομάδες και παρέες. Σεις που με εγκαλείτε μπορείτε να ισχυρισθείτε το ίδιο; Ή ακολουθείτε την παροιμία “όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”;

Πάντως εγώ ούτε επιμετρήσεις έκανα, ούτε αυθαίρετα νομιμοποίησα, ούτε σχέδια πόλης διαχειρίστηκα, ούτε και σε πλειστηριασμούς ακινήτων ανακατεύθηκα, ούτε απείλησα, ούτε εκβίασα. Σέβομαι τον καθένα, την προσωπικότητά του και την οικογένειά του. Όταν μου ζητήθηκε ήμουν και είμαι πάντα δίπλα και αρωγός στο φτωχό, τον συνταξιούχο, τον ανήμπορο, το ξωμάχο, το ξεχασμένο, σε όποιον μου ζήτησε βοήθεια και αυτά δεν είναι λόγια, είναι τρόπος ζωής και καθημερινής λειτουργίας.

Διαπιστώνοντας όμως, πως η λάσπη που πετάνε δεν πιάνει τόπο, γιατί “καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”, άφησαν το γνωστό νεκροθάφτη να ασχολείται με το θέμα – που ήθελε ο άφρων να γίνει Δήμαρχος από την πίσω πόρτα – και άρχισαν να διακινούν άλλη αθλιότητα ότι “αν βγει ο Παπαναστασίου, Δήμαρχος θα είναι άλλο συγκεκριμένο πρόσωπο”.

Είναι όμως μακριά νυχτωμένοι. Γιατί όχι μόνο αγνοούν ότι στη δημόσια παρουσία μου κατ’ εξοχήν προέχει ο σεβασμός στους πολίτες και τις επιλογές τους, αλλά αγνοούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Και κυρίως αγνοούν ότι ένας Δήμος δεν τεμαχίζεται, δεν δωρίζεται και δεν κληρονομείται. Το κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο είναι για όλα τα θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποφασίζει για τα πάντα.

Και βέβαια αν αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο είναι επικίνδυνοι για να υπηρετήσουν το νέο Δήμο. Αν γνωρίζουν, τότε λασπολογούν ασύστολα, με στόχο να παραπληροφορήσουν και να παραπλανήσουν τους πολίτες.

Επειδή όμως κάποιοι ανησυχούν σφόδρα, τους πληροφορώ ότι το Δήμαρχο δεν τον ορίζουν τα σκοτεινά κομματικά γραφεία, οι σφουγκοκολάριοι και οι κολλητοί. Αλλά είναι αυτός που εκλέγουν οι πολίτες. Αν οι πολίτες μου κάνουν τη τιμή να με εκλέξουν Δήμαρχο, τότε από 01/01/2011 Δήμαρχος θα είμαι εγώ και κανένας άλλος.

Αυτοί όμως που σήμερα ζητούν την ψήφο σας νεόκοποι και μη δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτά. Διερχόμενοι από «χωρίου εις χωρίον προς άγραν ψήφων» προσπαθούν να ακυρώσουν τις προσπάθειες των προηγούμενων προοδευτικών δημάρχων της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έγιναν λάθη. Άλλωστε οι αλάνθαστοι βρίσκονται στα νεκροταφεία.
 
Ισχυρίζομαι όμως ότι πήραμε κοινότητες και παραδίδουμε σήμερα Δήμους.

Ισχυρίζομαι ότι, όταν κάποιοι πάλευαν να στεριώσουν τους Καπποδιστριακούς Δήμους, κάποιοι άλλοι βυσοδομούσαν πίσω τους.

 Τέλος, ισχυρίζομαι ότι πήραμε μια περιοχή εγκαταλελειμμένη για χρόνια και σήμερα παραδίδουμε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, ΚΕΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδα Διύλισης, Μονάδα Αφαλάτωσης, Γήπεδα, Δίκτυα Αποχέτευσης και Ύδρευσης, ΒΙΟΚΑ, Φωτοβολταϊκά, Προστατευτικά Οδικού Δίκτυο, Κλειστό Γυμναστήριο, Ανοικτό Κολυμβητήριο, Αντιπλημμυρικά Έργα, Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νέα Σχολεία, ΕΠΑΛ, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Πεζοδρόμια, Δημοτική Συγκοινωνία, Αύξηση Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Μηχανοργάνωση, Αναπλάσεις κ.ο.κ.

Δεν κάναμε όσα θα θέλαμε. Κάναμε όμως όσα μπορούσαμε. Και σήμερα ο νέος Δήμος Κύμης-Αλιβερίου βρίσκει μια περιοχή τελείως αλλαγμένη και με αρκετές υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για την νέα αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Όλοι οι άλλοι υπόσχονται. Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Αυτό κάνουν, όμως όσοι είναι βέβαιοι ότι δεν θα κληθούν ποτέ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.

Εμείς, όμως δεν τους ακολουθούμε. Ούτε στις προκλήσεις ούτε στις υποσχέσεις.

Απαντάμε με σοβαρότητα και επιχειρήματα. Απαντάμε με τα έργα μας και ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Αποφεύγουμε την στείρα συνθηματολογία και τις άγονες και πανάκριβες προεκλογικές καμπάνιες και διεξάγουμε έναν προεκλογικό αγώνα πρότυπο για τα πολιτικά ήθη, με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια.
Εμείς δεν υποσχόμαστε. Θέτουμε στην κρίση των πολιτών το πρόγραμμά μας και ζητάμε τη συνδρομή τους για να υλοποιήσουμε όσα στοιχεία απ’ αυτό μπορούμε.

 


Προτεραιότητές μας είναι:

– Η οργανωτική και διοικητική ολοκλήρωση των υπηρεσιών του νέου Δήμου για την αναβάθμιση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.

– Από την πρώτη μέρα θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια και σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε πολίτη.

– Η κατανομή με αξιοκρατικά κριτήρια των νέων Υπηρεσιών που έρχονται από τις καταργούμενες Νομαρχίες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή τους πρώην Δήμους, και η αξιοποίηση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και του υπάρχοντος προσωπικού.

– Η διευκόλυνση με κατάλληλες υποδομές της εξυπηρέτησης του πολίτη στον τόπο του.

– Η εξασφάλιση και η βελτίωση των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών στους τομείς ύδρευσης, καθαριότητας και αποχέτευσης.

– Η διεκδίκηση της βελτίωσης του κύριου οδικού άξονα Χαλκίδας-Λεπούρων-Κύμης και της κατασκευής τοπικών οδικών αξόνων.

– Θα ξεκαθαρίσουμε τη σχέση πόλης-αιγιαλού-παραλίας με καθορισμό αιγιαλού – παραλίας, με επεκτάσεις οικισμών, αναπλάσεις και αξιοποιήσεις ακτών και ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης.

– Η αξιοποίηση των λιμανιών της Κύμης, των Πετριών κλπ και η ενίσχυση του τουρισμού με την προώθηση εναλλακτικών μορφών και αγροτοτουρισμού.

– Η δημιουργία στο Δήμο Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.) και γραφείου στήριξης επαγγελματοβιοτεχνών και ανέργων και η αξιοποίηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

– Η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας που εκτός των άλλων θα πατάξει και το παραεμπόριο που ανθεί στην περιοχή.
– Η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, με ελεγχόμενη ανάπτυξη ΑΠΕ, με δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο Αλιβέρι και φωτοβολταϊκών πάρκων παντού.

– Η προστασία του περιβάλλοντος με αυστηρούς κανόνες και κοινωνικό έλεγχο, με ανακύκλωση, με προστασία και ανάπλαση παραδοσιακών οικισμών, φαραγγιών και μονοπατιών, με δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α και Χ.Υ.Τ.Υ, με βελτίωση των υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών και εγκατάσταση compact ΒΙΟ.ΚΑ.

– Η προστασία, εμπλουτισμός και ανάδειξη της Λίμνης του Δύστου.

– Η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων.

– Ειδική μέριμνα για την υγεία, με τη στήριξη του Νοσοκομείου Κύμης, των Περιφερειακών Κέντρων Υγείας και λειτουργία κινητής μονάδας προληπτικής ιατρικής.

– Η μελέτη για τους ηλικιωμένους της δημιουργίας κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων.

– Η δημιουργία για τη νεολαία ανοικτών κέντρων νέων και η αντιμετώπιση όσο το δυνατόν της μάστιγας των ναρκωτικών.

– Η στήριξη των τοπικών αθλητικών σωματείων και η ανάπτυξη του δικτύου των αθλητικών υποδομών και με ειδικά αθλήματα.

– Η αξιοποίηση του λιμανιού του Καράβου με δρομολόγηση ταχύπλοων σκαφών που θα συνδέουν με την απέναντι ακτή και με άλλους προορισμούς.

Πρώτιστο καθήκον μας θεωρούμε την δημοτική αλληλεγγύη και πρόνοια. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, το βάρος της άμβλυνσης των επιπτώσεων στους πολίτες πέφτει στις πλάτες της Δημοτικής Αρχής. Με σχέδιο, όραμα, γνώση και εμπειρία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο που θα ενισχυθούν οι φτωχοί, οι αδύνατοι και οι ειδικές ομάδες πληθυσμού και θα ανακατανείμουν το εισόδημα προς το συμφέρον τους. Τέτοια μέτρα θα είναι η δημοτική συγκοινωνία, η εταιρεία ανέργων, τα γραφεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Βοήθεια στο Σπίτι, ο Συνήγορος του Δημότη, η οικονομική στήριξη με διάφορους τρόπους των μικροσυνταξιούχων, των νέων οικογενειών, των πολύτεκνων και των ΑΜΕΑ, η ασφάλιση των μαθητών και ο τραπεζικός λογαριασμός για κάθε νέο παιδί που γεννιέται.

Προτεραιότητα, τέλος θα δοθεί στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εξόφληση των χρεών των παλαιών Δήμων σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Π-Καλλικράτης.
 
Φίλες και φίλοι,

Δεν είμαστε μάγοι που με μια κίνηση του ραβδιού θα διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα δεκαετιών. Άλλοι είναι οι μαθητευόμενοι μάγοι που τα υπόσχονται και άλλοι πραγματικοί μάγοι που εξαφανίζουν σχολεία για να φτιάξουν μεζονέτες. Εμείς το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι πως θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και κάθε προσωπική θυσία να υλοποιήσουμε όσο περισσότερα μπορούμε από το πρόγραμμά μας. Για να γίνει, όμως αυτό είναι απαραίτητη και η δική σας συμπαράσταση και συμπαράταξη.

Μεθαύριο ή την επόμενη Κυριακή οι εκλογές τελειώνουν και ο μεγάλος αγώνας αρχίζει την επόμενη μέρα. Δεν θα περιμένουμε την πρώτη Γενάρη, που θα αναλάβουμε τυπικά. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση και το σχεδιασμό για να είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση.

Η επιτυχία του Καλλικράτη εξαρτάται κυρίως από τα πρόσωπα που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν. Και από τη θέση αυτή σας ζητώ να επιλέξετε από τα εκλεκτά στελέχη του συνδυασμού μας εκείνους που κρίνετε ότι μπορούν καλύτερα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά μας.

Φίλες και φίλοι,

Εκείνο που θέλω εγώ, σαν υποψήφιος Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, να πω επίσημα και δημόσια αυτή τη στιγμή στους συμπατριώτες µου είναι το εξής:
 
Η περιοχή μας έχει ζωή αιώνων, έχει ιστορία που δεν διαγράφεται, γέννησε ανθρώπους που τιμώνται όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, δημιούργησε πολιτισμό που αναγνωρίζεται απ’ όλους. Πρόσφερε στην πατρίδα πολύ περισσότερα από όσα εισέπραξε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε σαν δεύτερος πληθυσμιακά Δήμος της Εύβοιας και πέμπτος της Περιφέρειας. Όχι με φωνές, αποκλεισμούς και εκστρατείες κατά της Βουλής. Η ζωή και πρόσφατα έχει αποδείξει ότι δεν περνάνε πια αυτά. Με επιχειρήματα, με προγράμματα, με τεκμηριωμένες μελέτες και πάνω απ’ όλα με σοβαρότητα θα αγωνιστούμε για τα δίκιο μας.

Σας καλώ λοιπόν όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για τον τόπο μας και την αγωνία για την πρόοδό του, να δώσουμε από κοινού αυτήν την μάχη, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία και την ανιδιοτέλεια των προθέσεών μας, γυρίζοντας την πλάτη σ’ εκείνους που όψιμα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας ή που τους θέλγει η εξουσία ή που ξαναζεσταίνουν παλιές σκευωρίες και βγάζουν σκελετούς από το ντουλάπι, πιστεύοντας ότι έτσι θα παραπλανήσουν τους πολίτες.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους του Συνδημότες μας ότι η επιλογή μου ως Δημάρχου του νέου Δήμου Κύμης – Αλιβερίου εγγυάται την ισσόροπη ανάπτυξη και αποκέντρωση των νέων υπηρεσιών που εκχωρούνται από την Ν. Α. στην ευρύτερη περιοχή και ότι θα αγωνισθώ μαζί με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για τον καλύτερο καταμερισμό τους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε Δημοτικής Ενότητας και τις υπάρχουσες υποδομές.

Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί, σ’ αυτήν την καθοριστική για το μέλλον του τόπου μας, το δικό μας και των παιδιών μας, μάχη ώστε το αποτέλεσμα να είναι νικηφόρο.