Σε εκδήλωση για τις πρόσφατες πυρκαγιές που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ μίλησε την Τρίτη 01-09 ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτής Εύβοιας.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της ΚΟ Καρύστου και των Κομμουνιστών συνολικά που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών και προσπάθησαν να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων στην αντιμετώπιση της φωτιάς, να ασκήσουν πίεση για την αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων και τη συντονισμένη δράση των αρμόδιων φορέων.
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρίνος εστίασε στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα τελευταία γεγονότα, «το ΚΚΕ εκτιμώντας τα γενικότερα στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου που διαμορφώνει το έδαφος για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, με αλλαγή της χρήσης από επιχειρηματικά συμφέροντα, με στόχο το κέρδος.
Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μιλάμε για σχέδια Τουριστικών Ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που αξιοποιούν την πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη σαν εμπόρευμα, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους.
Αυτή είναι η βασική αιτία των πυρκαγιών ανεξάρτητα από τοπικές ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που καταλογίζονται τόσο στις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Καρύστου τόνισε τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, για τη μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποστολή πυροσβεστικών μέσων και ιδιαίτερα εναέριων την Κυριακή. Την ανεπάρκεια σε πυροσβεστικά μέσα και εξοπλισμό στην περιοχή, την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού και συντονισμού.
 «Χρήματα υπάρχουν τόσο για μέσα όσο και για προσωπικό, αλλά είναι άλλες οι επιλογές. Επιλογές ταξικές, αντιλαϊκές που δεν έχουν προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, στη βάση των ΝΑΤΟικών σχεδίων.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες θα αποκτήσουν μεγάλη δύναμη στο βαθμό που γίνονται κτήμα των λαϊκών δυνάμεων και στόχοι οργανωμένης λαϊκής πάλης. Για ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης της προστασία της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο – επιχειρησιακά κέντρα. Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας.
Το ΚΚΕ έχει ανοίξει ένα μεγάλο ζήτημα και τονίζει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη χώρων και ζωνών ασφάλειας.
Κι αυτό το θέμα των πυρκαγιών, της προστασίας του φυσικού πλούτου, της προστασίας του περιβάλλοντος, των υποδομών προς όφελος του λαού θέτει το ζήτημα του κεντρικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θέτει δηλαδή το ζήτημα βαθιών αλλαγών στην οικονομία τα συμφέροντα του λαού.
Το ΚΚΕ διεκδικεί:
Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμιά αλλαγή στη χρήση γης.
Άμεσα μέτρα, τεχνικά έργα για την προστασία των καμένων περιοχών από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες.
Πλήρη αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο φυτικό και ζωικό αγροτικό κεφάλαιο και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων διαθέτοντας με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους τις αναγκαίες, επαρκείς ζωοτροφές για τα Αιγοπρόβατα, για όσο διάστημα δεν είναι δυνατόν να βοσκήσουν ελεύθερα.
Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.
Αναβάθμιση του κλιμακίου της πυροσβεστικής στην Κάρυστο σε κλιμάκιο.
Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται επαγρύπνηση και οργανωμένη παρέμβαση του λαού ώστε να επιβληθούν μέτρα πρόληψης, να δοθούν μέσα, να διαμορφωθεί η αναγκαία υποδομή για την προστασία του φυσικού πλούτου.»

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019