Ερωτήματα δημιουργούνται από την ξαφνική παραίτηση του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά, του μέχρι σήμερα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς υπέβαλλε την παραίτησή του στις δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΓΕΣ το πρωί της Τετάρτης αναφέρεται: «Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».

Τι ήταν αυτό που σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ζιαζιά «έθιξε» την ηθική και την αξιοπρέπειά του – τη δική του και του στρατεύματος, δεν διευκρινίζεται…

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν επρόκειτο να αποφασιστεί η αλλαγή κάποιου εκ των αρχηγών των γενικών επιτελείων αφού και οι τέσσερις αρχηγοί είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μόλις την 1η Νοεμβρίου του 2011.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν τον αντιστράτηγο Ζιαζιά να υποβάλλει την παραίτησή του.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του διαφωνώντας με κάποιες από τις επιλογές των ανωτάτων αξιωματικών οι οποίες θα επικυρωθούν από τις κρίσεις οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν.

Άλλωστε μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε προγραμματιστεί σύκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για την αξιολόγηση των ανωτάτων αξιωματικών.

Πριν λίγες ώρες και συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (και υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας) επισήμανε ότι «για μια ακόμα φορά, γινόμαστε μάρτυρες ενός παράλογου συστήματος κρίσεων και προαγωγών, στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται, για μια πάγια πολιτική τακτική της εκάστοτε εξουσίας, που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, τον άκρατο κομματισμό και το ανεξέλεγκτο και αδιαφανές πρωθυπουργικό-κεντρικό  μοντέλο εξουσίας».

Ο κ. Δρίτσας καλούσε «την τρικομματική κυβέρνηση, να απεμπλακεί από αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές και να στηριχτεί στις αρχές της Δημοκρατίας και της διαφάνειας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΙΑΖΙΑ

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς κατάγεται από το χωριό Καρυά Ολύμπου και γεννήθηκε στην Αυλίδα Χαλκίδος.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978, ως Ανθυπίλαρχος Τεθωρακισμένων.
Έχει υπηρετήσει σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος και έχει διοικήσει όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως μέχρι και το επίπεδο Μεραρχίας.

Συγκεκριμένα υπηρέτησε ως Διοικητής:

-Υπομονάδας στην 1η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΑΜΧ-30) στον Έβρο, επί 4 έτη.
-Μονάδος στην 26η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (LEOPARD) της ΧΧIV ΤΘΤ επί 2 έτη.
-Ταξιαρχίας Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων επί 1 έτος στην Αυλώνα Αττικής.
-80 ΑΔΤΕ επί 1 έτος στην Περιοχή του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
-95 ΑΔΤΕ επί 1έτος στην περιοχή του Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής, σε διάφορες θέσεις όπως Δντής 3ου ΕΓ Ταξιαρχίας (ΧΧIV ΤΘΤ), Επιτελής 3ου ΕΓ Μεραρχίας (95 ΑΔΤΕ), Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ, Επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ.

Διετέλεσε Δντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΣ επί 1 έτος.
Είναι Πτυχιούχος Αλεξιπτωτιστής από το 1979.
Είναι Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα για το βαθμό του, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Γνωρίζει Αγγλικά και συμμετείχε σε αποστολές του Στρατού στο εξωτερικό.

Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Ζιαζιά , με την οποία έχει δύο παιδιά. Την Έλενα Ζιαζιά 27 ετών πτυχιούχο της Φαρμακευτικής Αθηνών και το Γεώργιο Ζιαζιά πτυχιούχο της ΑΣΟΕ του Τμήματος Πληροφορικής.