Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητάει από τα αρμόδια Υπουργεία την οριοθέτηση επιπλέον περιοχών της Εύβοιας ως πλημμυροπαθείς από τις καταστροφές της 9ης Αυγούστου 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Επιμελητηρίου:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Στις 28 Αυγούστου 2020 σε συνέχεια των πλημμυρών της 9ης Αυγούστου 2020 που εκδηλώθηκαν σε περιοχές των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και από τις οποίες προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη σας, μεταξύ άλλων τις έκτακτες στεγαστικές και λοιπές ανάγκες που δημιουργήθηκαν αλλά και τις αυτοψίες που διενήργησαν στα πληγέντα κτίρια κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών προβήκατε ορθότατα, σε κοινή απόφαση Οριοθέτησης περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Σκοπός της απόφασης σας, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η εν λόγω κοινή Υπουργική απόφαση οριοθέτησε συγκεκριμένα τα διοικητικά όρια των παρακάτω περιοχών :

ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
• Κοινότητες Αμφιθέας, Καθενών, Καμπιών, Μίστρου, Πισσώνος, Πούρνου και Στενής Δίρφυος της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων
• Κοινότητες Ψαχνών, Καμαρίτσας, Καστέλλας, Κοντοδεσποτίου, Κυπαρισσίου, Μακρυκάπας, Νεροτριβιάς, Πολιτικών, Σταυρού και Τριάδος της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
• Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων
• Θέση ¨Έξω Παναγίτσα¨ της Κοινότητας Χαλκιδέων της Δημοτικής Ενότητας Χαλκιδέων
• Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης

Ωστόσο και αυτός είναι ο λόγος της παρούσης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 που έπληξαν την Εύβοια, υποβλήθηκαν αιτήσεις και από επιχειρήσεις – η προθεσμία των οποίων έχει κλείσει – που βρίσκονται σε περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις οριοθετημένες ως πλημμυροπαθείς, από την κοινή Υπουργική απόφαση.
Πρόκειται όμως για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες που ανήκουν σε οριοθετημένες ως ανωτέρω, περιοχές.
Το γεγονός, όπως και το ύψος των ζημιών αυτών των επιχειρήσεων έχει επίσημα διαπιστωθεί – και αποδεικνύεται – από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Επιτροπές που συστάθηκαν από την Π.Ε. Εύβοιας, ακριβώς για το σκοπό αυτό, την καταγραφή των καταστροφών ανά κτίριο και επιχείρηση, Επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Οι περιοχές αυτές είναι:
Στο Δήμο Χαλκιδέων: ΔΕ Ανθηδώνας, κοινότητα Ν Λαμψάκου, Κοινότητα Μύτικα, ΔΕ Χαλκίδας (περιοχές Συκιές, Παπαθανασίου, Κουρέντι).
Στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων: Κοινότητες Πάλιουρα και Άτταλης.
Στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου: Θέση Κακιά Σκάλα.
Εκ των πραγματικών αυτών γεγονότων, το Επιμελητήριό Εύβοιας ζητά την άμεση παρέμβαση σας, για την ένταξη των παραπάνω περιοχών σε αυτές τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας που ήδη οριοθετήθηκαν ως πλημμυροπαθείς, με σκοπό την χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες ώστε να σταθεί δυνατή η διεκπεραίωση των αιτήσεων και αυτών των επιχειρήσεων και ακολούθως η αποζημίωση τους.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Το αίτημα μας τίθεται στο πλαίσιο της απονομής δικαίου, μέσω της ίσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων, τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες και από την ίδια φυσική καταστροφή. Στο πλαίσιο αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου για τους πολίτες και τους επαγγελματίες, για την απονομή του οποίου είμαστε βέβαιοι πως θα πράξετε.

Με Τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗΣ