Σήμερα 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μεταξύ άλλν ανέφερε: Κυρίες και κύριοι, είναι ιδιαίτερη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα εδώ το νέο Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Βουλευτή Ευβοίας και φίλο από τα παλιά, τον Κώστα Μαρκόπουλο.

Και αυτό για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί ο Κώστας Μαρκόπουλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξεχώρισε κοινοβουλευτικά, θα έλεγα ότι κατάφερε σε αυτή τη μικρή κοινοβουλευτική παρουσία που είχε, να δώσει το δικό του ξεχωριστό πολιτικό στίγμα.

Στίγμα το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν τόσο πολύ κοντά στις δικές μας απόψεις, αντιλήψεις και πολιτική στάση, έτσι ώστε από τα πρώτα του βήματα, τον έκαναν να είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο και εγώ και πολλοί άλλοι καλοί φίλοι, όπως ο Πέτρος Αλεβιζάτος, να έχουμε στενή, όχι μόνο πολιτική αλλά φιλική και συναισθηματική σχέση.

Δεύτερον, διότι κατάφερε σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και πιστεύω ότι στο πρόσωπό του, ακριβώς αυτή την προσφορά αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός.

Θα προσέθετα δε έναν ακόμα παράγοντα. Ότι προέρχεται από ένα νησί το οποίο ενδεχομένως να μην είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για την τουριστική αξιοποίηση της χώρας, εν τούτοις η Εύβοια έχει σημαντικό πεδίο τουριστικής ανάπτυξης και νομίζω ότι ο ίδιος, κατ’ αυτόν τον τρόπο, από τότε είχε επαφή με το αντικείμενο του τουρισμού.

Ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε:

Κύριε Υπουργέ Παιδείας, κύριε πρώην Υπουργέ Τουριστικής Ανάπτυξης της πατρίδας μας, αγαπητέ Άρη Σπηλιωτόπουλε, συνάδελφε. Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη θερμή στα λόγια και μεστή στη σημασία και την έννοια υποδοχή την οποία μου επεφύλαξες και μου επιφυλάξατε όλοι. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πέρα από τη χαρά που δικαιολογημένα και την τιμή και τη συγκίνηση που μπορεί να έχει ένας νεοεισερχόμενος βουλευτής για πρώτη φορά στα υπουργικά καθήκοντα, ότι, πέρα από αυτό αισθάνομαι τιμή και συγκίνηση για τρείς διαφορετικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι γιατί έρχομαι να υπηρετήσω σε ένα εξαιρετικά σημαντικό καίριο πόστο της ελληνικής οικονομίας και των προσδοκιών των Ελλήνων, στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Δεύτερον γιατί αυτό το Υπουργείο της Τουριστικής Ανάπτυξης το ίδρυσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπική πρωτοβουλία του σημερινού Πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του και την έγνοια του για τον ελληνικό τουρισμό και για τη σημασία την οποία πρέπει να δώσουμε ουσιαστικά και κυβερνητικά σε αυτόν τον πολύ μεγάλο τομέα. Και τρίτον, γιατί παραλαμβάνω από ένα συνάδελφο παλαιότερο από εμένα στη Βουλή, ολίγον νεότερο από εμένα στην ηλικία, πιο έμπειρο από εμένα στα πολιτικά και στα κυβερνητικά, αλλά πάνω απ’ όλα από ένα μέλος της ίδιας γενιάς των πολιτικών, με τις ίδιες αφετηρίες σκέψης, τον ίδιο τρόπο οργάνωσης πολιτικής σκέψης και δουλειάς.

Είμαι σίγουρος ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θα πετύχει εξίσου καλά και στο νέο πιο σημαντικό, πιο ουσιαστικό πόστο στο οποίο θα πάρει. Θέλω να είστε κ. Σπηλιωτόπουλε, κύριε συνάδελφε, σίγουρος ότι η δική μου παρουσία σε αυτό το Υπουργείο θα είναι η συνέχιση ενός έργου το οποίο έχετε ξεκινήσει και το οποίο παραλάβατε από άλλους συναδέλφους.

Γιατί η Κυβέρνηση έχει συνέχεια, η Πολιτεία έχει συνέχεια. Και γιατί δουλειά μας είναι να παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη και να την παραδίδουμε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου ακόμα καλύτερη. Η εμπειρία και η ενημέρωση η οποία ήδη μου δόθηκε και θα συνεχίσει να μου δίνεται, η καλή συνεργασία με όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες τους οποίους εκθείασε για την καλή συνεργασία την οποία είχατε, το γεγονός ότι παραλαμβάνω ένα Υπουργείο με ικανή διοίκηση, με καλούς οργανισμούς, με υψηλούς στόχους και κυρίως επιφορτισμένο με την υψηλή προσδοκία των πολιτών για το τι μπορεί να προσφέρει αυτό το Υπουργείο, εκτός από τη συγκίνηση, μου δίνει και ένα σοβαρό στίγμα αγωνίας, να πετύχω σε ένα έργο με το οποίο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να με επιφορτίσει.

Δεν είναι τυπικό από αυτό το βήμα να εκφράσω τη θερμή μου ευχαριστία για την εμπιστοσύνη και την ίδια στιγμή τη μεγάλη μου αγωνία να την επιστρέψω πίσω με έργο παραγωγικό. Γιατί αυτό που μένει πίσω από την πολιτική είναι τα αποτελέσματα ενός έργου. Η πορεία καμιά φορά δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία, αλλά έχει σημασία το αποτέλεσμα.

Η χρονιά που διατρέχουμε, που ξεκίνησε, και για την οποία εύχομαι υγεία σε όλους, οικογενειακή ευτυχία και προκοπή, είναι μια δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο. Είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας αφήνοντας, όπως πολύ σωστά είπε και θα μου επιτρέψει να το επαναλάβω, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, τα κομματικά μας καπέλα απ’ έξω από το χώρο στον οποίο εργαζόμαστε όλοι, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον καλό σκοπό. Έχουμε όλοι να κερδίσουμε από αυτή την ιστορία. Έχει να κερδίσει η κοινωνία, ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος, η ίδια η πολιτική. Διότι αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής.Είναι η έννοια της συναίνεσης και της συνεργασίας, του κοινού αποτελέσματος, των ορατών στόχων, της διαφανούς διεργασίας, της διαφανούς πολιτικής και των ωραίων και μεγάλων αποτελεσμάτων.

Στους συνεργάτες υπαλλήλους, εργαζόμενους στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και σε όλους τους οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία του, θέλω πρώτος εγώ να ευχηθώ να έχουμε καλή συνεργασία, το ίδιο καλή με αυτή που είχατε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, να έχουμε συναινετική διεργασία και να έχουμε και καλά αποτελέσματα.

Το γραφείο μου, όπως ήταν το πολιτικό, θα παραμένει το ίδιο ανοιχτό και το υπουργικό στον κάθε εργαζόμενο. Για να μπορούμε να επικοινωνούμε, γιατί η επικοινωνία είναι η βάση της επιτυχίας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι στόχοι της παρουσίας μου σε αυτή την πολύ υπεύθυνη θέση περικλείονται σε ένα μήνυμα το οποίο έχει δώσει και έδωσε και πριν από λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός της χώρας: Χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των υψηλών προσδοκιών των πολιτών αυτής της χώρας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.