Η περιήγησή μας στην Κεντρική Εύβοια συνεχίζεται και η επόμενη στάση μας είναι στην απέραντη παραλία της Μουρτερής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύμη και 76χλμ. από τη Χαλκίδα.

Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Εύβοιας στο Αιγαίο, αλλά και εκτεθειμένη στους ανέμους. Η πρόσβαση για την παραλία της Μουρτερής είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Διαδρομή
Μπαίνοντας στη Χαλκίδα από τον περιφερειακό μέσω υψηλής γέφυρας ακολουθείται πορεία για τη Νότια Εύβοια (υπάρχει πινακίδα, που θα σας καθοδηγήσει). Συνεχίζεται την πορεία σας, περνώντας από Βασιλικό, Ερέτρια, Βάθια και Αλιβέρι και περίπου στα 50χλμ. Φτάνεται σε ένα χωριουδάκι που λέγεται Λέπουρα.
Μετά τα Λέπουρα συνεχίζετε ευθεία χωρίς να στρίψετε πουθενά και σε 12km περίπου (10 λεπτά) θα φτάσετε στη διασταύρωση (διχάλα) για Κύμη –Ρολόι-Μουρτερή-Σκύρο κλπ.. Εσείς θα ακολουθήσετε το δεξί δρόμο προς Κύμη. Μετά από 2km περίπου θα συναντήσετε ακόμα μια διχάλα για Κύμη-Πλατάνα-Μουρτερή, στην οποία θα πάτε δεξιά και μετά από περίπου 9km (8 λεπτά) διαδρομή θα φτάσετε στην όμορφη παραλία της Μουρτερής.
Παραλία Μουρτερής
Η παραλία Μουρτερής είναι απο τις μεγαλύτερες της Εύβοιας σε μήκος, με άμμο και βότσαλο. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν μερικά ταβερνάκια και καφετέριες, τόσες όσες χρειάζεται ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο χωριό, για να μη χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Στη Μουρτερή μπορείς να χαρείς τη καθαρή θάλασσα του Αιγαίου, αλλά και θαλάσσια σπόρ, αν σκεφτείς πως συχνά τα κύμματα ξεπερνούν τα 4 μέτρα, αφού η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ανέμους!!! Η περιοχή διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, δίπλα στην παραλία, αλλά και ξενοδοχειακή μονάδα σε ύψωμα με καταπληκτική θέα όλη τη Μουρτερή. Μάλιστα, οι τιμές των καταλυμάτων είναι ιδιαίτερα προσιτές προς όλους. Επίσης υπάρχουν ντουζ και χώρος για να αλλάξετε. Και για όσους δεν μπορούν χωρίς το κινητό τους…. Όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν σήμα!
Ιστορικά Στοιχεία
Ο οικισμός πήρε την ονομασία του από το Μουρτάρα, που κατά την περίοδο της Βυζαντινοκρατίας και Ενετοκρατίας αποτελούσε επίνειό του. Ο οικισμός Μουρτερή είναι κτισμένος στην ακτή του Αιγαίου και ανατολικά της εκβολής του Νηλέα ποταμού. Εν τω μεταξύ αμέσως μετά την παραλία Μουρτερής βρίσκεται η παραλία του Αγίου Δημητρίου, εξίσου μοναδικού φυσικού κάλλους, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Τοπική Γιορτή
Στις 6 Αυγούστου πραγματοποιείται πανηγύρι για τον εορτασμό του Μοναστηριού της Μεταμόρφωσης Σωτήρος.

Καλή διαμονή!!!