Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Κύμη, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών. Αντικείμενο του διαλόγου, που αναπτύχθηκε ήταν η Διοικητική Μεταρρύθμιση και η πρόταση για συνένωση των Δήμων Κύμης και Ταμυνέων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κύμης, ομόφωνα η τοπική κοινωνία είπε «Όχι» στην πιθανή συνένωση. Μάλιστα εξέδωσαν και ψήφισμα, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η ανακοίνωση του Δήμου Κύμης, αναφέρει τα παρακάτω:
 «Ο Δήμος Κύμης δεν θα ενοποιηθεί με το Αλιβέρι. Θα παραμείνει και θα αποτελέσει έδρα νέου διευρυμένου Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπερασπιστεί την φυσιογνωμία και την ανάπτυξή του, προβαίνοντας και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
 Αυτό βροντοφώναξαν, με μια φωνή, εκατοντάδες δημότες της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο Εκκλησιαστικό γηροκομείο, κατακλύζοντας το χώρο μέσα και έξω από την αίθουσα.
 Αιτία της μεγάλης, γεμάτης από παλμό και ένταση συγκέντρωσης, ήταν η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ, που προβλέπει την συνένωση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυναίων σε έναν ενιαίο τεράστιο Δήμο. Πρόταση ανεδαφική και παράλογη, που, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε αντίθεση με την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, η Κύμη χαρακτηρίζεται, λόγω του εθνικής σημασίας λιμανιού της, ως σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο και ως διεθνή πύλη εξόδου της χώρας προς το Β.Α Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο (παρευξείνιες χώρες, Τουρκία) και το Αλιβέρι ως ενεργειακό κέντρο, λόγω των εργοστασίων και της γενικότερης δομής και λειτουργίας της πόλης και της γύρω περιοχής. Η συνένωση των Δήμων Κύμης και Ταμυναίων θα ήταν καταστροφική και τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών και επομένως της Εύβοιας γενικότερα.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, που οργάνωσε ο Δήμος Κύμης, ήταν ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς. Ο Δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση της συγχώνευσης Δήμων και κοινοτήτων με τον Καποδίστρια 1 πριν 10 χρόνια και τον επερχόμενο Καποδίστρια 2 τώρα και στις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ίδιου προσωπικά γι αυτή την μεταρρύθμιση, υπενθύμισε το αίτημα των Δήμων να αποδοθούν σε αυτούς τα οφειλόμενα και αναγνωρισμένα από την κεντρική εξουσία 5 δις €. Όπως επίσης να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις σε θεσμικά και οικονομικά θέματα, ώστε η μεταρρύθμιση να έχει αξία και περιεχόμενο.
 Στη συνέχεια περιέγραψε τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας πρότασης, αφού, όπως είπε, δημιουργείται ένας Δήμος γίγας, ο μεγαλύτερος σε έκταση σε όλη την Εύβοια και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό, με αποτέλεσμα να καταργείται η αρχή της προσβασιμότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ως παράδειγμα ανέφερε το Μετόχι, που απέχει από το Αλιβέρι 75 χιλιόμετρα και από τα Ζάρκα 90 χιλιόμετρα. Σε αντιδιαστολή ανέφερε και την πρόταση της μελέτης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας , για το ίδιο θέμα, που προβλέπει την ενοποίηση του Δήμου Κύμης με τους Δήμους Κονιστρών και Αυλώνος. Αναφέρθηκε επίσης στην διαφορετικότητα των δύο περιοχών, την ιστορική, διοικητική, γεωγραφική και πολιτισμική. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει, ότι η Κύμη και η ευρύτερη περιοχή αντιπροσωπεύουν την ανατολική πλευρά της Εύβοιας, ότι η Κύμη είναι η πατρίδα του Γεωργίου Παπανικολάου, ότι η Κύμη έχει αποφασίσει να χαράξει τον δικό της αναπτυξιακό δρόμο, δρόμο που έχει επίσημα υιοθετήσει και η κεντρική εξουσία. Κι όμως, είπε καταλήγοντας, σήμερα φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα ! Και φυσικά εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, με κάθε τρόπο. Σήμερα μέσα από αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση σε αυτόν εδώ τον κλειστό χώρο. Αύριο, αν χρειαστεί, βγαίνοντας και στους δρόμους. Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
 Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Πάφρας και Λύκος αντίστοιχα, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού Δήμου Κύμης με έδρα την Κύμη.
 Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, δήλωσε ότι ήταν ο πρώτος που με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Ινστιτούτου και εισηγήθηκε την δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων με έδρες την Κύμη και το Αλιβέρι.
 Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι βουλευτές Εύβοιας κ.κ. Κεδίκογλου, Μαρκόπουλος και Λιάσκος ,οι οποίοι τόνισαν ότι η αξίωση του Δήμου Κύμης είναι δίκαιη και αυτονόητη και ότι θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε ο Δήμος Κύμης να παραμείνει ξεχωριστός Δήμος με έδρα την Κύμη και να παίξει το ρόλο που του αξίζει στο γενικότερο γίγνεσθαι της Εύβοιας.
Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων, Συνεταιρισμών και δημότες, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του Δήμου Κύμης.
 
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 Τέλος, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο του Ινστιτούτου, αντιπροτείνεται η δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων με έδρες το Αλιβέρι και την Κύμη, γνωστοποιείται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και επισημαίνεται ότι είναι καθήκον τους να υπερασπιστούν, με κάθε τρόπο, την φυσιογνωμία και την ανάπτυξη της περιοχής.
 Στο πλευρό του Δήμου Κύμης τάχθηκαν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Σίμωσης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Ντούρου, η Πρόεδρος της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Επαρχιακού Τύπου κ. Νία Κομπορόζου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος των εν Αττική Κυμαίων κ. Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Πράγιας, ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Σιδεράκης Γεώργιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι του όμορου Δήμου Κονιστρών, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Αθλητικός Όμιλος Κονιστρών, οι Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου, Δημ. Σχολείων και Νηπιαγωγείων Κονιστρών και τέλος οι εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων, Φορέων και Συνεταιρισμών του Δήμου Κύμης«.