Παρέμβαση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου για τα λατομεία της Καρυστίας και τη διασφάλιση των ιδιοκτητών γης στη Ν. Εύβοια στη Βουλή.

Η ομιλία του βουλευτή επικεντρώθηκε στην Εύβοια, η οποία σηκώνει και το μεγάλο βάρος των ΑΠΕ, αφού καλείται να παράγει 1800 MW ισχύος, περίπου εννιά φορές περισσότερο της ισχύος που παράγει σήμερα. Μια τέτοια προοπτική φέρνει εκατοντάδες νέες ανεμογεννήτριες στην Ν. Εύβοια καθώς και νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Κάτω από αυτό πρίσμα, ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε σε δύο βασικά ζητήματα, ζητώντας τις σχετικές ενέργειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος:

Ως προς το πρώτο, ο βουλευτής επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δεν θα πρέπει να πλήξει δικαιώματα πολιτών και συγκεκριμένα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας γης και σχολίασε ως θετική τη νομοτεχνική τροποποίηση που αφορά τους «αναγνωρισμένους» τίτλους ιδιοκτησίας και το ασφυκτικό πλαίσιο των 2 μηνών στο άρθρο 12 παρ. 11.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε, συνεχίζοντας, ότι η αμφισβήτηση κεκτημένων όχι μόνο δεν θα επιτάχυνε την διαδικασία εγκατάστασης των σταθμών, αλλά θα προκαλούσε ανυπέρβλητα εμπόδια τόσο με την άσκηση ενδίκων μέσων από όσους έχουν έννομο συμφέρον, αλλά και από την δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή, που είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί από τους θιγόμενους.

Εκτενώς επίσης αναφέρθηκε στο θέμα λατομείων της Νότιας Εύβοιας. Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα θέμα για το οποίο αγωνίστηκε και είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα που για χρόνια απασχολεί την κοινωνία της περιοχής εισακούστηκε από την Υπουργό. Μάλιστα ενώ η τελευταία είχε ενημερώσει και αναμενόταν να κάνει δεκτή τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, μετά και από την πίεση των βουλευτών έδειξε ευαισθησία και έφερε το θέμα ακόμα πιο γρήγορα, για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε δύο σημεία προς τροποποίηση, σχετικά με την προτεινόμενη από το Υπουργείο ρύθμιση:
– Το πρώτο αφορά το σημείο που ορίζει ότι, εφόσον στο διάστημα των 5 μηνών από την κατάθεση, οι αρμόδιες διευθύνσεις περιβάλλοντος δεν εκδώσουν απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων διακόπτεται η λειτουργία τους. Η ένσταση του βουλευτή προκύπτει από το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει οι λατόμοι να ευθύνονται για τυχόν καθυστερήσεις από μέρους των διευθύνσεων.
– Ως προς το δεύτερο, πρότεινε να επιτρέπεται προσφυγή κατά των αποφάσεών του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, ενώ η ρύθμιση δεν το προβλέπει.

Ο βουλευτής επεσήμανε ακόμα μία φορά ότι επιδιώκει και στηρίζει τη συνένωση δυνάμεων και τη συνασπισμένη δράση σε σημαντικά ζητήματα του νομού που απασχολούν του πολίτες και στα οποία υπάρχει συναίνεση και σχολίασε ότι «η περίπτωση των λατομείων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι με τη συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.»
 
Πέρα από τις ρυθμίσεις για το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης και τα λατομεία, επί της αρχής, ο κ. Κεδίκογλου τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη, και ειδικά το κομμάτι των ΑΠΕ, είναι αναγκαίο.

Η χώρα μας είναι πολύ πλούσια σε θάλασσα, νερό, αέρα και ήλιο και επομένως είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ο φυσικός της πλούτος που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να πάψουμε να εισάγουμε το 72% των αναγκών σε ενέργεια, όπως αναγκαζόμαστε σήμερα. Εξάλλου, τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, «αν δεν προχωρήσουμε τώρα, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε το 2013, όταν θα πρέπει να πληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην καταβολή ρύπων. Ένα ποσοστό που θα μετακυλήσει άγρια στο τιμολόγιο που θα πληρώνει ο κάθε πολίτης για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.»