Ο Γιάννης Μαραγκός επιχειρηματίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας σχολιάζει με τον δικό του τρόπο περί Super market – mini market – ψιλικατζίδικα και περίπτερα.

Η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων (take a way και deliveri) δεν επηρεάζει κανένα άλλο κλάδο εκτός από αυτά των εστίασης και cafe που ούτως η άλλως είναι κλειστά. Ο μέσος όρος παραμονής του πελάτη σε ένα κατάστημα (take a way) είναι 3′ ενώ σε ένα mini market μόλις 1′.

Τα mini market και τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, μόνο για τις ώρες που τα super market είναι κλειστά κερδίζουν (+6%) του ημερήσιου τζίρου τους, ενώ τις ώρες που όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, super market, mini market, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, τα μικρά καταστήματα κατέχουν το 40% της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα το 2019 σε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα μικρά καταστήματα στα σνάκς έκαναν 482 εκατομμύρια τζίρο έναντι 569 των super market. Στα ροφήματα αναψυκτικά και ποτά η μικρή λιανική ήταν καλύτερη 430 εκατομμύρια έναντι 390 των super market ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα super market έχουν πολύ καλύτερη θέση 634 εκατομμύρια έναντι 209 των μικρών καταστημάτων.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τα super market να διεισδύσουν στα μικρά καταστήματα λιανικής υπό μορφή δικαιόχρησης (francais) απέτυχε παταγωδώς, ενώ αντιθέτως για τα περίπτερα μόνο της Αθήνας, η εικόνα ήταν διαφορετική.

Από τα 937 περίπτερα που λειτουργούσαν 31/12/2019 στο Δήμο Αθηναίων τα 38 ανήκουν σε συγκεκριμένη εταιρεία και από τα υπόλοιπα το 50% περίπου αφού ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες διαδοχής έχουν καταλήξει κατόπιν δημόσιας δημοπρασίας σε συγκεκριμένες εταιρείες που στη συνέχεια τα μισθώνουν σε ιδιώτες ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Η θέση μου αποτυπώνει την πραγματικότητα χωρίς να αμφισβητείται ούτε ένα στοιχείο.

Οποιοσδήποτε συνειρμός, συσχετισμός ή ταύτιση των στοιχείων με τα πρόσφατα μέτρα (LOCK DOWN), είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός και όχι δική μου προτροπή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπώ θεσμικά καθώς και όλες οι Μμε επιχειρήσεις όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν δεν θα τυγχάνουν της απόλυτης στήριξης μου.

Ακολουθείστε μας στο Google News