Η ΠΟΠΕΚ παρουσίασε τα στοιχεία για τα περιθώρια χονδρικής και λιανικής και ζήτησε να θεσπιστεί παρατηρητήριο τιμών και για τις εταιρίες, αντίστοιχο με εκείνο που λειτουργεί ήδη για τα πρατήρια καυσίμων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει:

Εύλογες απορίες δημιουργεί η – κατά τα άλλα καλοδεχούμενη – αιφνίδια αλλαγή εμπορικής πολιτικής ορισμένων εταιριών εμπορίας, που προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε μειώσεις περίπου 7-8 λεπτά ανά λίτρο, στις τιμές πώλησης των καυσίμων προς τα πρατήρια. Ταυτόχρονα, μια από αυτές τις εταιρίες κάνει επιπλέον προσφορά στους καταναλωτές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το κόστος του ΦΠΑ( 21 %, που θα γίνει 23 % από 1ης Ιουλίου).
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, πόσο είναι το περιθώριο κέρδους των συγκεκριμένων εταιριών, ώστε να μπορούν να κάνουν εκπτώσεις αυτού του μεγέθους και να «χαρίζουν» τον ΦΠΑ στους πελάτες τους. Θυμίζουμε ότι η ΠΟΠΕΚ κατήγγειλε πρόσφατα, με στοιχεία, την ελληνική «πρωτοτυπία» το περιθώριο κέρδους στη χονδρική να είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στη λιανική, χωρίς να πάρει καμία συγκεκριμένη απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία και τις ελεγκτικές αρχές. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε υπερβολικοί ή προβάλουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, ας κοιτάξουν το τελευταίο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις τιμές, που εκδόθηκε χθες Τρίτη. Σύμφωνα με αυτό, η τιμή διϋλιστηρίου την Παρασκευή 4 Ιουνίου ήταν 1,369 ευρώ, η μέση τιμή χονδρικής 1,436 ευρώ και η λιανική 1,485. Συνεπώς το περιθώριο κέρδους των εταιριών (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις που παίρνουν από τα διϋλιστήρια) ήταν 6,7 λεπτά ανά λίτρο και των πρατηρίων 4,9 λεπτά ανά λίτρο. Θεωρούμε ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση των υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας να διερευνήσουν το θέμα, αν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον τους για τους καταναλωτές.
Επειδή θεωρούμε απλοϊκή την εκδοχή εταιρίες εμπορίας να ξεκίνησαν εκπτώσεις επειδή ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για την τσέπη του καταναλωτή, το πιθανότερο είναι ότι – αν συνεχιστεί το φαινόμενο – οφείλεται στην πίεση που υφίστανται οι εταιρίες που περιλαμβάνονται στο ακριβότερο τμήμα της αγοράς από την απώλεια μεριδίου και τη μείωση της κατανάλωσης. Πέρα από τις τιμές, εκείνο που ενδιαφέρει άμεσα τους βενζινοπώλες αλλά και, έμμεσα, τους καταναλωτές, είναι η όποια εμπορική διαμάχη να μην αποβεί σε βάρος του κλάδου με «αναγκαστική» έξωση από την αγορά των πρατηρίων η των εταιριών που δεν κάνουν ανάλογες εκπτώσεις. Γιατί λιγότερα πρατήρια οδηγούν σε λιγότερο ανταγωνισμό και τελικά σε υψηλότερες τιμές.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΠΟΠΕΚ και των γ.γ. Εμπορίου Σ. Κομνηνό και Καταναλωτή Δ. Σπυράκο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Η ΠΟΠΕΚ παρουσίασε τα στοιχεία για τα περιθώρια χονδρικής και λιανικής και ζήτησε να θεσπιστεί παρατηρητήριο τιμών και για τις εταιρίες, αντίστοιχο με εκείνο που λειτουργεί ήδη για τα πρατήρια καυσίμων ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν τα πρατήρια που είναι ακριβά κερδοσκοπούν ή αγοράζουν ακριβά από τους προμηθευτές τους.
Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία απευθείας πρόσβασης στα διϋλιστήρια από τα Ανεξάρτητα Πρατήρια, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός στο επίπεδο της χονδρικής, να συγκρατηθούν οι τιμές και, επίσης, η Πολιτεία να δείξει ότι έχει το σθένος να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψηφίζει. Με το ίδιο σκεπτικό, να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να απελευθερωθούν οι εισαγωγές καυσίμων πάντοτε, εννοείται, με εκπλήρωση των υποχρεώσεων για τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας για να τονωθεί ο ανταγωνισμός και στο επίπεδο των διϋλιστηρίων.
Οι δύο γ.γ. δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε θεσμικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των συμβάσεων μεταξύ εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων, ώστε η εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών να ρυθμίζεται με αντικειμενικούς κανόνες και να μην επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Επίσης για την εκκρεμότητα με τα ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η ΠΟΠΕΚ αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και θα τοποθετηθεί ανάλογα.