Το Σάββατο 21 Ιούλη 2012, παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ με θέμα το φορολογικό. Η Συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια σειράς πρωτοβουλιών που αυτό το διάστημα αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Ξεκινώντας τη Συνέντευξη Τύπου, έγινε αναφορά στην προσπάθεια κράτους – εργοδοσίας – κατασταλτικών μηχανισμών να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των απεργών Χαλυβουργών. Καταγγέλθηκε η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής καθώς και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη. Τέλος, καλέστηκαν τα Συνδικάτα, κάθε εργαζόμενος και άνεργος να πάρει μέρος μαζικά στα Συλλαλητήρια αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Πανελλαδικά, σε όλες τις πόλεις τη Δευτέρα το απόγευμα (στη Χαλκίδα 7:30μμ στην Πλατεία Αγοράς).

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Επίσης κλήθηκαν εκ νέου, Σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και άνεργοι να παραβρεθούν στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 25 Ιούλη και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με σκοπό τη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα (φορολογικό, υγεία – φάρμακα, ΣΕΕ κλπ)

Το εισηγητικό κείμενο του ΠΑΜΕ καθώς και οι θέσεις μας για το φορολογικό έχει ως εξής:

«Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και αποστέλλονται τα σχετικά εκκαθαριστικά µε καταλογισμό μεγάλων ποσών φόρου για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αγρότες και ανέργους.

Σε αδιέξοδα βρίσκονται ήδη οι άνεργοι που ενώ ζουν τον Γολγοθά τους, πρέπει από πάνω να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο επειδή έχουν ένα σπίτι, Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες που ενώ μεγάλη πλειοψηφία είναι υπερχρεωμένοι, χρωστάνε στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές, η φορολογία και τα χαράτσια δημιουργούν νέα αδιέξοδα, καινούργια βάρη, αδυνατούν να πληρώσουν και απειλούνται με φυλακή. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που από τη μία πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο, και από την άλλη το τεκμήριο διαβίωσης για το σπίτι, τους επιβαρύνει και με άλλο χαράτσι.

Οι αντιδραστικές αλλαγές όπως:

•Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000€ σε 5.000€,
•η κατάργηση της επιστροφής φόρου µε τη συλλογή αποδείξεων ταυτόχρονα µε τον καταλογισμό προστίμου 10% σε ενδεχόμενο µη προσκόμισης αποδείξεων αξίας ίσης µε το 25% του ετήσιου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος,
•η αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 32.000€,
•η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης των εισφορών στον ΟΑΕΕ.
•οι περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος για την λαϊκή οικογένεια (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
•η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η φορολόγηση της κυρίας κατοικίας µε το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών,

έρχονται να αποτελειώσουν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη συνθλιβεί από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων τους από την εκμηδένιση των εισοδημάτων τους εξ´ αιτίας της ανεργίας, της ακρίβειας σε βασικά είδη καταναλωτικών αγαθών καθώς και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

•Αυτές τις ημέρες στέλνονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009, που αφορά σε 1,28 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων πανελλαδικά,
•ενώ μετά τον Ιούλιο αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν εκ νέου, πάνω από πέντε εκατομμύρια οικογένειες, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012.
Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους κατά 9% (ή κατά ισοδύναμο ποσό δύο περίπου εργατικών μισθών), απότομα και μόνο για τα ειδικά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν έχουν υπολογισθεί επίσης ειδικές επιβαρύνσεις που ισχύουν από προηγούμενα όπως η περαίωση, κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων, δημοτικοί φόροι.

Την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μονοπωλιακού κεφαλαίου ενώ επανέρχεται προς συζήτηση από τα κόμματα του κεφαλαίου η παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων ως κινήτρου για επενδύσεις προκειμένου να «ξεπεραστεί» η ύφεση και να δρομολογηθεί η «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Προετοιμάζουν νέες ακόμα φοροαπαλλαγές, όπως τη σταδιακή μείωση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για εισόδημα πάνω από 100.000€.

Τέλος, προκειμένου να «χρυσώσουν» το χάπι αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και τη χρεοκοπία εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, προβλέπεται να προχωρήσουν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ώστε οι δόσεις να μην ξεπεράσουν το 25-30% του εισοδήματός τους, ενώ μεταθέτουν την σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος μετά το 2013. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κι αν ακόμα γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Ξεχωριστό επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το χαράτσι της ΔΕΗ και η αύξηση των τιμολογίων. Είναι βέβαιο ότι θα φουντώνει ώρα με την ώρα η αγανάκτηση. Αυτή η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο κίνημα αγώνα και αλληλεγγύης.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μια παρένθεση: Το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ενδιαφέρεται εξίσου και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους μικρούς αγρότες, γιατί θεωρούμε ότι πλήττονται αντίστοιχα με τους εργατοϋπάλληλους. Πολύ περισσότερο, θεωρούμε ότι έχουμε κοινούς αντιπάλους, που δεν είναι άλλοι από τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο, άρα θα πρέπει να επιδιώξουμε τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ κάτω από κοινούς και ενιαίους στόχους. Αυτό το λέμε σε αντίθεση με κάποιες ‘’φωνές’’ (βλέπε ‘’Ενώσεις Καταναλωτών’’) που λένε ότι από τη μια είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι που έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν. Η λογική αυτή είναι επικίνδυνη γιατί τορπιλίζει τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς τσουβαλιάζει από τη μια τον αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του και από την άλλη την πολυεθνική.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ – ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Διεκδικούμε:

•Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 40.000 € για το ζευγάρι και 5.000€ για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
•Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στα εισοδήματα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και πρώτη εξοχική κατοικία.
•Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Κατάργηση της περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο και ειδικά για αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Πάγωμα κάθε είδους χρεών χωρίς προσαυξήσεις όσο διαρκεί η κρίση.
•Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
•Η κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.
•Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
•Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
•Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.

ΑΜΕΣΑ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
•Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες για την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση καλλιέργειά τους, όπως μέχρι τώρα γίνεται με τους εφοπλιστές.
•Κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά των εφοδίων (σπόρια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κλπ) που πάνε στην αγροτική οικονομία, αφού και τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ.
•Κατάργηση των χαρατσιών σε Ακίνητα, ΕΛΓΑ, γεωτρήσεις κλπ.
•Κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία και σε αξία έως 300.000,00 € περιουσιακά στοιχεία των αγροτών που οφείλουν στο Δημόσιο και τις τράπεζες.
•Πάγωμα χρεών όσο διαρκεί η κρίση για μικρομεσαίους αγρότες.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ:

Το σύνολο της εργατικής τάξης βιώνει σήμερα τις συνέπειες της κρίσης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις βασικές του ανάγκες (διατροφή, στέγαση, υγεία κτλ.). Είναι απαράδεκτο κάτω από αυτές τις συνθήκες να φορολογούνται άνθρωποι χωρίς δουλεία.

Απαιτούμε άμεσα την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ (δηλαδή οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί που προκύπτει είτε από τα τεκμήρια διαβίωσης είτε από το ελάχιστο εισόδημα τους.
Επίδομα ανεργίας για όλο το χρόνο ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς επιβάρυνση των εν ενεργεία αυτοαπασχολουμένων.

Για όλα αυτά σας καλούμε στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνουμε την Τετάρτη 25 Ιούλη και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.