Εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης επέλεξαν τριάντα μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου για την πραγματοποίηση της πενθήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής τους στη Θεσσαλονίκη 12 έως 16 Δεκεμβρίου 2013.

Ταξίδεψαν με ταχεία αμαξοστοιχεία (ΙC) από το σταθμό της Οινόης και εντυπωσιάστηκαν από την υπέροχη θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέσα από τα φαράγγια και τα τούνελ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τους περισσότερους μαθητές ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευαν με τρένο.

Δεν έλειψαν και τα απρόπτα καθώς δεν είχε αποκατασταθεί η γραμμή από τον εκτροχιασμό βαγονιού προηγούμενων ημερών και από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι συνταξιδέψαμε με το Γαλλικό Κολλέγιο Αθηνών με λεωφορείο του ΟΣΕ μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Η διαμονή μας σε κεντρικό ξενοδοχείο μας επέτρεψε να περπατήσουμε στην πόλη, να αναμειχθούμε με τους κατοίκους και να ακούσουμε τη διάλεκτο των Μακεδόνων με το χαρακτηριστικό «με» «να με κάνεις έναν καφέ!». Ανακαλύψαμε ότι γνωρίζεις καλύτερα μια πόλη εάν την περπατήσεις. Σύμμαχός μας σ’ αυτό ήταν και ο καιρός γιατί όλες οι μέρες  της παραμονής μας στην πόλη ήταν ηλιόλουστες.

Ξεναγηθήκαμε στον Άγιο Δημήτριο και τη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Μουσείο Κινηματογράφου στο λιμάνι, όπου δείξαμε το ταλέντο μας σε δραματοποίηση σεναρίου. Θαυμάσαμε τη χριστουγεννιάτικα στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους, έργο του Γάλλου Αρχιτέκτονα Ερνέστου Εμπράρ και απολαύσαμε τη μαγευτική θέα από το Λευκό Πύργο.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλή καλή αστική συγκοινωνία και αυτό διευκόλυνε τις μετακινήσεις μας εντός και εκτός πόλης. Μάθαμε πώς να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να αγοράζουμε και να ακυρώνουμε το εισιτήριό μας. Με το αστικό πήγαμε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – NOESIS όπου ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Τεχνολογίας και παρακολουθήσαμε την τρισδιάστατη παράσταση του Κοσμοθέατρου – μιας απο τις καλύτερες αίθουσες προβολής στην Ευρώπη – με θέμα: «Ο Δαρβίνος και το μυστήριο της φύσης».

Τελευταία επισκεφτήκαμε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Η κα. Χριστίνα Μαβίνη μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη σύγχρονη τέχνη και μας ξενάγησε στην πολύ ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση: «Η μεσογειακή εμπειρία: Η Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου. Μια εισαγωγή».

Η συμπρωτεύουσα είχε βάλει τα γιορτινά της. Εορταστική ατμόσφαιρα, happenings στις πλατείες, καρουζέλ και χιονοδρόμιο, καλοντυμένος κόσμος στους δρόμους, μπουγάτσα, και τσουρέκι Τερκενλή ικανοποίησαν όλες μας τις αισθήσεις και γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες πήραμε το δρόμο της επιστροφής χωρίς απόοπτα αυτή τη φορά καθώς η βλάβη είχε αποκατασταθεί και σε 4,5 ώρες φτάσαμε Οινόη, όπου μας περίμενε μισθωμένο λεωφορείο για Αλιβέρι.

Οι μέρες που περάσαμε στην όμορφη Θεσσαλονίκη αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι αναμνήσεις, όμως, θα μας συντροφεύουν για πάντα και μακάρι κάποιοι από μας να ξαναβρεθούν εκεί του χρόνου για σπουδές.

Στο ταξίδι μας συνόδεψαν οι καθηγητές μας Κονδυλία Γλάρου και Γιάννης Κρόκος τους οποίους και ευχαριστούμε.