Οι «Πολιτιστικοί Δεσμοί» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου περίπατο με ξενάγηση στη Δραγονάρα.

Στα πλαίσια του περιπάτους ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τη διαδρομή και το πρόγραμμα της ξενάγησης και λίγα λόγια για την ιστορία της Δραγονέρας:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Διευκρινιστικές οδηγίες:

Θα συναντηθούμε την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Θα φτάσουμε σ΄αυτό το σημείο ακολουθώντας το δρόμο από το χωριό Βρύση πρός Μανίκια και Γάγια. Στη διασταύρωση θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα.

Από εκεί περπατώντας περίπου 30 λεπτά  θα ανεβούμε στο εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας το οποίο έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος.Για τα αρχαία τείχη, τα κάστρα και τα αρχαιολογικά ευρήματα θα μας μιλήσει ( στα ελληνικά) ο ιταλός αρχιτέκτονας και μελετητής του μνημείου .Louciano Martinelli.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Αγίασμα  της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργό. Για την επίσκεψη του Αγίου Νεκταρίου στο Αγίασμα και για την επιστολή του θα γίνει σύντομη ενημέρωση από το  Μιχάλη Ποντίκη.

Μετά την κάθοδο από τη Δραγονάρα στις 20:30 θα πάμε στο Δημοτικό Σχολείο της Βρύσης. Εκεί θα μας μιλήσει σύντομα ο ακούραστος μελετητής για πολλά χρόνια του μνημείου, ο συνταξιούχος δάσκαλος Γεώργιος Ζέρβας. Για τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της Δραγονάρας που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία θα γίνει προβολή από τον Louciano Martinelli.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι περιπατητές καλό είναι να φορούν κλειστά παπούτσια. Θα διευκόλυνε την πορεία αν κρατούν και μια ράβδο για μπαστούνι. 

Λίγα λόγια για το μνημείο:

Σε σοφά επιλεγμένη θέση από τους πανάρχαιους προγόνους μας βρίσκεται η Δραγονάρα ή Δραγονέρα ή Τραγονάρα.Μερικοί στα γύρω απ’ αυτήν χωριά την αποκαλούν και Ντραγονάρα. Σχετικά με την ονομασία της έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις.

Από τις δυο πλευρές της προστατευμενη από τους ογκώδεις βράχους των βουνών και εξασφαλισμένη νότια από τις απρόσιτες πλευρές του φεραγγιού είχε τον απόλυτο έλεγχο των ανατολικών εύφορων πεδινών περιοχών.

Σ΄αυτό το ύψωμα υπάρχουν ερείπια τειχών της αρχαίας ακρόπολης κάποιου Δήμου της Ερέτριας και θεμέλια μεγάλης πόλης καθώς και τείχη τεσσάρων διαφορετικών εποχών: νεολιθικά,πελασγικά,κλασικά και μεσαιωνικά.

Στην περιοχή της εξόδου του φαραγγιού προς τον κάμπο της Βρύσης βρίσκονται οι μαρτυρίες περασμένων εποχών. Τρία κάστρα αθέατα από το δρόμο είναι χαραγμένα στη βόρεια πλευρά του ποταμού.

Γύρω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας  υπάρχουν αρχιτεκτονικά μέλη (κολώνες, βασεις κιονοκράνων) από αρχαίο ναό αφιερωμένο στην Άρτεμη.
Προχωρώντας Ν.Δ. βρίσκεται το Αγίασμα στη βάση ενός πελώριου βράχου, λαξευμένου σαν στοά.

Σε υποβλητική και άγρια θέση βρίσκεται η Δραγονάρα με τα λιτά αλλά εντυπωσιακά ίχνη τεσσάρων μεγάλων περιόδων της ιστορίας μας.